URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Ianuarie 2015, 17:21

Bilanţ pe 2014: Poliţiştii bihoreni, solicitaţi să intervină la fiecare 4 minute

Judeţul Bihor este printre cele mai sigure din ţară, situându-se pe locul 38 din punct de vedere al criminalităţii, iar cel mai eficient serviciu al Inspectoratului de Poliţie Bihor este cel de combatere a infracţiunilor economice, care s-a situat pe locul întâi la nivel naţional.

Aşa arată datele din Bilanţul Inspectoratului de Poliţie Bihor pentru anul trecut, făcut public la sfârşitul săptămânii trecute, într-o şedinţă festivă la care presa nu a avut acces.

Poliţişti harnici

Conform unui comunicat al instituţiei, datele oficiale arată că poliţiştii bihoreni au avut câte o solicitare la fiecare 4 minute şi câte o intervenţie la fiecare 20 de minute, într-un judeţ în care a crescut uşor numărul furturilor din locuinţe, respectiv al celor de maşini şi din maşini.

Pentru a stăpâni situaţia, la fel ca în anii trecuţi, şi în 2014 oamenii legii au ieşit adesea în stradă, având numeroase acţiuni cu efecte lărgite (204 la număr), dar şi 21 de razii, respectiv 6.427 controale directe. Rezultatul? Au fost descoperite 6.359 fapte penale, din care 1.252 în flagrant, şi s-au aplicat 28.323 sancţiuni contravenţionale.

Din totalul neregulilor constatate, 209 au fost încălcări ale regimului silvic, pentru care poliţiştii au aplicat 837 sancţiuni contravenţionale şi au confiscat 3.536 metri cubi material lemnos.

Locul unu

"Serviciul Ordine Publică a trecut printr-o perioadă de schimbare, însă avut rezultate foarte bune, la fel ca şi Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice (SICE), unde, de pildă,  calitatea activităţii depuse de poliţişti pentru combaterea evaziunii fiscale şi a corupţiei ne-a adus locul întâi la nivel naţional ", a explicat marţi, pentru BIHOREANUL, chestorul Liviu Popa, şeful Poliţiei Bihor.

Rezultatul este explicabil, printre altele, prin faptul că, în dosarele de evaziune ofiţerii SICE nu s-au limitat doar să constate prejudiciul cauzat de evazionişti, care s-a ridicat la peste 100 milioane lei, ci au reuşit şi să recupereze sume importante, aproximativ 30 milioane lei. Principalele tendinţe în domeniul evaziunii fiscale rămân înregistrările fictive de mărfuri şi servicii în contabilitate, utilizarea de firme fantomă şi contrabanda cu ţigări.

"Se constată, totodată, creşterea numărului de fraude în dauna bugetului asigurărilor sociale de către personalul medical în complicitate cu agenţii economici care au ca obiect de activitate comercializarea produselor farmaceutice. A crescut numărul dosarelor întocmite pentru achiziţii publice de servicii şi bunuri la preţuri supraevaluate, dar şi cel al cauzelor care privesc fapte de conflict de interese în rândul funcţionarilor publici cu funcţii de conducere. În total, am avut 142 de persoane cercetate în 2014 pentru astfel de fapte", a mai spus Liviu Popa.

Minus la integritate şi dotări

Şeful Poliţiei recunoaşte, însă, că instituţia continuă să se confrunte cu problemele de integritate. "Vedem şi lucrurile bune, însă şi pe cele rele. Ştiu că avem oameni cu probleme şi încercăm să sprijinim instituţiile care se ocupă de combaterea unor astfel de fapte. E păcat că există unii care îşi bat joc de munca poliţiştilor cinstiţi, care îşi fac datoria", a mai spus Liviu Popa.

Poliţia bihoreană se confruntă, de asemenea, şi cu probleme grave la capitolul dotări, mai mult de jumătate din parcul auto fiind cu termenul de casare depăşit, 30% dintre maşini având o vechime de peste un deceniu. Nici la capitolul investiţii, IPJ Bihor nu stă mai bine, anul trecut fiind alocate instituţiei doar 23.000 euro la acest capitol bugetar.

Citeşte întregul bilanţ al Poliţiei Bihor în documentul ataşat!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON