URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Noiembrie 2013, 19:16

Poliţia bihoreană face haz de necaz cu regele caricaturii, Ştefan Popa Popa's (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poliţişti, studenţi, cadre universitari, cursanţi ai Şcolii de subofiţeri "Avram Iancu", poliţişti de frontieră... Sala festivă a Poliţiei Bihor a fost plină, marţi, la o captivantă conferinţă iniţiată de Serviciul Criminalistic şi susţinută de cel mai celebru portretist român, Ştefan Popa Popa's, unicul artist din lume care desenează mai repede cu 4 secunde decât calculatorul.

Slobod la gură

"În primul rând vreau să-mi cer scuze faţă de generaţia tânără, pentru tot ce se întâmplă în ţara asta. Suntem o societate îndobitocită, imbecilizată, condusă de grupări de hoţi care s-au adunat în partide, o ţară în care guvernele nu au fost capabile niciodată să facă ceva. Ar trebui să ne uităm cu toţii în oglinda bunului simţ şi să ne reconstruim ţara de la zero pentru voi".

Astfel şi-a început prelegerea Popa's, cunoscut nu doar pentru arta sa ci şi pentru limba ascuţită cu care îi tratează pe politicieni. El e artistul care, la o conferinţă internaţională antidrog, a declarat public că preşedintele Traian Băsescu "e unul care consumă des droguri, pentru că bea de le rupe", şi tot el e cel care a refuzat să o deseneze "peste rând" pe Elena Udrea, la un târg internaţional de carte de la Berlin, stârnindu-i mânia. "S-a supărat, e treaba ei", spune Popa's.

La Oradea, artistul nu s-a răbdat să nu le tragă de "urechi" şi pe gazdele sale, din pricina scandalurilor de corupţie din ultima perioadă care au culminat cu arestarea adjunctului Poliţiei Bihor, Ioan Brîndaş. "Am auzit tot felul de chestii. Mă întreb, dacă sunteţi plătiţi să ne apăraţi valorile, de ce n-o faceţi?!", a dojenit, cu fineţe, artistul.

Ochi de criminal

Regele caricaturii a fost invitat să le vorbească poliţiştilor orădeni despre portretele robot şi importanţa acestora în activitatea lor. "Cel mai important, când faci un portret, e să te uiţi în ochii omului. Omul are 2-3 feţe iar culoarea ochilor diferă în funcţie de lumină. Trebuie să te uiţi în ochii lui, să-i surprinzi sufletul, nu doar masca pe care o afişează", i-a sfătuit Popa's pe poliţişti, dând ca exemplu ultima lui colaborare cu Poliţia, când a fost chemat la Suceava pentru a face portretul robot al unui pedofil.

"Au căutat două săptămâni până să mă cheme. M-am dus şi mi-au adus trei martori, un copil, o femeie şi un bărbat. Cele mai fidele detalii mi le-a dat copilul. E normal să fie aşa, pentru că micuţii nu se sperie şi pot să ofere date mai clare. În 2 ore, au şi prins suspectul. Am cerut să mi-l aducă. Dar când m-am uitat în ochii lui, n-am simţit nimic. Am ştiut că nu e el criminalul", a povestit Popa's.

Omul avea, însă, un verişor care îi semăna aproape perfect. Iar când poliţiştii l-au ridicat pe acesta din urmă şi i l-au prezentat, şi-a dat seama că e cel căutat. "M-am uitat la el şi m-am cutremurat. Eram sigur că e el", a spus artistul.

Meserie cu har

Potrivit caricaturistului, rapiditatea în portretistică nu e în detrimentul calităţii, însă nu mulţi se pot specializa în această artă. "Trebuie să ai harul Domnului şi să poţi trece de masca afişată, să te uiţi în ochii omului, pentru a ajunge la suflet. Iar asta se poate doar dacă ai har. Cu cât cineva are har mai mult, cu atât poate să facă un portret mai fidel", a explicat caricaturistul care i-a sfătuit pe poliţişti ca, atunci când fac un portret robot în bază de semnalmente, să încerce ulterior, dacă au posibilitatea, să compare desenele lor cu personajele. "Aveţi datoria să confruntaţi portretele cu originalul, este foarte important. Doar aşa vă veţi da seama dacă aţi lucrat bine", le-a spus artistul.

Cum era de aşteptat, în finalul şedinţei, artistul s-a aşezat la o masă pentru o demonstraţie pe "viu", acaparându-i în întregime pe cei prezenți, care mai de care mai dornic să pozeze pentru caricaturistul oficial al Summiturilor NATO de 18 ani şi fondatorul primei şcoli de caricatură din România...

Citeşte cum comentează Bihorel vizita caricaturistului Popa's la Poliţia bihoreană, pe blogul www.bihorel.ro!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Nea Fane, la Timisoara e mai groasa decat la Oradea!
Voi aveti un primar universitar iar noi avem un profesoras de aritmetica primara. Voi aveti tiganii vostri, noi avem maghiarii nostri.
Postat 13 Noiembrie 2013, 15:13 de Bowl
Răspuns la problema
Dacă Popa's se uita in ochii chestorului o sa-l vadă pe Mirel si toată gasca de betivani de la crasma dinspre gara, mai puțin Brandas, ieșit din peisaj, dar o sa aibă o revelatie si va spune...ceea ce a mai spus maestrul...
Postat 13 Noiembrie 2013, 13:05 de Kriktur
problema
rezolvati urmatoarea problema: -daca dl. Popa`s il deseneaza pe dl. Popa Liviu, obtinem: a). caricatura unei caricaturi b). portretul robot al unui suspect c). chipul lui Popa Vasile
Postat 13 Noiembrie 2013, 11:16 de olivotto
MNO ASE DA!
"Susţinută de cel mai celebru caricaturist "
Postat 12 Noiembrie 2013, 22:31 de AMETIT
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON