URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iunie 2015, 17:05

Piaţa Unirii: Ansamblul Duiliu Marcu este reabilitat din pensulă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Infrastructura a fost finalizată, urmează lucrările de suprafaţă. "Stadiul lucrărilor este suficient de avansat ca să ne permită să putem spune că se vor termina înainte de sfârşitul anului. Cea mai mare parte a lucrărilor din subteran au fost finalizate şi urmează să ne concentrăm pe cele de amenajare efectivă a pieţei", a declarat viceprimarul Mircea Mălan.

Capace "universale"

Potrivit viceprimarului, singurele lucrări subterane care mai sunt de executat se referă la acoperirea puţului de circa 5 metri descoperit în vecinătatea ansamblului Duiliu Marcu şi reabilitarea reţelelor de termoficare pe zona din faţa Primăriei şi din jurul bisericii Sfântul Ladislau.

Cu ocazia lucrărilor de infrastructură, municipalitatea au reuşit să reducă de la 200 la circa 60 numărul căminelor şi a capacelor de canal din Piaţa Unirii. Noile capace, personalizate în limbile română, maghiară, engleză şi germană cu sigla şi denumirea oraşului, au fost deja prinse în pavajul viitoarei zone rutiere şi pietonale care va traversa piaţa prin faţa Palatului Episcopal Greco-Catolic.

Lucru manual...

În prezent, o echipă de muncitori, specialişti în restaurare care au lucrat şi la reabilitarea palatului greco-catolic, a ridicat schele în jurul stâlpilor care delimitează ansamblul Duiliu Marcu şi au trecut la restaurarea acestora. Se lucrează manual, din pensulă, pentru a nu afecta coloanele. "Stâlpii sunt făcuţi dintr-un ciment vechi de 100 de ani, care se fărâmiţează, aşa că s-a luat decizia reabilitării lor la faţa locului", a declarat viceprimarul.

O altă echipă de muncitori lucrează la decopertarea soclului statuii lui Mihai Viteazul. Acesta urmează să fie acoperit cu plăci masive de granit şi refăcut astfel încât să capete un plus de impozanţă. În paralel se desfăşoară lucrările de restaurare a balustradei care delimitează platoul. Aceasta a fost demontată în primăvară şi este refăcută în atelier. Ulterior, întreg ansamblul va fi înconjurat cu trotuar lat de 3 metri care să facă ansamblul mai accesibil pietonilor.

Pregătiri de ... Crăciun!

Odată finalizată pietruirea spaţiului dintre liniile de tramvai, pietrarii se vor muta, începând cu cea de a doua parte a săptămânii, în zona de la intersecţia Pieţei Unirii cu strada Vasile Alecsandri.

"Întreaga zonă va fi pietruită. Aici se vor ţine pe viitor târgurile de Crăciun. Amplasamentul va fi dotat cu un sistem subteran de montare a bradului şi de alimentare cu energie electrică a spoturilor din pavaj care îl vor lumina", a mai spus viceprimarul.

Finalizare în decembrie

Lucrările de reamenajare a Piaţa Unirii, în valoare de 18,9 milioane lei, sunt realizate de o asociere de firme reprezentată de Drumuri Orăşeneşti, Electro Construct Sildac, Porfido Edarte Conzortio Stabile, Europorfidi, Imsaurisa şi Gardener. Acestea implică printre altele transformarea în zonă pietonală a spaţiului delimitat de străzile Primăriei şi Alecsandri, devierea traficului auto prin faţa Palatului Episcopal Greco-Catolic, pavarea cu porfir a întregii zone, lărgirea pietonalului cu circa 10.000 metri pătraţi şi mutarea staţiilor de tramvai faţă în faţă, în dreptul Podului Ferdinand.

Proiectul mai prevede modernizarea sistemului de iluminat prin montarea a 56 de stâlpi cu corpuri de iluminat economicoase de tip LED, înlocuirea a 39 de bănci, 22 coşuri de gunoi şi două rastele pentru biciclete, remodelarea spaţiilor verzi şi a vegetaţiei, introducerea în canale tehnice a cablurilor care acoperă în prezent faţadele clădirilor şi restaurarea elementelor artistice ale ansamblului arhitectural-sculptural proiectat de arhitectul Duiliu Marcu în 1926.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
MIHAI VITEAZUL
@TC: De unde știi că statuia Regelui Ferdinand ar fi mai reușită din punct de vedere artistic decât actuala statuie a Voievodului Mihai Viteazul? Că înțeleg că asta deranjează, că statuia lui Mihai Viteazul este "urâtă" din punct de vedere artistic! Din punctul meu de vedere nici Regina Maria nu este o capodoperă estetică! Revenind la Piața Unirii, întregul concept mi se pare neprofesionist! Partea carosabilă (pietruită) va ceda probabil destul de repede, vegetația(atât defrumoasă în trecut)va lipsi (aproape) cu desăvârșire, nimic nu te va îmbia să te plimbi prin Piață. Cine spune că noul centru+Cetatea vor atrage turiștii minte cu nerușinare! Este imposibil să crezi că turiștii vor veni pentru așa ceva! Da, turiștii din Felix vor veni(că oricum veneau)dar atât! Nici centrul, nici Cetatea nu vor atrage turiști prin ele însele!
Postat 24 Iunie 2015, 10:21 de TDS
iar vor sari postacii psd si comunistii...
@shogun, ai remarcat bine si asta am mai comentat si eu uneori.. este loc si pt. Mihai Viteazu in orasul asta. Ce primaria a propus : statuia regelui Ferdinand (am vazut propunerea)- era absolut superba, ar fi fost prea frumos sa inteleaga cei care au contribuit pt. statuia lui Mihai ca e nevoie de altceva acolo... dar au sarit ca fripti la idea stramutarii si ne-au trimi iar pe Cluj si pe la minstere sa se asigure ca va ramane acolo.. iar altii hotarasc in locul nostru. Asta e , tre sa ne resemnam din nou...suntem prea mici sa o mutam cat timp psd baga nasoale..
Postat 24 Iunie 2015, 10:10 de TC
Da
Măi, mutați statuia lui Mihai Vitează de acolo că arată ca praștia... Faceți un pustiu de bine și puneți altceva acolo, o statuie care să arate măcar precum cea a reginei Maria din fața Teatrului. Piața o să arate bine, iar statuia olteanului o să strice tot... Faceți, măi, un lucru bine până la capăt. Din partea mea puneți-l pe regele Ladislau în locul lui Mihai Viteazu că arată mai bine - statuia vreau să zic. Sau faceți altceva, că doar atâția bani mai pot fi strânși din sectorul privat, că doar nu suntem în Burundi...
Postat 24 Iunie 2015, 09:13 de Shogun
Felicitari pentru piata!!!
Domnule Bolojan si Malan, felicitari pt. aceasta piata!!!Deja este frumoasa, cand va fi gata va fi superba. Foarte bine gandite sunt si detaliiile capacelor din carosabil...este o onoare pt. oradeni sa aiba o asemenea piata si un bobarnac (daca mu o palma), pt. cei care stau pe la colturi si carcotesc sau se dau la boicot (psd - udmr), in loc sa-si doreasca sa traiasca intr-un oras frumos si cu perspective de dezvoltare. 5 minute pt. vot nu era prea mult din timpul lor , si Oradea capata alte valente daca referendumul ar fi trecut... acum singurii care ii vor lua la rost pt. aceasta lipsa de viziune vor fi pruncii lor, derutati de obtuza lor gandire...poate la anul
Postat 24 Iunie 2015, 07:04 de TC
...
Putul merita vazut,caramizile sint asezate atent manual si se sprijina fara liant.Capacele sint interesante,preferam alta culoare decat negru.Azi,5 italieni lucrau cot la cot pietruind intre liniile de tramvai in timp ce 5 romani stateau de vorba in jurul unei sparturi...meseriasi si carpaci.Pacat ca ramine statuia aia urata,comparativ statuia printului Schwarzenberg din Viena...kitsch si arta.
Postat 23 Iunie 2015, 20:09 de onetwothree
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON