URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Martie 2015, 19:54

Podurile orădene vor fi botezate oficial. Podul Ferdinand se va numi Sfântul Ladislau

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Podurile orădene vor avea nume istorice. Primăria a înaintat vineri Instituţiei Prefectului, spre avizare, un proiect de hotărâre de Consiliu Local cu noile denumiri oficiale.

Astfel, podul de lângă Primărie ar putea fi rebotezat din Ferdinand în Sfântul Ladislau, ca o concesie făcută de primarul Ilie Bolojan noilor aliaţi din UDMR. Cunoscut şi ca Ladislau cel Sfânt (1040 - 1095), în maghiară Szent László, regele Ungariei a întemeiat în cetate episcopia romano-catolică de Oradea. Înmormântat la Somogyvár, a fost reînhumat la Oradea în vechea catedrală distrusă în 1241 în timpul marii invazii tătare.

La fel, pentru podul rutier care face legătura între Bulevardul Magheru şi Piaţa Emanuil Gojdu, municipalitatea a propus denumirea de "Dacia" iar cele de pe bulevardul Decebal şi strada Ovid Densuşianu vor lua fiecare numele străzii.

Potrivit propunerii municipalităţii, podul din strada Sovata se va numi Carol I, după principele Hohenzollern-Sigmaringen (1839 - 1914), iar cel din strada Dragoş Vodă, aflat încă în construcţie, va fi botezat Mareşal Constantin Prezan (1861-1943).

Viitoarele nume ale podurilor orădene vor fi dezbătute în cadrul Comisiei judeţene de aprobare de denumiri, iar în cazul avizării vor fi supuse votului Consiliului Local în şedinţa de la sfârşitul lunii aprilie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
Cenzura separatismului, iredentismului si revizionismului unguresc.
Incercarea de falsificare a istorie si de cenzura a tot ceea ce le demasca activitatile sunt parte a actiunilor separatistilor unguri instigati si sustinuti de "tara mama, ungaria" si de noul si in acelasi timp mai vechiul lor stapan, Imperiul Bolsevico-Putinist Rus. Cat despre FORUMUL CIVIC AL ROMANILOR DIN COVASNA, HARGHITA,SI MURES, asociatie care care numara peste 400.000 (patru sute de mii) de romani aflati in minoritate in acele judete, are perfecta dreptate cand cere autoritatilor Statului sa scoata in afara legii partidele politice infiintate pe criterii etnice. De ani de zile Forumul informeaza in legatura cu discriminarile, marginalizarile si abuzurile la care sunt supusi romanii minoritari din acele judete. Cat despre atitudinea separatismului unguresc, din Bihor, vedem cu totii cu proprii nostri ochi. Da, in relatia cu Hungaria, Statul Roman trebuie sa aplice metoda Slovaciei, cu fermitate si demnitate. Atat Romania cat si Slovacia sunt tari membre ale Uniunii Europene.
Postat 01 Aprilie 2015, 00:43 de Control_Room
ATENTIE eBihoreanul.ro.
Vagina Asuprita ma URAste . Stergeti ! De obicei cei fara pedigre, fara identitate ca si v.a. (b......)vrea sa pare mai patrioti . Dar eu il iubesc si asa , nu el este de vina .
Postat 31 Martie 2015, 23:56 de EmzePerix
@Control Room
Sa nu uitam si de pseudoziaristii-tonomate, slugi ale separatismului si revizionismului unguresc.
Postat 31 Martie 2015, 23:47 de Valhalla-Asgard
@Latraul jegos revizionist de mai jos...
Bai, nenorocitule, pe voi separatistii va supara teribil adevarul si faptul ca romanii sunt informati. Din partea cui si a caror fapte fapte radiaza ura, mah separatistule ? Citeste, si aici in continuare **** revizionista... Ce proba de cenzura si abuz ati fi voi in stare sa instauati daca ar fi dupa voi. Toate comentariile care nu sunt in ungureste si pupincuriste la adresa hungariei, le-ati sterege automat! Citeste, **** revizionista: Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita şi Mures cere Parlamentului si Guvernului interzicerea, in momentul modificării Constituţiei, a functionarii formatiunilor politice constituite pe criterii etnice, iar la reorganizarea administrativa sa nu infiinteze regiuni constituite pe baze etnice. De asemenea, Forumul Romanilor solicita autoritatilor administratiei centrale a Romaniei ca, in relatia cu ungaria, sa aplice "politica Slovaciei", stat membru al Uniunii Europene, "care s-a comportat intotdeauna cu fermitate si demnitate vizavi de ingerintele ungariei in treburile sale interne”. FCRCHM sustine ca, in realitate, romanii din judetele Covasna, Harghita si partial Mures sunt "sistematic discriminati, marginalizati si agresati simbolic”, ceea ce "face parte dintr-o strategie elaborata de liderii maghiari din zona, cu sprijinul consistent al Ungariei, pentru a realiza o enclavă etnica in Romaniei, in care numarul romanilor să fie drastic redus".
Postat 31 Martie 2015, 23:35 de Valhalla-Asgard
Corul maidanezilor patrihoti
Din unele comentarii radiaza URA . Nu ar trebuii sterse ?
Postat 31 Martie 2015, 21:56 de EmzePerix
Info
Atentie romani, apropo de politica pe criteriu etnic promovata de politicienii unguri sustinuti prin vot de majoritatea covarsitoare a minoritatii maghiarofone din Romania si de politicieni romani idioti sau tradatori "cozi de topor"...
Postat 31 Martie 2015, 17:29 de Control_Room
Info! Atentie romani, apropo de politica pe criteriu etnic promovata de politicienii unguri sustinuti prin vot de majoritatea covarsitoare a minoritatii maghiarofone din Romania.
1952, dictatorul comunist sovietic Stalin a cerut imperativ infiintarea RAM (regiune autonoma magiara de trista amintire). Conducerea de la Kremlin, vroia slabirea Statului Roman si obtinerea controlului asupra unei parti cat mai mari din Europa. In prezent vedem acelasi scenariu, insa, alti actori. Putin si aghiotantul sau de la Budapesta, V.Orban, prin sustinerea separatismului, vor distrugerea Statului Roman, a Uniunii Europene si a NATO. Iata cateva din declaratiile politicienilor unguri de atunci. Un fost conducator al Partidului "Crucea cu Sagetiï, Taidler Dezideriu (Targu-Mures), era de parere ca "Pentru noi ar fi cel mai bine daca aceasta regiune s-ar atasa Ungariei, deoarece numai atunci am fi siguri ca putem, pe deplin, folosi limba noastra. Un alt membru al Partidului "Crucea cu Sagetiï, Biro Venczel (Targu-Mures), spunea ca prin "orice Constitutie sau Regiune Autonoma maghiara nu o sa fie o viata, asa de fericita, cum a fost in timpul ocupatiei horthyste ( pe timpul Diktatului de la Viena din 30 august 1940). Fost conducator al aceluiasi "Partid al Crucilor cu Sagetiï, Bozsoki Geza (Reghin) sustinea ca "Proiectul de Constitutie a fost elaborat in urma ordinului Moscovei, care se face in acelasi timp in toate tarile pe care le domina". Kovacs L (Bereni), fost membru al Partidului Reinnoirii Maghiare, merge si mai departe cu o sustinere elucubranta: "Acum se face, din nou, Ungarie in nordul Ardealului si va fi iarasi cum a fost intre anii 1940-1944. Kenteleki Adalbert (presedintele Sfatului Popular din Gheorgheni), dupa publicarea noului proiect de Constitutie, "in localul Sfatului Popular Raional nu mai vorbeste romaneste cu functionarii romani care nu cunosc limba maghiara, desi acestia nu inteleg instructiunile primite". Referent tehnic la acelasi Sfat Popular Gheorgheni, Szekely Iuliu sustinea ca noul proiect de Constitutie "trebuia neaparat sa ataseze la noua Republica si regiunea Cluj, precum si alte regiuni unde este populatie maghiara, fiindca nu are niciun rost sa fie si administratie romaneasca in locurile unde domiciliaza populatie apartinand minoritatii nationale maghiare. Invatatorul Ilyes Adalbert (Gheorgheni) declara ca "Toate liceele cu limba de predare romana trebuie sa plece din Gheorgheni, deoarece n-au ce cauta in Regiunea Autonoma Maghiara, unde vor fi numai licee maghiare, iar cele romanesti vor pleca in Romania". "Hajla Stefan" (Gheorgheni): "De acum inainte, intreg Ardealul de Nord va fi autonom si va avea un guvern separat, nemaitinand legaturi cu Bucurestiul, facand toata corespondenta in limba maghiara". Dragi cititori, aceste au fost doar cateva exemple din cele foarte multe care arata ce inseamna separatismul unguresc.
Postat 31 Martie 2015, 17:24 de Control_Room
Podul Lorántffy Zsuzsanna
Daca stau bine si ma gandesc, ar trebui sa redenumeasca orasul si toate podurile mari in maghiara, sa aratam exemple de bune practici pt UE si intoarcerea obrazului celalalt pt BOR. De exemplu sa rebotezam orasul in Oradea-Mare, (oricum pe Facebook asa scrie de mult timp deja). De ce nu? Podul Ferdinand sa nu fie Szent László ci Tőkés László (e mai la moda oricum),podul Dacia sa fie Lorántffy Zsuzsanna (ca doar acolo e si statuia), si podul Decebal sa fie rebotezat Domokos Géza (Decebal oricum nu este recunoscut de maghiari din moment ce ei au fost aici primii, chiar inaintea dinozaurilor).
Postat 31 Martie 2015, 15:52 de omulgnom
eroare
Hai sa facem haz de necaz si sa ne amintim de fapt cum se numesc aceste poduri in limbajul cotidian: podu' de centura, podu' lu' ilie(sau de la pontoane), podu Decebal, podu' mic(sau cu stea), podu' mare, podu' de la nuiele(sau de la bridge), podu' Dacia, podu' macio(sau podu' neterminat). Oamenii asa le stiu. In nici un caz nu stie nici dra.u de Prezan, Densusianu, si de Laci cel Sfant. Fara suparare, frati maghiari, dar cand se va numi in Budapesta Marghit Hiid Mihai Viteazul Hiid, atunci da. Dar de fapt si atunci s-ar numi Viteez Miklos Hiid :)
Postat 31 Martie 2015, 15:26 de omulgnom
hai vă zic io
Ce limbă o să se vorbească n Oradea peste nici 50 de ani,dacă treburile continuă cum acum.Mă refer la avorturi și la familiile ce nasc cel mult un copil....Avelo Bachtalooou!So mai kere?
Postat 31 Martie 2015, 11:53 de crisan
redenumite ca la americani
ar trebui redenumite si strazile si podurile dupa modelul american, adica prin cifre... podul 1, podul 2, podul 3 etc. etc. si, la fel strazileȘ 1, 2 , 3, 4 șamd. , să numai existe interpretări de nicio culoare... să fie ușor de memorat și să aibă funcție strict de orientare, nu și istorică, simbolică șamd
Postat 31 Martie 2015, 11:41 de vg
rebotezare !
Si bolovanul ar trebui sa isi schimbe numele in Kove ( piatra pe romaneste ) sau bolohan sau bolohun sau prostovan ??
Postat 31 Martie 2015, 10:34 de scortosul
Birteanul şi podul din capul lui de prost !!!
Iar Ferdinand va rămâne o amintire pentru neamul românesc, că nu el şi monarhia au făcut România modernă, ci Ladislau cel care se scălda cu cal cu tot fără să ştie pe unde-a poposit de fapt !!! Prefectule, trezeşte-te (...)!!
Postat 31 Martie 2015, 10:13 de WinDos
Un primar imbecil, sluga udemeristilor !
Pe nenorocitul asta de Bolovan, il apuca damblaua sa mute statui sa schimbe denumire de poduri, strazi, etc de parca ar fi la ma-sa in curte si asta ar fi cel mai important lucru de facut ! Restul le-a "rezolvat", imbecilul pe toate !!!
Postat 31 Martie 2015, 07:35 de Valhalla-Asgard
DEDICATIE MUZICALA PENTRU BOLOJAN
Sa joc UNGURICA/La, la lai la, la/S-o cant cu gurita/ La, la lai la, la/Sa joc UNGURICA/La, la lai la, la/ S-o cant cu gurita/La, la lai la, la UNGURICA-n doua parti/La, la lai la, la/ Veniti sa va-nvat pe toti/La, la lai la, la....
Postat 31 Martie 2015, 01:10 de TDS
evreii nu doresc nimic? .. chiar asa?
un fel de pupincurist primaru...udmr e iar la putere, dansam dupa cum canta ei! cinste primarului, urmeaza sa le dea autonomie in cartierul velenta si la rulikovski, pt ca ei au fost primii acolo! pai evreii din oras nu au nici o zvacnire, nici o doleanta? ca doar ei au dezvoltat orasul asta si l-au facut din targulet in oras dezvoltat! urmatoarul cartier din oras sa se numeasca chisbo, dupa numele celor 2 ambitiosi din judet. nu mai incape nimeni de ideile moderne, intr-un oras in care salariile sunt cele mai mici din tara si somajul in floare...
Postat 30 Martie 2015, 21:01 de roger
Modificari lipsite de sens
Mi s-ar parea normal ca aceste modificari sa nu poata fi facute decat cu aprobarea cetatenilor orasului. Nu mi se pare normal sa inlocuiesti numele podurilor principale ale oraselor doar din cauza unor neplaceri etnice. De exemplu, podul Ferdinand ar trebui sa isi pastreze numele, fiind in unanimitate cunoscut in acest mod de catre cetateni, iar numele regelui ungar sa ramana pentru Biserica Romano-Catolica din centru, reprezentativa de altfel cu acest nume. Nu mai faceti modificari lipsite de sens. Vorba aceea: Tara arde, iar baba se piaptana!
Postat 30 Martie 2015, 20:41 de cartisalex
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON