URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2018, 13:11

Bilanţ la Poliţia Bihor: Capturi de peste 30.000 pachete de ţigări de contrabandă şi aproape 1400 metri cubi de lemne furate (FOTO)

Peste 30.000 pachete de ţigări de contrabandă şi aproape 1400 metri cubi de lemne furate au fost confiscate de poliţişti în cursul anului trecut, iar în dosarele de evaziune fiscală s-au aplicat măsuri asigurătorii în valoare de 28.909.536 lei.

Informaţiile au fost făcute publice, marţi, de şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Bihor, comisarul şef Alin Haniş, într-o conferinţă de presă organizată pentru prezentarea activităţii poliţiştilor din judeţ în anul 2017, alături de cei doi adjuncţi, comisarul şef Adrian Bucur şi comisarul şef Radu Şandru, de purtătorul de cuvânt al instituţiei, comisarul Alina Dinu, şi ofiţerul de presă Ioana Lascău.

Potrivit cifrelor prezentate, Bihorul devine un judeţ tot mai sigur, în condiţiile în care numărul infracţiunilor a scăzut constant în ultimii 6 ani.

„Consider important mai ales faptul că infracționalitatea în școli și în proximitatea acestora a scăzut cu 27%, tâlhăriile au scăzut cu 18%, se înregistrează o scădere a numărului de accidente rutiere grave cu 14,43%, dar şi faptul că au fost identificați în procent de 100% autorii infracțiunilor de mare violență - omor, tentativă de omor, vătămări corporale grave”, a declarat şeful IPJ Bihor.

O intervenţie la 24 de minute

Potrivit ofiţerului, în cursul anului 2017 nu s-a înregistrat nici un caz de lovituri cauzatoare de moarte, tentativele de omor au scăzut cu 15,4 % și s-au înregistrat șase infracțiuni de omor, similar anului 2016. „Toate faptele de mare violență sesizate în 2017 au fost soluționate prin identificarea autorilor”, a mai spus comisarul şef Haniş.

La rezultate au contribuit şi cele aproape 900 de acţiuni şi razii organizate în toate zonele judeţului, în urma cărora s-au aplicat 31.158 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare de 10.975.840 lei, s-au constatat 1.699 infracțiuni, din care 1.544 în flagrant, și s-au aplicat 30.060 de sancțiuni contravenționale.

„Media zilnică a fost de 92 de patrule, din care 26 mixte, adică împreună cu jandarmi, polițiști locali, polițiști de frontieră. În ce privește timpii de intervenție, în 49,9% din cazuri s-a intervenit în mai puțin de 10 minute. Media a fost de 60 de apeluri pe zi, respectiv o intervenție la 24 de minute”, a spus şeful Poliţiei Bihor.

Infracţiunile economice, în scădere

Tot în timpul acţiunilor au fost constatate şi cele 269 de infracțiuni silvice anchetate anul trecut de poliţişti, au fost aplicate 532 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare de 1.128.090 lei, și au fost confiscați 1.333,41 de metri cubi de material lemnos, în valoare de 239.960 lei.

Pe de altă parte, din datele centralizate ale poliţiştilor, în judeţ a scăzut şi numărul infracţiunilor economice, de la 625 (2016) la 515 infracțiuni economice constatate în 2017, și a crescut numărul persoanelor cercetate pentru infracțiuni economice de la 359 (2016) la 394, numărul dosarelor complexe soluționate rămânând constant (22 dosare), iar numărul persoanelor cercetate pentru evaziune fiscală a crescut cu 32, 2%.

În timpul anchetelor, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice (SICE)  au recuperat prejudicii în sumă de 3.107.880 lei și au pus în aplicare măsuri asigurătorii în valoare de 28.909.536 lei.

În urma acțiunilor și verificărilor efectuate, polițiștii SICE au aplicat 274 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 813.200 lei, dispunând confiscarea de mărfuri în valoare totală de 221.400 lei (produse agroalimentare, legume-fructe, țigarete, tutun, alcool, etc), respectiv a 30.562 de pachete de ţigări şi a 1.059,85 kilograme de tutun pentru fumat.

Accidente mai puţine pe şosele

Important este şi faptul că, în anul care a trecut, s-a înregistrat o scădere a numărului de accidente rutiere grave cu 14,43% (de la 201 la 172), o scădere a numărului de persoane decedate cu 28,9% (de la 45 la 32) şi o scădere cu 7,03% a numărului persoanelor rănite grav (de la 185 la 172) în urma accidentelor rutiere.

„Poliţiştii rutieri au avut mult de lucru, au soluționat 1.254 de dosare penale, în care s-a dispus reţinerea față de 44 de persoane, 8 persoane au fost arestate, 5 au fost plasate sub control judiciar și s-a luat măsura controlului judiciar față de alte 5 persoane”, a explicat comisarul şef Haniş.

Cele mai multe accidente au fost generate de viteza neadaptată sau excesivă, neacordarea priorității de trecere pietonilor și vehiculelor, indisciplina pietonilor și a bicicliștilor.

De altfel, nerespectarea limitelor legale de viteză a fost şi cea mai sancţionată abatere rutieră în 2017, cu 22.196 de amenzi din totalul de 46.505. Interesant este că următoarea abatere în topul sancţiunilor este indisciplina pietonilor și a bicicliștilor (5.744 de sancţiuni), pe ultimul loc fiind conducerea sub influenţa alcoolului (371).

Citiţi datele amănunţite despre activitatea Poliţiei Bihor, inclusiv câte furturi au fost anchetate, câte arme au fost confiscate, câţi braconieri s-au ales cu dosare penale şi câţi infractori au fost dovediţi cu ajutorul urmelor strânse de criminalişti, în documentul ataşat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Aducem prinos de recunostinta mult iubitului si stimatului conducator!
Dle Hanis, asa se raportau ,,succesurile" pe vremuri, se pare ca proastele obiceiuri dispar greu.... Lasati festivismul, adevarul este altul, unul care ar trebui sa ne/va dea de gandit! tv.happy.ro, miercuri, 31 ian. 2018 ,,În România, un poliţist dintr-o sută este urmărit penal!" Cum comentati?
Postat 01 Februarie 2018, 15:58 de pinonel
CORECȚIE
...HANIȘ...Sper că nu " să " pune d-un ultraj! Na, tastatura telefonului îți mai joacă și feste! D-LE ALIN! Va cer scuze! Vă ling și tălpile numai nu mă acuzați!
Postat 31 Ianuarie 2018, 18:20 de TDS
???
În fotografie e d-l HAMIȘ? Eu nu-l cunosc! Știu doar ce răspunsuri semnează urmare a unor petiții! Sa vedem dacă D-na ministru este de acord! Dacă vreau să dau în judecată pe cineva iar acel cineva sub protecția anonimatului MI-A ÎNJURAT MAMA si MI-A DIVULGAT NUMELE eu pe cine dau în judecată? Ca în cererea de chemare in judecată pe civil trebuie să indic intimatul, bașca tre' să ne mediem!
Postat 31 Ianuarie 2018, 18:17 de TDS
Halal raport ...
... in care toti agentii din Bihor sunt niste sfinti !?! La noi nu sunt violatori, proxeneti, talhari, etc ... printre politisti, asa ca toti vor merge in Rai !?!
Postat 31 Ianuarie 2018, 17:49 de WinDos
În sfârşit avem un ministru al educaţiei pe măsura doamnei Gal!
"1400 metri cubi de lemne". Cubetele Mălan face prozeliţi.
Postat 31 Ianuarie 2018, 14:19 de eutanasiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON