URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Aprilie 2010, 10:18

Pieţarii, luaţi în vizor de Direcţia Sanitar-Veterinară

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor, Mircea Gelu Budău, a anunţat, miercuri, că inspectorii din subordinea sa au efectuat mai multe acţiuni de control în pieţele agroalimentare din judeţ şi la unităţi de comercializare a produselor alimentare. "În cursul acestor acţiuni au fost verificaţi un număr de peste 50 producători agricoli care comercializează direct produse alimentare către consumatorul final şi 100 societăţi comerciale de profil", a spus Budău.

Şeful DSVSA Bihor a explicat că verificările se fac "încrucişat", în sensul că "inspectorii controlează conformitatea celor constatate în pieţe cu situaţia reală a exploataţiei de origine", în scopul de a depista intermediarii care revând în pieţe marfa producătorilor autentici.

"În urma acestor controale s-a constatat o creştere îngrijorătoare a fenomenului de intermediere", a explicat Budău, fără a da cifre sau nume, ci doar arătând că "aşa-zişi producători cu acte în regulă comercializează produse în pieţe, deşi fie nici nu au exploataţii de animale, având domiciliul în oraşe, fie au un număr mic de animale, una sau două vaci, ori 5-15 oi, dar vând zilnic cantităţi mari de produse alimentare de origine animală".

Mircea Gelu Budău a afirmat că fenomenul de intermediere se datorează în principal faptului că, la ţară, primarii eliberează certificate de producător unor cetăţeni care nu au nici terenuri agricole, nici animale, doar pentru că în caz contrar, la alegerile locale, ar pierde voturile acestor persoane.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Control
Indiferent cum s-au facut controalele, neregulile sunt aceleasi ... in piete nu mai exista decat putini PRODUCATORI, si asta din cauza intermediarilor care, evident, au toti, certificat de producator, date, asa cum bine se stie contra ...cost, de primariile din sate. De ce nu-i verifica nimeni daca au in proprietate sau in chirie (cu acte) terenuri cu culturi de produse pe care le vand la taraba sau animale in curte? Pentru ca nu exista INTERES ...
Postat 15 Aprilie 2010, 19:36 de Suciu
Actiunea: "Pret mic, aliment salubru ...romanesc."
Controalele s-au facut, in mod impartial si apolitic, sau au vizat, (doar) cu precadere, primari/"producatori"/pietari/agenti economici "neportocalii"? Speram, ca actiunea sa nu fie rebotezata, in: "Fara intermediari/ tepari/primari neconformi ... dpdv politic". Cumparatorii, sunt cei care, vor simti, cel mai "BINE", eficienta, reala, a acestor actiuni de control. Multe "succesuri"!
Postat 15 Aprilie 2010, 19:17 de stefan
Intrebari de ..."carcotas"
Oare Piata Decebal, de ce era asa de "ieftina", cand dl Budau era sef de circumscriptie sanitar-veterinara pe acolo, iar Primaria & RAPAS-ul aveau alta "culoare" politica? In acea perioada, dansul nu stia de existenta unor asemenea nereguli?
Postat 15 Aprilie 2010, 18:39 de stefan
"Tarani" fara pamant
Asa este, domnule Budau, in primul rand sunt vinovati primarii care dau certificate de producatori, iar daca s-ar apuca cineva sa verifice situatia din acte cu cea reala, s-ar prinde cu mainile de cap, cate certificate de producator fara acoperire ar descoperi ... iar in Piata Rogerius, de unde imi fac zilnic cumparaturile, pensionar fiind, va pot spune aproape despre fiecare "comerciant" daca este producator sau nu ... si cei mai multi sunt persoane intre doua varste, in pensie de "boala", intermediari fara scrupule ... din aceasta cauza produsele agricole si animaliere sunt atat de scumpe ... nici macar cei cu pamanturi din Bors si Santion nu le mai cultiva, in fiecare dimineata vin camionete cu produse din Ungaria si descarca in spatele Pietei Rogerius, de unde cumpara inclusiv "agricultorii" din satele apropiate, pe care le vand apoi la suprapret ... asta e adevarul, si din pacate e cunoscut si acceptat tacit, fiecare isi primeste partea in aces cerc vicios
Postat 15 Aprilie 2010, 12:27 de Bogdan
Pietari
Majoritatea nu au nici pamanturi pt a cultiva produsele agricole pe care le vand, nici animale in grajduri. Este binecunoscuta practica "comerciantilor" care cumpara din sate, en-gros, lapte, branza, oua, legume, fructe ... 90 % dintre ei asta fac ... si ne mai miram ca sunt preturile umflate ... daca cumparam la mana a doua- a treia
Postat 15 Aprilie 2010, 12:20 de Maria
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON