URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Octombrie 2016, 17:49

Poeta Ana Blandiana a primit premiul "Iosif Vulcan" din partea Revistei Familia (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Revista de cultură Familia a premiat, joi, în Aula Magna a Universităţii din Oradea poeţi, scriitori şi publicişti contemporani pentru operele lor precum şi pentru "contribuţie la construcţie literară".

Sala a fost plină cu apropiaţi ai Revistei Familia, profesori şi sute de studenţi şi elevi. "Simt o mare bucurie, fiind foarte multă tinereţe aici la această întâlnire, lucru care ne produce o bunăstare sufletească. Pe de altă parte, m-aş bucura ca Revista Familia să aibă atât de mulţi cititori tineri, pentru că ar fi un prilej de mare mândrie", a spus directorul Revistei Familia, Ioan Moldovan.

Acesta i-a premiat, rând pe rând, pe Berény Mária, Doina Cetea, Maria Hulber, Mircea Mihăieş, Irina Petraş, Cassian Maria Spiridon, Mircea Petean, Gellu Dorian şi Nicolae Prelipiceanu, cu diplome şi câte un premiu în bani. Fondul de premiere a fost asigurat, pe jumătate, de Ministerul Culturii.

Anul acesta au fost acordate, în unele cazuri ex-aequo, premii care poartă numele unor foşti redactori şefi ai revistei şi a unor scriitori apropiaţi ai publicaţiei, mai precis M. G. Samarineanu, Radu Enescu, Ovidiu Cotruş, Octav Soluţiu şi Alexandru Andriţoiu. De asemenea, s-a acordat un premiu special pentru "memorie şi solidaritate culturală", primit de Berény Mária, care, prin studiile sale, realizate la Institutul de Cercetări al Românilor din Ungaria, promovează cultura şi literatura română.

Cea mai importantă distincţie a evenimentului, Premiul Iosif Vulcan, i-a revenit anul acesta poetei Ana Blandiana, care s-a declarat onorată să-l primească. "Cu riscul de a părea sentimentală sau exagerată, vreau să vă spun că, pentru mine, un premiu la Oradea este mai important decât orice premiu luat în altă parte a lumii. Aici am învăţat să scriu, aici m-am format, aici am participat la primul cenaclu literar", a spus, la începutul cuvântului său, poeta.

Aceasta şi-a amintit că, pe vremuri, premiile şi invitaţiile Revistei Familia îi aduceau altfel de bucurii. "Mama mea era aici şi eu, bineînţeles, voiam să vin cât de des la ea, dar nu aveam bani să plătesc trenul tot timpul. De câte ori Revista Familia făcea un eveniment, mă invita şi pe mine şi-mi plătea drumul", a povestit Ana Blandiana. În finalul întâlnirii, Ana Blandiana a recitat câteva poezii din noul ei volum, "Orologiu fără ore" şi a semnat autografe.

Cum premierea a ţinut circa o oră şi jumătate, o parte dintre elevii prezenţi au părăsit, spre final, în stoluri, Aula Magna, câţiva chiar în timpul micului recital de poezie al Anei Blandiana. Semn că încă adolescenţii sunt "duşi cu clasa" la astfel de evenimente…

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@TDS
Mda, bine spus "locatie ". Repet, regret locatia aleasa pt. premierea acestei personalitati cu totul aparte si careia ii port un respect deosebit.
Postat 28 Octombrie 2016, 13:46 de Iness
CRED
@Iness: Banuiesc ca este vorba doar despre o locatie ! Nu UO a acordat premiul !
Postat 27 Octombrie 2016, 22:01 de TDS
BLANDIANA
Totusi,ce cauta o personalitate ca Blandiana la Aula UO? Regret,doamna !
Postat 27 Octombrie 2016, 20:36 de Iness
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON