URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Martie 2012, 16:16

Piaţa Unirii, reabilitată cu bani europeni. Vezi cum va arăta! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea orădeană a câştigat finanţarea necesară pentru reabilitarea Pieţei Unirii din bani europeni. Primarul Ilie Bolojan a semnat luni, la sediul Agenţiei de Dezvoltare Nord Vest din Cluj, contractul de finanţare pentru lucrările de reabilitare şi modernizare a Pieţei Unirii.

Proiectul are o valoare totală de 21 milioane de lei, din care 16,6 milioane o constituie finanţarea nerambursabilă din fonduri comunitare. "În cadrul acestui proiect va fi extins spaţiul pietonal cu circa 10.000 metri, pătraţi ajungându-se la o suprafaţă de 15.800 metri pătraţi dalaţi cu piatră. Spre deosebire de pietonalul străzii Republicii, dalele au dimensiuni mult mai mari, de 50 pe 50 de centimetri, deci nu vor fi probleme pentru circulaţia pietonilor. De asemenea vor fi înlocuiţi stâlpii arhitecturali, băncile, coşurile de gunoi şi se va reabilita toată zona din jurul statuii lui Mihai Viteazul", a declarat primarul Ilie Bolojan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Conform edilului, licitaţia pentru atribuirea lucrărilor va fi organizată încă în cursul lunii aprilie pentru că proiectul trebuie finalizat, conform contractului, înainte de luna septembrie 2013. Investiţia va fi corelată cu lucrările de reabilitare a pasajului Vulturul Negru, care urmează să demareze în cursul acestui an, şi cele de reabilitare a palatului cu acelaşi nume, demarate de firma RDS-RCS, unul dintre proprietarii imobilului.

Cu ajutorul finanţării câştigate, municipalitatea vrea să reabiliteze inclusiv ansamblul arhitectural-scupltural proiectat în 1926 de arhitectul Duiliu Marcu. Lucrarea va cuprinde de la restaurarea elementelor componentelor artistice până la remodelarea spaţiilor verzi şi va implica inclusiv construcţia a cinci fântâni arteziene pentru a reda o ambianţă proprie atmosferei istorice a pieţii.

Proiectul preconizează scăderea cu 25% a poluării mediului în zona centrală, fluidizarea traficului prin reconfigurarea circulaţiei în Piaţa Unirii, diminuarea traficului auto, reducerea numărului de parcări şi construirea a aproximativ de 300 metri de piste de bicicletă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
29 Comentarii
Sinistru proiect...o aflare in treaba...
Nu este bun proiectul. Chiar m-am uitat atent. Daca se reconstituia eventual configuratia petei asa cum era ea la 1900 inca ar mai fi fost ceva bun si ar fi meritat investitia de 25 de milioane de auro. In schimb cu acesti bani, eu daca eram primar , restauram toate fatadele cladirilor de patrimoniu din centrul Oradiei. Mai mult , as fi extins investitiile la Cetatea Oradea si as fi mutat polul centrului turistic acolo, asa cum spune un domn de mai inainte. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca Muzeul Tarii Crisurilor inca este in pom cu colectiile bagate in lazi si nu au inca sediul finalizat. Cred ca sunt bani aruncati de pomana...sorry...E doar un alt proiect bagat pe teava de ca sa pompeze in firmele de constructii din cercul \" fratilor\" pocaiti, inca cateva milioane de euro....Legat de ce am citit de la ceilalti, nu are sens sa va injurati si sa va enervati aiurea , nici macar pt calul lui Mishu, ca re picoare drepte sau strambe...statuia este total fara semnificatie si nu cadreaza in acea piata absolut deloc. As muta statuia si as pune ceva in loc...dar nu va spun ce...A viszont latasra....
Postat 10 Aprilie 2012, 11:55 de Gabi Popa
as
da nu mai bine bagam noi p.la in mama voastra de bozzzzzgori imputttiti?
Postat 31 Martie 2012, 22:52 de as
f bn
ce bn arata...felicitari bolojan!
Postat 30 Martie 2012, 22:02 de felicitari
Alta porcarie marca "pe Sprinceana"
Facem pariu ca fratele Beni castiga licitatia si face reabilitarea? @gogu. de unde stii tu ca-s pdl-ei comentatorii? lucrezi in servicii? ai o singura idee si aceea fixa? daca comentau pozitiv proiectul nu-i mai numeai peiorativ postaci, asta e cert.
Postat 30 Martie 2012, 08:09 de Marius
bravo bolo!
bravo primare, ai votul meu!
Postat 29 Martie 2012, 17:35 de unu
Groaznic proiect
Mai bine lasa-ti asa cum este ca e incomparabil mai bine. Gibonul e chiar nebun sa accepte asa un proiect penibil, care distruge tot sarmul anterior. Dar asa e taranul, mai bine toarna betoane si pavaje, ca e mai ieftin de intretinut decat ambientalul natural si inverzit permanent. Plus ca nu se rezolva functionalitatea dar nici traficul, cu separarea tipica unor piete publice de acest gen. Ingrozitor.
Postat 29 Martie 2012, 11:14 de Carp III
Jovok
Erdely magyar!
Postat 29 Martie 2012, 06:11 de Horthy
sa fhuti in gura
@as **** imputzit? De ce nu bagi si tu phula aia mica in mata tigan albanez ce esti,. afara cu voi din Europa neam de cioroi si cu tiganul ala de Mihai Lasu Viteazu sau cum phula mea il cheama
Postat 29 Martie 2012, 06:10 de mama ta
?
@raul Foarte bine frate, ce mai vrem de la taranu din Alesd?
Postat 29 Martie 2012, 06:07 de io
ssss
postacii pdl-ei sunt la datorie:))))))bravo Bolo !!!!
Postat 28 Martie 2012, 22:11 de gogu.
critica
Bolojan e obsedat de betoane si kitsch-uri, sensuri giratorii si parcari! Vezi minunata fantana de la sensul giratoriu. Bolojan este un pericol public pentru Oradea. In loc sa restaureze vechile palate construite in stil secession care chiar ar atrage turisti, strica aspectul centrului. Halal Primar! Eu stimez PNL-ul, dar se pare ca nu conteaza partidul din care faci parte.
Postat 28 Martie 2012, 20:40 de Raul
idioti
multi mai duce online-ul asta. fratilor d emai jos, pe langa ca sunteti agramati si pre putin dotati cu inteligenta va mai si laudati in scris. Voi de lucru nu aveti cumva? sau meseria va e carcoteala fara noima.
Postat 28 Martie 2012, 20:22 de abd
drujba la putere
Ar trebui lasati altii sa faca reabilitarea, tot ce a facut actuala administratie e de un prost gust desavarsit.
Postat 28 Martie 2012, 12:46 de AB
horror
Este horror ce face primarul cu centrul orasului. Imi aminteste de vremurile copilariei cand vecinii pensionari tundeau copacii din fata blocului de ramanea doar un ciot din ei, pt simplul fapt ca le facea umbra. Si hai sa fim seriosi: care centru turistic? care turisti? Cu banii astia ar fi putut amenaja cetatea ca pe un mic orasel medieval, unde sa atragi turisti. Bolojan = DEZMAGIRE
Postat 28 Martie 2012, 10:35 de vasi
spații verzi
Mi se pare mie sau noul proiect prevede cam puține spații verzi. Poate mai puține decât acum,
Postat 28 Martie 2012, 10:34 de domu
@bihoreanu alias bozgoreanu
D-aia sta calutul asa: ca sa nu ne mai aminteasca generalul tradatorul care l-a ucis. Ca daca-r sta cu o copita-n aer, poate ar aminti romanilor ce "buna intelegere" era intre ei si unguri si cate drepturi aveau in Transilvania pe atunci; si ar trebui sa va aplice acum acelasi tratament, sa va dea "drepturi" de sa nu le puteti duce. Ori poate sculptorul nu avea habar cum trebuie sa stea picioarele calului?!
Postat 28 Martie 2012, 09:58 de Oradean
pentru as (s+au ass)
Dar de ce sta calutul cu ambele copite de la picioarele din fata proptite-n pamant ? Pune frana ? \'Telectualule!
Postat 28 Martie 2012, 00:26 de Bihoreanu
bozgore
@Bihoreanu, bai p.la cu ochi, cite clase ai terminat handicapatule? "S-au" ai uitat boule, mai pune mina pe carte, **** imputzit, sa vezi cine a fost Mihai Viteazu....
Postat 28 Martie 2012, 00:02 de as
reabilitare?
ce hidosenie, la fel cu cealalta hidosenie care se cheama corso, dupa ce s a renovat corso ti e si rusine sa mai circuli pe acolo, cum naiba sa atragi turisti cu uritenia aia de piata trista si gri... mi e greata
Postat 27 Martie 2012, 23:59 de ss
Si statuia ?
Cand schimbati si hidosenia de statuie? Ce are a face Mihai Viteazu cu Oradea? A trecut pe aici cand era fugarit, sa se milogeasca pe la 'Viana'. Acolo era Ferdinand Intregitorul! S-au am uitat cum ne chiama, cu tot felul de cheretiti!
Postat 27 Martie 2012, 23:23 de Bihoreanu
asd
Si pe cine ai vrea tu primar ?
Postat 27 Martie 2012, 19:46 de @planificare
si nu ne duce pre noi in ispita
nu se va pastra nici un brad! asta a fost in capul parintelui din Primarie, asta se face! Pa! Asta e, nu se mai poate schimba NIMIC! Ca era nevoie de o primenire si o modernizare a Pietei este avident! Ca se putea face INFINIT mai bine daca proiectul ar fi fost realizat de catre un arhitect ADEVARAT, DA! Bravos parintele, halal sa-ti fie! AI INVINS!
Postat 27 Martie 2012, 19:25 de TDS
nu a obtinut pentru el fonduri
are OBLIGATIA sa obtina fonduri il platim, nu ne a facut un FAVVVOOOR si mai mult sunt planificati banii in ce case vor ajunge! JOOOS cu BOLOJAN :))))))))) expira mandatul la revedere si verificarea la OS cu a fost chetuit banul public.
Postat 27 Martie 2012, 19:20 de planificarea
E bun
Mie imi place cum arata. Brazii sunt posibil sa fie pastrati. Pozele sunt pe calculator deci in realitate eu zic ca va arata mult mai bine. Ca sa revin la faza cu brazii, daca va uitati la poze cu Oradea de prin vreo anii `20-`30 veti observa ca nu existau aa ceva. Poate ne da cineva detalii de cand sunt brazii in centru. In rest arata bine pe foaie....sa vedem in realitate (sper ca nu o sa se bage dale ca pe Republicii)
Postat 27 Martie 2012, 19:06 de ro
e mare pacat de pomii de acolo
Imi place cum va arata cea mai mare parte dar nu e pacat sa lipseasca brazii din centru? iarna centru cand e impodobit arata splendit, cred ca ar putea gasi o solutie in care sa amenajeze piata unirii in asa fel incat sa nu taie copacii si plus de asta din imagini ar parea ca vara nu ai mai deloc umbra si daca nu e umbra vara prin zona aia e pustiu aproape desertic. In rest nu prea vad ce se poate comenta la proiect.
Postat 27 Martie 2012, 18:06 de doggy
@RAUL
@ RAUL..macar du-te pana la Debretin, daca nu iti convine Sibiu sau Brasov si mai vb dupa. Putea iesii mult mai rau stai flex. Cheia e sa NU FACA FANATANI NASOLE..ca si in Cluj de exemplu!! ziuadecj.realitatea.net/administratie/fantani-sculptate-manual-pe-eroilor--35289.html
Postat 27 Martie 2012, 17:39 de @RAUL
oribil
Ce oribil! Aproape peste tot domina culoarea cenusie!
Postat 27 Martie 2012, 17:23 de Raul
str alecsandri ramane dorobantzi?
Nu era vorba ca si str v alecsandri devine pietonala?
Postat 27 Martie 2012, 17:05 de Observer
bravo
lucruri bune pentru Oradea. si nu au fost putine in ultimii 4 ani. deci, merita reales primarul nostru.
Postat 27 Martie 2012, 17:00 de oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON