URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Ianuarie 2017, 20:40

Poliţia Locală vrea să înfiinţeze un post la Adăpostul de noapte pentru a preveni scandalurile, dar Consilul Local a zis „pas”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Întruniţi luni, în prima şedinţă din an, aleşii orădenilor au respins propunerea Administraţiei Social Comunitare Oradea de a înfiinţa un post de Poliţie Locală la Adăpostul de noapte din strada Gutenberg pentru a preveni scandalurile.

Proiectul privind înfiinţarea unui post de poliţie care să funcţioneze pe timpul iernii şi să asigure prezenţa în azil a unui poliţist local în fiecare noapte a întrunit doar 16 de voturi, din partea consilierilor PNL, faţă de cele 18 minimum necesare.

Cei şase reprezentanţi ai UDMR şi PSD prezenţi în sală s-au abţinut de la vot, după ce UDMR-istul Huszar Istvan nu a reuşit să obţină de la primarul Ilie Bolojan şi reprezentanţii Poliţiei Locale confirmarea verbală că scopul final al proiectului de hotărâre este de a înfiinţa un post permanent la azilul de noapte.

"Dacă va fi nevoie, Poliţia Locală va avea un post permanent, dacă nu, un post temporar", a protestat Bolojan.

Edilul a dat de înţeles că Huszar a ţinut să audă această precizare doar pentru a se afla în treabă, fapt pentru care reprezentanţii opoziţiei au decis să se abţină de la vot.

Cel mai probabil proiectul de hotărâre se va regăsi pe ordinea de zi în una dintre şedinţele viitoare, când vor fi prezenţi toţi cei 18 consilieri ai PNL.

Adăpostul de noapte găzduieşte circa 60 de persoane fără adăpost aflate la limita subzistenţei, cărora le oferă un loc de dormit la căldură şi o masă caldă.

Ajutor social contra ore muncă

În schimb, Consiliul Local a aprobat luni planul de acţiuni şi lucrări de interes local pentru anul în curs, cu amplasamentele unde se vor repartiza orele de muncă pentru beneficiarii de ajutor social.

La propunerea Direcţiei Tehnice, aleşii orădenilor au stabilit 17 amplasamente pe care asistaţii vor trebui să adune hârtiile, pungile, peturile şi alte deşeuri în contul ajutorului financiar primit prin Administraţia Social Comunitară Oradea.

Printre amplasamentele vizate se numără intrările şi ieşirile din oraş, malurile cursurilor de apă precum Crişul Repede, Adona, Peţa, Crişul Mic sau Pârâul Sălbatic, precum şi domeniul public aferent blocului din strada Voltaire.

Deşi consilierul local Liviu Sabău Popa şi-a manifestat nemulţumirea faţă de faptul că asistaţii social vor curăţa malurile cursurilor de apă care cad în responsabilitatea Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi la intervenţia primarului Ilie Bolojan. "E drept, pe malul Crişului Repede ar trebui să facă curat ABA Crişuri. Cum ei nu fac, o să facem noi", a spus edilul.

Bani pentru investiţii

În cadrul primei şedinţe din an aleşii orădenilor au mai hotărât utilizarea excedentului anual al bugetului local din anul 2016 ca sursă de finanţare a cheltuielilor de dezvoltare din anul acesta şi acoperirea golurilor de casă.

"Este vorba de 48 milioane lei ca excedent bugetar, echivalentul a 10 milioane euro. Cărui fapt se datorează acest excedent?", a întrebat consilierul PSD Liviu Sabău Popa.

Potrivit directorului economic Eduard Florea, excedentul bugetar provine din bugetul alocat cheltuielilor de funcţionare prevăzute dar neefectuate de municipalitate în 2016.

Florea a explicat pentru BIHOREANUL că bugetul oraşului are două capitole separate: unul pentru cheltuieli de funcţionare destinat operaţiunilor curente, cu venituri şi cheltuieli proprii, şi unul rezervat investiţiilor cu venituri din vânzări de terenuri sau imobile şi obiective specifice.

"La final de an am văzut că în bugetul pentru funcţionare am avut mai multe încasări decât plăţi, iar la investiţii am cheltuit mai mult decât am avut surse. Cum legea ne permite să transferăm sume dintr-un buget în altul, am propus să cheltuim cei 48 milioane lei în plus ca sursă pentru investiţiile viitoare", a declarat directorul.

Destinaţia exactă a acestor sume provenite din excedentul bugetar va fi stabilită în una din şedinţele următoare ale Consiliului Local în cadrul căreia va fi aprobat bugetul oraşului pe anul 2017.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
SANGEREAZA BOLOJAN ?
Curioasa aceasta absenta a consilierilor PNL . Curiozitatea ma face sa ma intreb daca absentii sunt din tabara Binomului Cupsa-Malan . Simte oare Binomul ca Leul Bolojan s-a intors de la Bucuresti sangerand si acum sar la beregata ? Beltechi si Mos sunt cunoscuti ca fiind oamenii lui Bolojan . Iar Binomul Cupsa-Malan este cunoscut ca fiind opozitia lui Bolojan din PNL . A inceput razboiul pentru pozitia de "viitorul rege al junglei"? Acest eveniment este cel putin interesant...
Postat 10 Ianuarie 2017, 10:53 de Mercedesa
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON