URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Noiembrie 2017, 15:19

Poliţiştii au ieşit să le vorbească orădenilor despre eliminarea violenţei asupra femeilor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor, în parteneriat cu alte instituţii şi asociaţii, au organizat acţiuni de conştientizare a publicului în privinţa acestui fenomen în cadrul campaniei de prevenire "Opreşte acum violenţa în familie! Cere ajutor!".

Mai mulţi poliţişti au ieşit, vineri, în centrul oraşului, au împărţit pliante şi le-au vorbit trecătorilor despre cum pot fi semnalate astfel de cazuri şi cine poate acorda ajutor victimelor. Poliţiştii au creat un stand în zona Oradea Plaza, unde trecătorii au putut vedea şi expoziţia de desene cu mesaje sugestive "Aripi Frânte", realizată de 30 de elevi ai Liceului de Arte Oradea, coordonaţi de profesorii Nada Panait, Maria David, Iulian Iancu şi Cornelia Tuduc.

"Poliţiştii de prevenire bihoreni şi partenerii de campanie au discutat cu cetăţenii despre modalităţile concrete de semnalare a cazurilor de violenţă în familie şi despre instituţiile şi organizaţiile care pot oferi sprijin victimelor acestui fenomen, atrăgând atenţia asupra faptului că, pentru a primi ajutor, victimele trebuie să iasă din anonimat şi să reclame violenţele suferite", a transmis comisarul Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor.

Totodată, la standul pe care poliţiştii bihoreni şi partenerii de program l-au amenajat pe platroul din faţa centrului comercial, cetăţenii au avut posibilitatea de a-şi exprima, la rândul lor, prin mesaje, susţinerea pentru victimele fenomenului violenţei domestice.

În această perioadă, în cadrul aceleiaşi campanii, se desfăşoară diverse acţiuni în oraş, în special cu elevi, pe tematica violenţei asupra femeilor. De altfel, tot vineri, în Piaţa Unirii, elevii Liceului Teologic Greco-Catolic "Iuliu Maniu" au distribuit mesaje cu caracter preventiv create chiar de copii, sub forma unor felicitări sau fluturaşi.

Astfel de acţiuni au fost realizate şi de elevii Liceului Teoretic German "Friedrich Schiller", Liceului cu Program Sportiv "Bihorul", de cei ai Şcolii Gimnaziale nr.11 şi de elevii Şcolii Gimnaziale nr.16 din Oradea, care au distribuit fluturaşi cu mesaje preventive, în proximitatea instituţiilor şcolare respective.

Manifestările menite să conştientizeze publicul cu privire la violenţa în familie şi urmările acesteia sunt organizate în Bihor de Inspectoratul de Poliţie Judeţean, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, şi Asociaţia "Lampas", în parteneriat cu D.G.A.S.P.C. Bihor, Fundaţia "Smiles" şi Fundaţia Culturală de pe lângă Biblioteca "Gheorghe Şincai".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
PCR transpartinic. Ep.: Despre adevăratele cauze care generează violenţa în familie şi modalităţi concrete de eliminare a acestora, nici un cuvințel? Tot Bunul Dumnezeu trebuie să rezolve?
I. ”Manifestările menite să conștientizeze publicul cu privire la violența în familie și urmările acesteia sunt organizate în Bihor de Inspectoratul de Poliţie Judeţean, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, şi Asociaţia "Lampas", în parteneriat cu D.G.A.S.P.C. Bihor, Fundaţia "Smiles" şi Fundaţia Culturală de pe lângă Biblioteca "Gheorghe Şincai”.” 1. Mulţi bani bugetaţi cheltuiţi, niet prevenţie eficientă, efecte/rezultate minime! Nu se acţionează preventiv şi punctual, pe cazuri concrete. Prea multe ”moaşe”. Ca şi pe linie de Siguranţa alimentelor, de exemplu. 2. Poate că dona Mirişan ne poate explica corelaţia dintre sărăcie, lipsa unui loc de muncă stabil (conform pregătirii), lipsa unor venituri decente, lipsa unei educaţii şcolare (şi pregătiri profesionale) conforme, începând cu învăţământul preşcolar şi violenţa în familie. Dacă, împreună cu tovarășul ei de viaţă, fost procuror general şi decan de facultate de drept, funcţii deţinute concomitet o bună perioadă (”Statul paralel” ştie de ce!), ar avea venituri la nivel de salariu minim brut pe economie, ar fi mult mai eficientă, în termeni reali, (şi) în acest domeniu. II. Un remember necesar pentru cei implicați în asemenea acțiuni: 1. ”În Lume există oameni atât de înfometați, încât nu există altă formă prin care Îl pot găsi pe Dumnezeu decât într-o felie de pâine.” - Mahatma Gandhi 2. ”Sărăcia este cea mai crudă formă de violență” - Mahatma Gandhi. III. În loc de concluzii. 1. Şi în fruntea DGASPC Bihor este nevoie de un Mahatma Gandhi. Preşedintele PSD Bihor, căruia i s-au prezentat dovezi concrete ale modului în care copii segregaţi de părintele lor responsabil, în mod stalinist, pe motiv fabricat de violență conjugală (provocat de sărăcie și ”Sistem”), erau manipulați împotriva acestuia, cu implicarea şi a unor funcționari DGASPC Bihor, PMO şi de Poliţie, ştie de ce! 2. Este timpul ca factorii de decizie politici, inclusiv din Opoziţie, să acţioneze eficient şi punctual asupra cauzelor acestui flagel. Prea mult ”circ”, bine bugetat, și prea puţină ”pâine” în eradicarea/reducerea acestui fenomen, generat cu precădere, în ultimii 28 ani, chiar de către unii dintre ei și ”păpușarii” lor.
Postat 26 Noiembrie 2017, 15:23 de stefan
Atentie, oradeni!
Evitati pe cat posibil contactul cu fortele de represiune, altfel riscati sa fiti raniti fara niciun motiv! Caz recent. Doi tineri din Timişoara au ajuns la spital în stare gravă după ce au fost bătuţi cu sălbăticie de un grup format din patru poliţişti şi patru jandarmi. Surse apropiate anchetei au declarat că întreaga operaţiune poiliţiştilor a fost surprinsă de o cameră de supraveghere a Primăriei Moşniţa. Înregistrarea a fost ridicată de procurori şi este acum probă în dosar. Din imagini se poate vedea cum tinerii confundaţi cu interlopul dat în urmărire sunt bătuţi fără niciun motiv, neopunând rezistenţă în momentul în care au fost legitimaţi. Cei doi tineri sunt daţi jos din maşină şi sunt culcaţi la pământ, iar după câteva zeci de secunde, fără ca tinerii să opună rezisenţă, jandarmii şi poliţiştii se năpustesc asupra lor, lovindu-i cu picioarele în timp ce erau culcaţi la pământ. „Dau toţi. Şi jandarmii şi poliţiştii. Îi lovesc repetat cu picioarele”, a declarat o persoana care a vazut inregistrarea. Au fost efectiv zdrobiti cu bocancii, a fost nevoie ca ambilor sa le fie extirpata splina, unul avand si cateva coaste rupte!
Postat 25 Noiembrie 2017, 19:34 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON