URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Ianuarie 2014, 16:59

PMP Bihor: Desecretizarea acordului petrolier din Felix, o acţiune de imagine a prefectului Claudiu Pop

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Acţiunea de desecretizare a acordului petrolier încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi compania canadiană East West Petroleum pentru perimetrul EX3 Băile Felix ar fi doar "o acţiune de imagine", susţine Marton Attila, unul dintre reprezentanţii Partidului Mişcarea Populară Bihor.

"Eu am parcurs tot documentul şi nu pot decât să constat că acţiunea de ieri a fost una de imagine a prefectului Claudiu Pop. Le-a spus celor de la Bucureşti că nu mai reuşeşte să-i vrăjească pe bihoreni şi i-a chemat alături de el", a declarat, vineri, Marton, într-o conferinţă de presă.

Reprezentantul PMP Bihor a subliniat faptul că, în ciuda asigurărilor date "pe gură", în documentul prezentat joi în conferinţă de presă de prefectul Claudiu Pop şi de preşedintele ANRM Gheorghe Duţu, nu se precizează concret că în perimetrul Băile Felix se vor explora strict hidrocarburi convenţionale.

"Ce arată acordul petrolier desecretizat? În materialele de presă scrie că se vor explora doar gazele convenţionale. În schimb, nicăieri n-am găsit în document ceva explicit în acest sens. Nici nu există noţiunile de hidrocarburi convenţionale şi neconvenţionale", a mai afirmat Marton.

Pe de altă parte, însă, PMP-istul s-a arătat îngrijorat că, în schimb, acordul petrolier permite companiei să facă exploatare experimentală şi să exporte gazele extrase.

"În acest acord găsim toate lucrurile de care ne-am temut. Şi anume, titularul are voie, în faza de explorare, să facă exploatare experimentală. De asemenea, titularul dispune asupra cantităţilor cei revin inclusiv să le exporte. Aşadar, mitul ieftinirii gazului în România dispare. Poveştile de succes din SUA sunt valabile pentru că acolo guvernul american a interzis exportul", a mai spus acesta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
Desecretizare
Domnule Marton sunteti asa de invizibil si de transparent incat nici cu lupa nu va vad (procentul). N-ati gasit ceva mai bun de inventat decat ceea ce vede oricine si anume ca 'Fostii Guvernanti" au facut o pocinoaga de nici lor nu le vine sa creada. Fostul prefect (Ghilea) spune ca nici nu stia. O fi fost treaba opozitiei pe vremea aia sa stie. De cand necunoasterea (legii) te absolva de raspundere? Si-apoi de ce n-a desecretizat PDL-ul acest "cartof fierbinte" atunci cand l-au produs? Va spun eu: din incompetenta, slugarnicie si... dictatura celui care si acum va manipuleaza. Fugiti cat mai aveti timp! Asa ca, dl. Marton, "ciocul mic ca noi suntem la putere" - am citat din fostii... pentru ca mi se pare interesant... sa lucram cu materialul clientului.
Postat 20 Ianuarie 2014, 12:17 de Florin
vai,vai..
Aista cu chele.popularul ori e prost ori e bashist!
Postat 18 Ianuarie 2014, 20:16 de gheorghe
cum te cheama
Î: Cum te cheamă pui de dac? R: Attila
Postat 18 Ianuarie 2014, 11:38 de Dacu
Mare economist
Acuma sunteti si mare economist domnule Marton sa stiti ce se va intampla cu pretul gazelor.Pe toate le stiti dumneavoastra.Mai bn ocupativa de partidul dumneavoastra ca nu cred ca aveti mai mult de 1%.
Postat 18 Ianuarie 2014, 11:29 de Grigore
Partid
Eu as avea alte preocupari domnule Marton.Ma refer ca mai bine a-ti face sa progreseze partidul dumneavoastra nu sa tot criticati pe altii.
Postat 18 Ianuarie 2014, 11:25 de gina
Toti suntem prosti
Toti suntem prosti numai dumitale esti destept domnule Marton!!!!!!
Postat 18 Ianuarie 2014, 11:23 de alina
mai bine te-ai ocupa
Domnule Marton mai bn te-ai ocupa de partidul tau nu de capra vecinului!!!!!!!
Postat 18 Ianuarie 2014, 11:21 de codrut
la plimbare
Du-te la plimbare prietene!!!!!!!!
Postat 18 Ianuarie 2014, 11:19 de ionel
Bravos
Daca omul a promis ceva, s-a tinut de cuvand. Ce e rau in asta ca nu inteleg? De ce nu ati cerut voi desecretizarea? Doar pe vremea cand erati frati PDListi se intampla toata mizeria. Macar faceati un mea culpa si noapte buna. Dar e mai usor sa minti. Macar sa iti ceri scuze!!!!!
Postat 18 Ianuarie 2014, 11:18 de sebi
Citit bine
Eu nu mai inteleg, desecretizarea e buna sau nu? tot se vor exploata gaze de sist sau nu? fiecare intelege ce vrea? maine iar apar articole ca nu se vor exploata, iar poimaine alte 7 artiole ca se vor exploata? Daca domnii de ieri sau alaltaieri spun ca nu, cu experti, domnul din imagine de ce spune ca da? E geolog?
Postat 18 Ianuarie 2014, 11:02 de laura
Vanzare
Hat domnule Marton mai bine mergeti la Ungaria că acolo este viata mai bune. Koszonom!
Postat 18 Ianuarie 2014, 02:46 de Ioan
vezi"www.namr.ro/comunicate_ANRM/AP_BaileFelix.pdf
Cititi OG nr 887/2013 accesand "www.namr.ro/comunicate_ANRM/AP_BaileFelix.pdf" ACORD DE CONCESIONARE pentru exlorare-dezvoltare-exploatare in perimetrul EX-3 Baile Felix. Veti afla ca se va explora tot ce se gaseste in subsol (inclusiv gaze de sist), si se va exlpoata tot ce se va gasesi(inclusiv gaze de sist). Nu vom castiga aproape nimic, nu vom deveni independenti deoarece vom cumpara de la rusi gazul extras din subsolul nostru, independenta energetica o prostie. Gazele de sist se extrag prin fracturare hidraulica, adica prin pomparea in subsol a unor cantitati imense de chimicale extrem de daunatoare pt. vietati. Acestea vor ajunge in panza freatica si sol si vor otravi totul.
Postat 17 Ianuarie 2014, 21:39 de Horia
Probleme cu cititul la PSD !
Ca prefectul citeste un act tot sarind cate un rand stiam. Dar ca jurnalistii nu stiu sa citeasca ce scrie intr-un acord desecretizat si la vedere nu credeam ca se poate !
Postat 17 Ianuarie 2014, 18:30 de Bill
Cine e asta ?
Basistii astia ies ca ciupercile dupa ploaie. Asta cine mai e ? Bravo prefectului si PSD Bihor pentru atitudine !
Postat 17 Ianuarie 2014, 18:01 de Varad
O abordare informală, opinia mea ca cetățean și locuitor al județului Bihor
Doresc să evidențiez unele prevederi ale Acordului petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în Perimetrul EX3 - Băile Felix, încheiat între ANRM și East West Petroleum Corp, pe care îl găsiți pe site-ul Prefecturii Bihor: Gazele natuale sunt gazele libere din zăcămintele de gaz metan, gazele dizolvate în țiței, cele din capul de gaze asociat zăcămintelor de țiței, precum și gazele rezultate din extracția amestecurilor de gaz condensat. - aici pot fi incluse și gazele de șist chiar dacă nu sunt specificate exact. Art III, Paragraful 3.13: În limitele Perimetrului, Agenția poate acorda, în condițiile legii, unor persoane juridice, altele decat titularul, dreptul de explorare și/sau exploatare pentru substanțe minerale utile (un termen general unde se pot include și gazele de șist), altele decât cele prevăzute în prezentul acord. Art V, Paragraful 5.2.4: Titularul poate, pe cheltuiala sa, cu acordul Agenției, să execute operațiuni de explorare neincluse în Programul Minimal de Explorare, cu condiția ca sumele cheltuite de către titular cu astfel de Operațiuni de explorare, precum și lucrările efectuate în acest scop să nu înlocuiască, ci să se adauge la Obligațiile titularului rezultate din prezentul acord în sensul îndeplinirii Programului Minimal de Explorare în timpul Perioadei de Explorare. (Practic compania poate explora ce dorește, câtă vreme o face pe cheltuiala sa și pe lângă explorarea inclusă în Programul Minimal de Explorare.) Art VII, Paragraful 7.1.2.: Titularul sau operatorul desemnat are obligația de a executa fiecare Operațiune petrolieră aprobată de Agenție, fiind totuși înțeles faptul că elementele de detaliu pot necesita revizuiri datorită modificării condițiilor care influențează realizarea acestora . (Nu se specifică care sunt acele „elemente de detaliu” astfel că anumite chestiuni ce țin de operațiunile petroliere depind de decizia companiei.) Paragraful 7.3.5: După forare și exploatarea experimentală a zăcământului, cu avizul prealabil al Agenției, titularul va face o evaluare a resurselor geologice și a rezervelor și va înainte Agenției documentația pentru confirmarea acestora, declararea Descoperirii comerciale și aprobarea Planului de dezvoltare-exploatare...(În funcție de ceea ce se găsește în subsol se va realiza exploata și dezvolta, nu se specifică limite față de gazele de șist sau față de hidrocarburile neconvenționale, deci și acestea ar putea fi cuprinse în acel plan de exploatare, dacă se găsesc în subsol). Paragraful 7.4.1: Pe baza documentației menționate la art. 7.3.5., Agenția va confirma resursele geologice și rezervele de petrol și va aproba planul de exploatare-dezvoltare. (Practic, în funcție de ceea ce se găsește în subsol în faza de explorare, fie petrol fie resurse geologice – un termen general ce desemneaza orice resurse care se găsesc în subsol, gazoase, lichide sau solide, se va realiza planul de exploatare a acestor resurse. Printre aceste resurse geologice pot fi și gazele de șist sau hidrocarburi neconvenționale, nu există o restricție în acest sens, dacă se vor găsi în subsol.) Articolul VIII, Paragrafele 8.1.1, 8.1.2 – Specifică drepturile companiei privind accesul, în condițiile legii, la terenurile necesare desfășurării Operațiunilor petroliere, accesul la surse de apă de suprafață și subterane. Interesant de analizat: Paragraful 8.1.8: Compania East West Petroleum Corp are dreptul să solicite, în regim de prioritate, concesionarea exploatării unor substanțe minerale utile, altele decât petrolul, descoperite prin operațiunile sale petroliere, în cazul în care acestea pot face obiectul exploatării și al valorificării, în condițiile legii. (Compania poate cere, în mod prioritar, concesionarea exploatării a substanțelor minerale utile găsite- termen general care poate include și gazele de șist, în funcție de ceea ce se descoperă în subsol). Paragraful 8.1.9: Compania are dreptul să solicite Agenției extinderea perimetrului, în cazul în care se dovedește continuitatea dezvoltării zăcământului în afara limitelor perimetrului acordat inițial...(Aici este clar, perimetrul poate fi extins dacă se consideră cu potențial de dezvoltare al zăcământului – adică, dacă se mai găsesc zăcăminte în afara perimetrului. Este, cred eu, un drept riscant pentru comunitățile unde se găsește perimetrul de exploatare și pentru cele care se găsesc lângă perimetru). Articolul XI – descrie plata redevențelor pentru gazele naturale. Aceste gaze naturale pot include și gazele de șist. Redevențele ce revin statului din exploatarea „gazelor naturale” sunt între 3,5% și 13%. La finalul Acordului se găsește Programul minim de lucrări pentru perimetrul EX 3 – Băile Felix. Acest acord cuprinde operațiunile minime care se vor desfășura de către companie, inclusiv săparea sondelor de la 1000 m adâncime la 3200 m. Știm că gazele de șist se exploatează la o adâncime mai mare decât gazele convenționale, în general de la 2000 m. Totuși, compania are dreptul de a realiza și alte operațiuni de exploatare, neincluse în programul minim din Acord. Să nu uităm că acest acord face referire doar la perimetrul Ex 3 – Băile Felix, despre perimetrele Tulca, Tria și Voivozi nu știm prea multe vizavi de ce se va explora-exploata. Pentru mai multe informații: ?pubRef=-//EP//NONSGML+REPORT+A7-2012-0283+0+DOC+PDF+V0//RO
Postat 17 Ianuarie 2014, 17:45 de Iulia Katenka
mai rau
Astia is si mare partid.pot sa vorbeasca.urmasii lui Dan Diaconescu!!!!
Postat 17 Ianuarie 2014, 17:32 de ionut
Nicicum
Dacă nu-l desecretiza nu era bine că vezi D-ne ce jmecherii ar putea conţine, acum că a fost desecretizat, nici aşa nu e bine... lumea e nemulţumită, asta e firea...
Postat 17 Ianuarie 2014, 17:27 de Nelu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON