URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 August 2011, 12:27

Politicienii bihoreni resping comasarea alegerilor locale şi parlamentare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aliniat la Partid!

Preşedintele PDL Bihor, deputatul Ştefan Seremi, a declarat că deşi în cadrul partidului nu a avut loc nicio dezbatere pe această temă, cunoştea de mai multă vreme această intenţie, pe care o consideră benefică.

"Încă nu s-a făcut nicio consultare în partid, dar ştiam despre acest subiect de mai multă vreme. Mie comasarea mi se pare o idee bună, pentru că deranjul ar fi o singură lună la patru ani, iar în al doilea rând ar fi o măsură bună şi pentru economie", a declarat pentru BIHOREANUL preşedintele PDL Bihor.

Aliaţii au obiecţii

Deputatul UDMR Bihor, Lakatos Peter, a declarat că reprezentanţii Uniunii nu au fost consultaţi, ci doar li s-a cerut de către premierul Emil Boc, la ultima întâlnire a liderilor coaliţiei, "să se gândească la avantaje şi dezavantaje". "Cum să mă gândesc eu la ceva ce nu doresc?", a declarat pentru BIHOREANUL deputatul Lakatos.

Acesta este de părere că eventuala comasare a alegerilor locale şi parlamentare nu va avea decât consecinţe negative, deoarece avantajul realizării unei economii la bugetele locale şi la cel de stat ar fi depăşit de faptul că "sensul alegerilor ar fi deturnat". "Eu nu găsesc justificată această comasare, din cel puţin două motive. Dacă s-ar ajunge la o comasare a alegerilor, s-ar amesteca lucrurile, la fel cu s-a întâmplat în trecut, când s-au amestecat alegerile cu referendumul. Alegerile ar lua altă direcţie decât cea normală şi nu am mai putea discuta problemele concrete ale comunităţilor locale, deoarece scrutinul ar fi prea politizat. Nu am discuta cum să alegem cei mai destoinici primari şi consilieri, ci am discuta despre teme politice generale. Pe de altă parte, chiar dacă am face nişte economii cu fondurile pentru organizarea alegerilor, acestea ar valora mult mai puţin decât ceea ce pierdem prin distorsionarea sensului alegerilor", a spus deputatul Lakatos Peter.

Legea nu permite

De asemenea, reprezentantul UDMR a afirmat că, pe de altă parte, există şi constrângeri de natură penală care ar împiedica sincronizarea alegerilor parlamentare cu cele locale.

"Legea interzice desfăşurarea de alegeri parlamentare anticipate cu şase luni înainte de expirarea mandatului legislativului. Să zicem că prin comasare am fi totuşi la limita acestui termen. Dar practic ar fi foarte greu de comasat, pentru că asta ar însemna ca premierul să demisioneze, iar apoi ar urma o perioadă de două-trei săptămâni în care preşedintele ar trebui să se consulte cu partidele, să nominalizeze un candidat pentru funcţia de premier, acesta să se prezinte în Parlament, iar Parlamentul să nu fie de acord, şi nu o dată, ci de două ori. Plus că cine garantează că Parlamentul nu va fi de acord cu propunerea de premier?", a spus Lakatos.

Guvernul face poilitică, în loc de administraţie

Preşedintele PNL Oradea, Ilie Bolojan, concomitent şi primar al municipiului, a opinat că Guvernul, în loc să rezolve problemele cetăţenilor, face doar propagandă şi se gândeşte la modul în care PDL să minimizeze viitoarele pierderi electorale. "Eu cred că Guvernul, în loc să se ocupe de propagandă şi chestiuni electorale menite să reducă pierderile PDL la viitoarele alegeri, ar trebui să rezolve alte probleme, care îi preocupă cu adevărat pe cetăţeni. De pildă, de trei luni nu este în stare să modifice legislaţia privind subvenţionarea consumului de energie termică al populaţiei, şi se ţine numai de politică", a declarat liderul liberal.

Bolojan a afirmat că ideea comasării alegerilor locale şi parlamentare "distruge chiar bazele democraţiei", deoarece amestecă preocupările comunităţilor locale de a-şi alege administratorii şi reprezentanţii în consiliile locale şi judeţene cu problemele de politică la nivel central. "Printr-o asemenea idee se distrug chiar şi bazele democraţiei, fiindcă nu se mai respectă nicio regulă. Politica externă şi salubrizarea localităţilor, de exemplu, ar deveni un cocteil din care se speră un singur lucru, şi anume că în mediul rural se va respecta o singură regulă: cea a cui dă sacoşa alegătorului", a spus Ilie Bolojan.

De asemenea, preşedintele PNL Oradea consideră că intenţia comasării este avansată de liderii PDL în speranţa că pierderea alegerilor parlamentare de anul viitor va fi mai puţin drastică: "O astfel de propunere nu arată decât disperarea partidului de guvernământ privind pierderea alegerilor parlamentare, disperare care îi face pe reprezentanţii PDL să caute tot felul de soluţii pentru a atenua pierderile, mizând pe faptul că primarii şi consilierii vor transfera către partid o parte din capitalul lor de încredere".

PDL pregăteşte frauda

Liderul PSD Bihor, senatorul Ioan Mang, a declarat că se opune comasării alegerilor locale şi generale, deoarece prin această măsură reprezentanţii PDL urmăresc doar "să fraudeze alegerile". "Personal, şi sunt convins că nici partidul, nu sunt de acord cu noua găselniţă a PDL, care face tot posibilul să fraudeze alegerile prin falsa prezentare a unei presupuse dorinţe a poporului. Comasarea alegerilor ar însemna ca PDL să organizeze alegerile în toate localităţile cu primarii şi preşedinţii de consilii judeţene pe care acum îi mai au, dar pe care anul viitor, după alegerile locale, nu îi vor mai avea. Dacă alegerile vor fi separate, aşa cum au fost totdeauna şi cum este normal să fie, PDL nu va mai putea fura cu viitorii aleşi locali", a spus preşedintele PSD Bihor.

Ioan Mang a subliniat şi inconsecvenţa preşedintelui Traian Băsescu faţă de comasarea alegerilor: "Nu demult spunea domnul Băsescu că vrea comasarea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale, acum ne spune că vrea comasarea alegerilor parlamentare cu alegerile locale. Unde este consecvenţa domnului Băsescu şi a PDL?"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
erata
se va citi portocaliii(cu 3 i)
Postat 25 August 2011, 11:44 de dante
presa
@unu: in ipoteza teoretica in care eu as poseda un astfel de buletin din preziua votului m-as duce la presa+televiziuni si dupa aceea si la politie. e adevarat, portocalii/verzui fac ce vor dar chiar si ei au o limita pentru ca totusi suntem in UE.
Postat 25 August 2011, 11:43 de dante
...
@dante: intrebarea e, daca ar sesiza cineva ca a primit buletin stampilat cui i-ar da in gat? politiei, subordonate puterii, parchetului controlat de putere? poate ai uitat cum inspectorul isj bihor, luca, a santajat un profesor in campania din 2009 si nu a patit nimic? nici nu trebuie sa se intample metoda pinalti peste tot, sunt bine distribuite primariile pdl in toate colegiile, plus ca mai gasesc ei si alti primari usl care sa tradeze. Dupa parererea mea, miza comasarii e tocmai asta: pe numarul actual de sefi de cj si primari, pd-ul isi poate maximiza scorul cu metoda pinalti. Altfel, cu alegeri locale in vara si generale in iarna sansele scad. E clar ca vor avea mult mai putini primari si presedinti de cj, deci mult mai putina influenta.
Postat 25 August 2011, 10:18 de unu
Solutiile geniale sunt cele mai simple !
Uite cum putea ramane tariceanu premier sau cum se putea alege geoana presedinte ! Numai ca ilici iliescu nu l-a ,,botezat'' degeaba PROSTANAC ! Inca se pricepe batrana codoasa la carlani !
Postat 24 August 2011, 22:00 de ionel
totusi...
@unu: totusi mi-e greu sa cred ca asa ceva se poate intampla peste tot. iar pentru aplicarea metodei "pinalti" este nevoie de implicarea multor oameni(inclusiv la autoritati ma refer). riscul este mare si pentru ca intre cei care sa spunem ar primi buletin de vot gata stampilat s-ar putea gasi unii care sa-i dea in gat!
Postat 24 August 2011, 19:45 de dante
"Epoca portocalie". Ep. "Economie portocalie".
I. ”...Mie comasarea mi se pare o idee bună, pentru că deranjul ar fi o singură lună la patru ani, iar în al doilea rând ar fi o măsură bună şi pentru economie" - Seremi Ştefan. 1. Pentru care economie ar fi bună comasarea alegerilor, tov. Seremi? Pentru economia care s-ar face la: a) pachete şi ”plicuri” electorale, b) ajutoare sociale, joburi şi microbuze/autobuze de rezolvat? ..... 2. ”Pinalty” şi Stalin ştiu de ce!
Postat 24 August 2011, 18:04 de stefan
@dante
@Dante: nu avea grija, nu vor rata pdul pentru ca vor merge la vot cu buletinele gata stampilate. asa se face mai nou (vezi alegerile partiale din neamt): iei plasa cu \"ajutoare\" sau plicul, dupa caz, + buletinele de vot gata stampilate. la iesirea din sectia de votare dai buletinele de vot goale si mai primesti o plasa (cu \"ajutoare\", normal). orice maimuta e in stare sa inlocuiasca buletiunl gol cu cel gata stampilat ;).
Postat 24 August 2011, 16:04 de unu
nu e totusi o joaca
@.: nu e totusi o joaca de-a alegerile, asa este constitutional, sa se organizeze din 4 in 4 ani. daca motivul adevarat ar fi acela al economiilor, as mai fi de acord. asa, se urmareste cu totul si cu totul altceva: PARTIDUL STAT sa fie direct avantajat! Peste problemele juridice se va trece oricum cu gratie(ca de obicei). Aducerea alegerilor parlamentare din noiembrie in iunie nu este posibila pentru ca atunci am fi in situatia de alegeri anticipate. asa ca probabil localele vor fi impinse spre sfarsitul anului. economiile reale le va face tot PD-L-ul care in loca sa dea pomeni de doua ori, le va da doar o singura data!
Postat 24 August 2011, 13:17 de dante
O masura logica !
S-a taiat din venitul bugetarilor, pensionarii sunt in stand by, militistii, jandarmii, pompierii, etc, sunt pusi pe liber, cresc taxele, impozitele....Motivul ? Statul face economii ! Daca politicienii vor sa se ,,joace'' de-a alegerile, pot sa organizeze nu una, nu doua, zece alegeri ! DAR PE BANII LOR, NU PE BANI DE LA BUGET ! Cine nu se va descurca in ,,maldarul'' de buletine de vot, sa stea acasa ! Votul (inca) nu este obligatoriu ! Si oricum, un idiot care nu se descurca cu cateva buletine de vot, precis ca va vota prosteste ! Asa ca mai bine lipsa de asa ,,votant'' !!
Postat 24 August 2011, 13:06 de .
harababura
va fi ceva de tot rasul: 6 urne, 6 buletine de vot! dar poate cei care vor primi pomenile portocalii se vor mai si incurca cu atatea buletine si NU VOR PUNE STAMPILA PE PDL!
Postat 24 August 2011, 12:49 de dante
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON