URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iulie 2013, 08:12

Piaţa Unirii dezbătută la Moszkva: proiectul propus de municipalitate, desfiinţat, în lipsa iniţiatorilor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Piaţa Unirii e motiv de război. Peste 100 de orădeni au participat vineri la dezbaterea organizată de un grup de arhitecţi orădeni şi clujeni pe marginea proiectului de reabilitare a Pieţei Unirii.

În absenţa unei dezbateri publice cu porţile deschise, care în mod normal ar fi trebuit iniţiată de municipalitate în sala mare a Primăriei, întâlnirea, care a durat nu mai puţin de 5 ore, s-a ţinut la Moszkva Cafe.

Printre alţii, la dezbateri au luat parte arhitecţii Anemari Szabo, Silviu Aldea şi Emodi Tamas, semnatari ai primelor proiecte de reabilitare a Pieţei Unirii, respinse de municipalitate, dar şi colegi de breaslă precum arhitectul clujean Arnold Macalik, cel care a coordonat reabilitarea Palatului Vulturul Negru, Dan Clinci, preşedintele filialei Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România, arhitectul orădean Valentin Zisu, criticul de artă Ramona Novicov, biologul Ana Marossy, ecologistul Orlando Balaş, dar şi arheologi de la Muzeul "Ţării Crişurilor", studenţi la arhitectură şi mulţi alţii.

Marii absenţi ai întâlnirii au fost arhitectul Horea Gavriş, autorul proiectului după care va fi reabilitată Piaţa Unirii, şi viceprimarul Mircea Mălan, susţinătorul acestuia. Spre deosebire de proiectele anterioare, care mizează pe conservarea Pieţei Unirii sub diferite variante şi mobilarea acesteia în tonuri neutre, cel din urmă are o abordare îndrăzneaţă, cu tonuri mai calde, şi vizezaă reamenajarea zonei, realizarea unui platou circular flancat de fântâni şi construirea unui obelisc în vecinătatea străzii Vasile Alecsandri.

Împotriva tuturor

În absenţa celor doi, proiectul lui Gavriş a fost prezentat de criticul de artă Ramona Novicov, care nu s-a sfiit să îi sublinieze calităţile, în ciuda opoziţiei vădite a celor prezenţi.

"Ce mi-a plăcut la acest proiect a fost crearea unui spaţiu continuu circular în care orădenii să se poată întâlni, determinaţi să stea oricum faţă în faţă, în ciuda spaţiului ingrat care cândva a fost comercial şi în care acum nu ai ce face decât să treci grăbit prin piaţă", a spus Novicov.

De altfel, reinventarea spaţiului public şi atenţia acordată ansamblului Duiliu Marcu care adăposteşte statuia Mihai Viteazul au fost singurele bile albe ale proiectului arhitectului Horea Gavriş menţionate vineri seară.

Înverşunată de poziţia Ramonei Navicov, asistenţa a luat proiectul la tocat.

E bun, în cartier...

"Să nu uităm că Piaţa Unirii nu este un scuar. Tot desenul ăsta ar sta bine într-un parc de cartier dar nu într-o piaţă centrală", a spus arhitectul Valentin Zisu, în aplauzele asistenţei. Iar acesta a fost de departe cel mai îngăduitor.

"Primăria a comandat un proiect care s-a dorit unic pentru Oradea, iar ce vedem aici este exact opusul. Avem un proiect-tip, care dă la fel de bine în Dubai ca şi la Disneyland. Apoi, inclusiv circulaţia pietonilor este mult îngreunată. Dacă vreau să străbat piaţa venind dinspre podul Ferdinand, sunt nevoit să ocolesc spaţiul verde de lângă staţia de tramvai, să traversez delfinariul din centrul pieţei, să ocolesc un obelisc, pentru ca apoi bulevardul să dea direct în colţul străzii Avram Iancu", a spus ahitectul Silviu Aldea, în hohotele asistenţei.

În acest context, tânărul arhitect i-a îndemnat pe cei prezenţi să ia atitudine împotriva proiectului susţinut de municipalitate. "Noi, ca nişte specialişti, v-am oferit argumente. Acum este rândul dumneavoastră să le susţineţi în faţa edililor. Primăria trebuie să îşi dea seama că nu poată să trateze piaţa centrală a oraşului ca pe propria ogradă", a spus Aldea.

De aceaşi părere a fost şi arhitectul Arnold Macalik, care a atras însă atenţia că proiectul a intrat în linie dreaptă, iar orice dezbatere este tardivă. "Primăria nu vrea să ne convingă cu nimic, are deja un proiect pentru care îi mai trebuie doar avizele şi îl pune în operă", a spus arhitectul.

Instigator la reacţie

Afirmaţia acestuia l-a scos din sărite pe designerul Horia Popa, care a îndemnat asistenţa să ia poziţie. "Să împiedicăm oroarea asta de proiect care ni se bagă pe gât pe ideea că nu mai este timp şi că se pierd fonduri europene", a spus Popa. Artistul este de părere că, având în vedere că nu are la îndemână cel mai bun proiect, pentru oraş, singura variantă ar fi ca municipalitatea să renunţe la el. "Comunitatea s-a pronunţat deja. Proiectul ăsta nu place. Primăria să renunţe la el", a zis pictorul.

La fel, arhitectul Emodi Tamas, a susţinut că, dată fiind opoziţia cristalizată împotriva proiectului municipalităţii, acesta ar trebui blocat înainte de a intra în implementare. "Şanse sunt. Dincolo de a încerca să mobilizăm lumea să ia atitudine, avem deja adeziunea filialelor OAR Transilvania, a celor din Braşov, Vâlcea şi multe altele în demersul nostru de a imprima o stare de normalitate", a spus Emodi.

În ciuda acestui fapt, vineri seară, asistenţa s-a împrăştiat înainte să ia o decizie cu privire la modul în care se va opune implementării proiectului, în vreme ce reprezentanţii municipalităţii sunt hotărâţi să depună marţea viitoare la Agenţia de Dezvoltare Nord Vest Cluj forma finală acestuia pentru a intra în finanţare. Proiectul trebuie finalizat până la sfârşitul anului 2014 aşa că până la sfârşitul anului municipalitatea ar trebui să aibă deja un executant desemnat prin licitaţie.

Termenele extrem de strânse nu sunt însă un motiv ca municipalitatea să refuze o dezbatere publică pe tema proiectului în baza căruia va fi reabilitată cea mai importantă piaţă publică orădeană. Cu atât mai puţin ca Primăria să refuze să ia parte la o dezbatere organizată de societatea civilă.

Invitaţie tardivă

Contactat de BIHOREANUL, viceprimarul Mircea Mălan, a declarat că nu a participat la întâlnirea de la Moszkva pentru că a fost anunţat în ultima clipă. "Am primit invitaţia cu două ore înainte de întâlnire, nu ştiam nici măcar cine sunt organizatorii, aşa că nu am avut cum merge", a spus Mălan, care a scuzat inclusiv absenţa arhitectului Horea Gavriş, despre care spune că face modificările la proiect sugerate în cadrul ultimelor discuţii cu specialiştii şi, presat de timpul scurt, nu şi-a putut întrerupe munca.

"Primăria apreciază orice dezbatere de idei, dar aceasta nu trebuie să fie un scop în sine, ci, la sfârşit, să se şi hotărească ceva", a spus viceprimarul.

Mircea Mălan susţine că proiectul arhitectului Horea Gavriş a trecut deja prin Comisia Municipală de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, unde a fost aprobat fără probleme de arhitecţi, a fost dezbătut ore în şir la sediul OAR Bihor, în prezenţa autorului, şi a fost discutat în cadrul unei dezbateri cu specialiştii ţinută marţi la Primărie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
25 Comentarii
@io
Fir-ati ai dracului de jigodii unguresti, iredentiste ! horti....asta "coace", in voi, jegosilor ! Ati merita sa fiti spanzurati de limba ! Bah, gunoiu', ai grija ce vorbesti. Armata Romana a cucerit de doua ori budapesta, in vreme ce hungurii au facut pe ei, pierzand toate razboaiele in care au intrat !!!
Postat 08 Iulie 2013, 03:23 de 24/7
Eljen Horthy
Eljen Horthy! El cind a venit voi ati fugit ca sobolanii!
Postat 07 Iulie 2013, 20:45 de io
sal
in crasma udemeristilor...nimca nu le place la astia...bn ca frati din ungaria ii face cetateti maghiari si pe romani numai ''iou nopot ''sa stie sa zica
Postat 07 Iulie 2013, 18:05 de sal
cultura
Lol, elita s-a adunat in cea mai mare bodega a orasului, unde iti cade tencuiala-n cap si usa de la wc pe picior. Tamas, un evazionist si jumatate, Anemari, o betiva notorie, Zisu, un lunatic
Postat 07 Iulie 2013, 17:48 de BB
Modernizare
malan, udemeristii schelaie si aici ca si la receptia de la cica, "renovarea" pasajului Vultrul Negrul, chipurile ca vei fi terminat politic si bla, bla, bla.... pai, aia se poate numi renovare, aia arata mai degraba a vandalizare decat a renovare. daca stai dupa toti "arkitektzii" si "urbanistii", nu mai faci nimic in veci ! e bun proiectul clujanului. este ieftin si de calitate. numai pierdeti timpul. treceti la treaba.
Postat 07 Iulie 2013, 15:00 de info
Malan atotstiutor
Aflu de pe bihon ca a mai fost un proiect, comandat la fel de Primarie, care a fost respins de Malan. Adica de Malan, singur. El decide, el are competenta, pregatirea in domeniu. Acest proiect nu l-a vazut nimeni, a fost de ajuns sa-l vada domnul Malan si sa fie respins. Pai ce oras e asta? Iar Gavris nu vine la discutii pentru ca proiectul trebuie terminat in cateva zile iar discutiile-s inutile. Asa ca vom avea un proiect facut in graba, aprobat de un singur om, fara vreo dezbatere publica(aia cu usile inchise n-au nici o valoare). Bravo!
Postat 07 Iulie 2013, 12:44 de AB
iredentista
auzi mai tupeu de derbedeu . Dezbatere in crasma ? Da nu ti rusine ? Viszaa haza
Postat 07 Iulie 2013, 09:49 de atl
cuibusor de nebunii
interesant , in acel loc s-a mai dezbatut ceva de trista amintire .
Postat 07 Iulie 2013, 09:45 de Foghis
au dreptate cei de mai jos
pe ungurii iredentisti nu-i intereseaza de fapt infrumusetarea centrului si a orasului. bine zis, daca un gropoi ar fi in centru, si un hortist pe langa groapa respectiva, magarii ar fi fericiti.
Postat 07 Iulie 2013, 07:50 de @jigodii iredentiste
funar
daca a participat si primaru din debretin? ca altfel ce rost avea? sau macar tochies laslo???
Postat 06 Iulie 2013, 21:34 de funar
emile...
da, potrivit ar fi fost ca proiectul sa se discute in SALA MARE DE LA PRIMARIE, dar asta era posibil numai daca pe alesii tai i-ar jena macar in cur de parerea ta sau de a mea...ceea ce nu e cazul...asa ca, in loc sa te caini ca scena nu e buna, mai bine te-ai intreba cum s-a ajuns la aceasta scena... dar noa, specificul nostru national te caracterizeaza: batem campii despre detalii si uitam problema
Postat 06 Iulie 2013, 18:25 de @emil
Tupeu
Sa vorbesti de reabilitarea centrului Oradei intr-o cocina ca Moszkva Cafe, chiar ca iti trebuie un tupeu extraordinar. Cei care isi beu mintile pe la Moszkva sunt de iredentisti maghiar pentru care orice este romanesc trebuie contrazis si combatut. Din punctul lor daca in centru ar fi o groapa de gunoi dar sa fie si statuia nusticarui rege maghiar autoproclamat sfant ar fi perfect. Ar merge si statuia lui Horthy.
Postat 06 Iulie 2013, 16:57 de Emil
d-le malan
ar trebui acordata mare atentie acestui proiect, nu ne permitem sa-l faqcem in graba chiar daca banii europeni si folosirea lor ne preseaza, acestea nu sunt argumente pentru a vandaliza centrul Oradiei. cred ca trebui gandita bine aceasta reabilitate, nu trebuie sa inventam roata, ne putem uita ce au facut cei din Sibiu, Brasov, Budapesta, Viana. veti plati p[olitic pentru acest prouiect d-le Malan si e pacat.
Postat 06 Iulie 2013, 15:15 de cetatean
??????
pana la urma i-ati dat bani lui emodi, pt proiectul lui costisitor si cenusiu ? daca da, cati si cum ii o sa-i mai recuperati de la el ?
Postat 06 Iulie 2013, 15:13 de com
sa distrugem inima orasului...
dupa lucurile bune facute de bolojan ( vezi parcul industrial, lucrariel din cartiere) prin distrugerea pietei unirii se va sterge tot in memoria colectiva si poate deveni noul Filip care a distrus Republicii.
Postat 06 Iulie 2013, 15:09 de oradean
n proiecte
....si celui care striga mai tare sa-i dati mai mult ! $$$$$$$$$$$$.....
Postat 06 Iulie 2013, 15:06 de nail
n proiecte
propun sa le aprobati fiecaruia cate un proiect, bineinteles cu banii aferenti. sa fie toti happy !
Postat 06 Iulie 2013, 15:03 de nail
Istoria
destui ungurii in prostia lor, ar vrea sa schimbe istoria locului si adevarul, sustinand ca totul, a inceput acum 1000 de ani, cand au nimerit ei prin zona. poate furnica sa-si imagineze maretia si complexitatea Universului ? asa si cu astia.
Postat 06 Iulie 2013, 14:29 de Phone Zone
o tot tine cu istoria locului
ati uitat poate ca la 1437 anul marii fardelegi se stabilea ca in Transi(arte din Ardeal ) sunt recunoscute 3 natiuni , iar culmea tueului si genocidului este ca cea de a atra natiune si cea mai numeroasa , cea romana a fost exclusa de la viata olitica , religioasa . Doar in caz de razboaie erau buni romanii ca si luptatori . Ei , tot ei se lang de cate ori primaria vrea sa dea o denumire romaneasca la un parc , piata , strada ca nu are legatura cu istoria locului . Da nu li lor rusine , dupa ce muzeele din Crisana sunt pline de vestigii si dovezi ale existentei romanilor , multimilenare sa mai suna ca unul si altul nu are legatura cu istoria orasului . Romani n, noi ne alegem ce nume vrem noi , indiferent ca s-a nascut aici . Mihai Viteazul este primul unificator al romanilor sa nu uitati asta in vecii vecilor . Si la Iasi si la Arad si La Oradea si la Craiova , oriunde in Romania trebuie sa i se pomeneasca faptele . Chiar daca nu s-a nascut in toate aceste locuri .
Postat 06 Iulie 2013, 10:37 de goleador nicolae
Mai copii, iar va bagati singuri in seama?
V-am mai rugat sa stati cuminti mai "arhitectilor", dar nu ati inteles ca e timpul sa lasati un urbanist cu experienta sa-si dea cu parerea. Nu ca Oradea ar avea la ora asta vreun urbanist cu imaginatie, dar tara e si lunga si lata destul, iar pana la Viena nu e asa departe. Voi sunteti niste amatori care va puteti da cu parerea cum sa-si proiecteze Bolojan gratarul din curte sau locul unde sa puna piscina, chiar daca voi o sa gasiti ca umbra e cea mai buna pentru scaldat.
Postat 06 Iulie 2013, 09:56 de Juji
lupsea, atentie!
Angela Lupsea, atentie, ti se clatina pozitia. Vine Novicov, tare, din urma... despre pozitia de la Fundatia pentru Monumente, aia banoasa Fundatie, despre aia e vorba, in fiecare vorbuliza laudativa pe care o scoate distinsa pe gura...
Postat 06 Iulie 2013, 09:46 de :))
mai bine
vreti sa faceti ceva constructiv pt oras? cereti primariei sa posteze pe site, si presei sa fie prezenta si sa publice sedintele CMUAT, acolo trebuie sa vedem mai multe dezbateri.
Postat 06 Iulie 2013, 09:32 de unu
cum zicea si moromete, tot romanu-i politician - aveti un dar in a vorbi mult si pe langa subiect
deci toata "dezbaterea" asta a fost o manipulare mai mare decat a primariei dle horea popa. fara sustinatori ai proiectului doar o gloata de zeflemitori. dezbaterea de la primarie, unde au fost si arh. proiectelor anterioare a fost mai la subiect, mai argumentata, mai a specialisti - nu a oratori, horia popa imi pare un horia vuscan. tot romanu face politica dar nici unu de calitate. (si prea putini politicieni administratie) 1. "Primăria a comandat un proiect care s-a dorit unic pentru Oradea, iar ce vedem aici este exact opusul. Avem un proiect tip care dă la fel de bine în Dubai ca şi la Disneyland. Apoi, inclusiv circulaţia pietonilor este mult îngreunată. Dacă vreau să străbat piaţa venind dinspre podul Ferdinand, sunt nevoit să ocolesc spaţiul verde de lângă staţia de tramvai, să traversez delfinariul din centrul pieţei, să ocolesc un obelisc pentru ca apoi bulevardul să dea direct în colţul străzii Avram Iancu", a spus ahitectul Dan Aldea în hohotele asistenţei - uita ca exista circulatie auto pe marginea pietei iar in strada Avram Iancu se circula cu masina si tramvaiul (conf.PUG) nu pe jos, or se face ca nu vede si e manipulare?
Postat 06 Iulie 2013, 09:30 de unu
Repede, repede...
Repede, sa ne grabim ca acum avem fonduri europene...Sunt importanti si banii, nu zic nu, dar banii mai vin, pe cand centrul o data facut asa va ramane.Asa ca sa ne gandim bine ce facem.
Postat 06 Iulie 2013, 09:03 de Boom
Centru
Primul proiect oricum arata foarte foarte nasol ... nici nu cred ca a schimbat ceva .... in afara faptului ca a aruncat acolo o fantana oribila si mult mult gri ... la fel ca Republicii de altfel. Ultimul proiect arata Ok, pana la obelisc .. si daca nu "musca" din piateta originala cu cercul acela. In rest eu nu cred ca nu se pot aduce modificari ultimului proiect revizuit incat sa fie mai placut ochiului. Decat sa arata ca alte centre in tara din alte orase importante ... muuult gri, mai bine asta. Celor care ati defintat proectul ... de ce nu ati participat si dvs. cu un proiect sau de ce nu aduceti modificari, imbunatatiri oricaui din proiectele prezentate pana in prezent.
Postat 06 Iulie 2013, 08:52 de [ro]
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON