URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Martie 2013, 18:56

Poftiţi la consultări! Proiectul noii pieţe Rogerius va fi supus dezbaterii publice joia viitoare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii sunt invitaţi să îşi spună părerea! Primarul Ilie Bolojan a anunţat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că municipalitatea va organiza pe 14 martie, de la ora 17, în sala mare a Orăşelului Copiilor, o dezbatere publică pe marginea proiectului viitorului centru de afaceri cu produse agroalimentare care va fi construit în locul pieţei Rogerius.

Licitaţia pentru realizarea proiectului tehnic al lucrării a fost adjudecată în ianuarie de firma orădeană Poliart pentru suma de 223.300 lei plus TVA, aceasta obligându-se să predea documentaţia în 45 de zile de la semnarea contractului. După toate probabilităţile, lucrările vor fi scoase la licitaţie la jumătatea acestui an acestea urmând să înceapă încă din toamnă.

"Proiectul tehnic va trebui finalizat până la 15 aprilie pentru ca în baza lui să putem trece la organizarea licitaţiei. Avem deja o schiţă a acestuia, care va fi prezentată public joia viitoare la Orăşelul Copiiilor, unde îi invităm toţi cei interesaţi să ia parte la dezbatere. Am ales acest loc şi nu Primăria ca să poată participa la dezbatere atât locuitorii din zonă cât şi comercianţii din piaţă", a spus Ilie Bolojan.

Piaţa se extinde!

Arhitectul Daniel Tivadar (foto), cel care va face proiectul tehnic al lucrării, a ţinut să îi liniştească pe comercianţii din piaţă, afirmând că după modernizare spaţiul acesteia nu se va diminua, ci, dimpotrivă, va creşte.

"Spaţiile destinate comercianţilor vor fi mai mari. Dacă acum în piaţă îşi vând marfa circa 800 de comercianţi, persoane fizice şi juridice, după finalizarea lucrărilor aici îşi vor desfăşura activitatea 900 de comercianţi", a spus arhitectul.

Lucrări pe etape

Tivadar a mai spus că, pentru a nu perturba activitatea comercianţilor, lucrările se vor desfăşura în trei etape începând dinspre Punctul Termic din strada Blair Pascal, pentru ca etapa finală, care va avea loc anul viitor, să vizeze porţiunea dinspre liniile de tramvai din strada Corneliu Coposu.

Cu ocazia lucrărilor, punctul termic din strada Blair Pascal va fi demolat, locul acestuia urmând să fie luat de un punct termic subteran, deasupra căruia se va extinde piaţa. Zona comercială va fi amenajată modular pentru a putea suferi ulterior transformări în funcţie de necesităţi şi va fi încălzită prin pardoseală.

Liviu Andrica, directorul Administraţiei Domeniului Public, a promis în cadrul conferinţei de presă că lucrările vor fi efectuate fără a stânjeni activitatea vânzătorilor. "Pentru a veni în sprijinul comercianţilor, vom achiziţiona un cort cu o suprafaţă de 1.500 metri pătraţi care va fi montat în parcarea din faţa Spitalului Municipal. Aici se vor muta succesiv 300 de mese în funcţie de modul în care evoluează lucrările", a spus Andrica.

Nu va fi mall!

Directorul a dezmiţit zvonurile potrivit cărora municipalitatea intenţionează să desfiinţeze piaţa prin construirea unui mall. "Piaţa Rogerius este cea care generează cele mai mari venituri. Nici nu se pune problema să vrem să facem aici altceva. Nu va fi mall, va fi tot piaţă, dar în condiţii civilizate. Comercianţii să nu îşi facă probleme. La finalul lucrărilor fiecare îşi va relua locul", a declarat directorul.

Andrica a mai anunţat finalizarea negocierilor purtate în ultimele luni cu proprietarii celor cinci spaţii comerciale din piaţă, aşa că nu există pericolul ca proiectul să fie blocat în instanţă. "Au fost trei runde de negocieri în urma cărora am căzut de acord asupra unei perioade de 5 ani în care să funcţioneze în noul sediu pe baza unui contract de comodat, după care să fie împoprietăriţi pe suprafaţa pe care o deţineau iniţial. Dacă au primit un spaţiu mai mare, va exista o regularizare în urma căreia vor trebui să plătească o sumă în plus", a spus Andrica.

Investiţie de 4,7 milioane euro

Viitorul centru de afaceri care va fi construit pe amplasamentul actualei pieţe Rogerius va presupune construcţia unui întreg etaj în partea dinspre staţia de tramvai unde funcţionează în prezent actualul bazar. Accesul spre etajul unde va funcţiona o zonă de alimentaţie publică cu restaurant şi cofetărie se va face prin partea stângă a pieţei, dinspre actuala zonă de magazine.

Investiţia va fi realizată cu ajutorul unui proiect transfrontalier demarat de municipalitatea orădeană în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie Hajdu Bihar. Din valoarea totală a proiectului, de 5,7 milioane euro, municipalităţii orădene îi va reveni 4,7 milioane euro pentru construirea centrului de afaceri cu produse agro-alimentare, diferenţa de un milion de euro urmând să fie folosită de partenerul ungar pentru reabilitarea sediului său care va fi transformat în incubator de afaceri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
piata
Piata agro-alimentara sa fie si nu de turcisme si chinezarii,iar acesti bisnitari care au distrus industria textila si imbracaminte la fel si pe taranii PRDUCATORI DE LEGUME SI FRUCTE sa fie scosi in OCSKA.
Postat 10 Martie 2013, 01:38 de oradean
piata
foarte bine ca modernizeaza piata rogerius! dar oare cu cat o sa creasca chiria meselor? daca creste chiria = creste si preturile ! Si asa sunt destul de scumpe pietele...vai s-amar de capul nostru atunci !
Postat 09 Martie 2013, 23:05 de maria
Sa vedem ce o fi !!
Orice numai sa dispara tiganiada si evaziunea din piata !!! Desi evaziunea este in floare preturile sunt f.f.f.f. mari !!! Poate scapam si de evazionistii care sub pretextul sa vor sa cumpere PENE vand tigarii de contrabanda !!!!! Cred ca au fost invatati de catre politai si cei ce gestioneaza piata !!!!!!
Postat 09 Martie 2013, 12:04 de s.
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON