URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Aprilie 2013, 15:44

Petiţie online pentru includerea taxei de poluare în preţul combustibililor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce la începutul acestei săptămâni au depus oficial o iniţiativă legislativă conform căreia ar urma să se desfiinţeze orice taxă de primă înmatriculare ori timbru de mediu prin includerea unei taxe de poluare de un ban pe litrul de combustibil, cei doi senatori PNL Bihor Valeriu Boeriu şi Cristian Bodea au pledat vineri, într-o conferinţă de presă, în favoarea propunerii lor, explicând că aceasta este cea mai echitabilă şi corectă din toate punctele de vedere - logic, juridic, ecologic şi social.

Poluezi cât circuli, plăteşti cât poluezi

"La fel ca taxa de primă înmatriculare ori taxa auto, timbrul de mediu discriminează posesorii de autovehicule", a spus Valeriu Boeriu. "Eu, de exemplu, am maşină şi nu plătesc niciun fel de taxă, deşi circul cu ea, doar pentru că o am înaintea altora, care sunt puşi la plată. Nu e echitabil", a arătat senatorul.

De asemenea, el a spus că asemenea taxe, indiferent de denumirea lor, se plătesc în avans, ceea ce iarăşi nu este normal. "Îmi iau maşină, plătesc timbrul de mediu, iar mâine mi se defectează şi nu circul cu ea, deci nu poluez, deşi plătesc", a exemplificat Boeriu.

Totodată, acesta a mai dat un exemplu: un posesor de maşină cu motor Euro V poate polua teoretic mai puţin decât unul care are Euro II, dar dacă în realitate circulă mai mult decât acesta, 40.000 de kilometri pe an faţă de 2.000 de kilometri pe an, în fapt poluează mai mult.

Concluzia? Posesorii de autovehicule trebuie să plătească doar pentru cât poluează, adică după cât circulă, la fel ca în Germania, unde nu există nici taxă de primă înmatriculare, nici timbru de mediu, ci taxa de poluare e inclusă în preţul caqrburanţilor.

Timbrul de mediu actual, o tâmpenie

Co-semnatar al iniţiativei legislative, senatorul Cristian Bodea a afirmat că, la fel ca şi celelalte taxe precedente, indiferent de denumirea lor, actualul timbru de mediu este "o tâmpenie", iar pe de altă parte banii astfel strânşi iau destinaţii care mai de care străine de scopul diminuării poluării.

"Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a arătat că din timbrul de mediu se vor strânge în acest an circa 700 milioane lei, din care 400 milioane vor merge pentru despăgubirea celor care au câştigat procese împotriva taxei de primă înmatriculare, iar restul de 300 de milioane pentru infrastructura de apă-canal, decontaminări de iazuri, îndiguiri, programul Prima Casă şi programul Rabla", a spus Bodea, arătând că în schimb iniţiativa sa şi a lui Boeriu prevede că toţi banii strânşi din taxa de poluare inclusă în preţul carburanţilor ar putea fi cheltuiţi strict pentru împăduriri, adică tocmai pentru diminuarea efectelor emisiilor de noxe auto.

Puteţi semna pe internet

Bodea şi Boeriu au spus că iniţiativa lor are deja susţinerea tuturor colegilor din PNL cu care au discutat, dar şi o adeziune neaşteptat de rapidă a cetăţenilor care au aflat despre ea. "Am deschis o petiţie online pentru sprijinirea propunerii noastre pe Facebook şi pe blogul meu, iar cineva care a deschis o petiţie pe Yousingn.org a strâns de aseară şi până acum (ora 10, vineri dimineaţă) 853 de semnături. Sperăm că vom avea aceeaşi susţinere şi în Parlament, pentru adoptarea ei ca lege", a spus Bodea, în timp ce Boeriu a precizat că beneficiază deja şi de susţinerea Asociaţiei benzinarilor independenţi.

Iniţiativa ar elimina, totodată, şi birocraţia, deoarece niciun posesor de vehicule nu ar mai fi nevoit să se deplaseze pe la tot felul de instituţii ale statului, ci pur şi simplu ar achita combustibilii, iar din preţul acestora comercianţii de carburanţi ar vira câte un ban pentru fiecare litru către stat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
nu e logic
ce se poate intelege din aceasta initiativa... este ca platesc direct proportional cu litri de benzina consumati... doar ca acest fapt nu este direct proportional cu cantitatea de noxe eliminata in atmosfera, pt. ca exista motoare euro5 cu acelasi consum la suta de km ca anumite motoare euro2 ori3. acolo difera insa noxele eliminate
Postat 29 Aprilie 2013, 11:18 de ioanea
replica la articol
O initiativa a celor doi senatori PNL de,mna de laude .!Hai SICTIRda-i dreacu !:))=)) La intiativa acestor senatori PNL Liviu Boeriu si Cristian Bodea guvernul USL o sa fac tot posibilul sa creasca pretul carburantului cu 1 ban si acesta sa fie varsat fondului de mediu la ( Lucica Varga Isterica PeNaLa ministreasa ) si taxa pe timbrul de mediu pe masini tot nu o sa fie abrogata , asa a fost si cu Taxa Basescu e drum si autostrade tot nu s-au construyity , asa afost si cu taxa de accize pe carburant si autosytrade si drumuri mai bune tot nu s-au construit , asa va fi si cu taxa aceasta , o taxa in plus pentru poporul roman. NU O SA SEMNEZ pentru inca o taxa in plus in petitia on line , dar si daca semnez o sa insult , injur, porcaiesc pe initiatori petitiei on line , ajutorul se da intodeauna celor care -l cer , nu celor imbuibati ( cei 2 senatori PeNaLI) care in lipsa de initiative pun o noua taxa poporului roman din ROMANIA si asa impovarat de taxe care sustin birocratia, coruptia, guvernul incompetent , astia 2 penali cred ca UN PATRIOT trebuie sa lupte mereu impotriva guvernului sau care-i restrange drepturile si libertatile !:))=))Aceasta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 28 Aprilie 2013, 17:28 de Romanul Simplu
de ce nu se autosesizeaza JUDECATORIA sumele sunt TITANICE ?!!!
cei care fac dezapaezirea trebuie sa plateasca , rational se face drumul si iarna prin dezapezire il distrug deci puteti strange cati bani vreti ca cauza sunt cei de la dezapezire :)) si ei incaseaza CONSTANT, teapa demna de ROMANIA, de ce nu se autosesizeaza JUDECATORIA sumele sunt TITANICE ?!!! mie mila de voi, dar degeaba ca nu aveti minte si suntet FURATI si furati , faceti plangere penala la aaministratia drumurilor sa cereceteze favorizarea anumitor RUDE, prieteni :)) NU IESE FUM FARA FOOOC !!
Postat 27 Aprilie 2013, 11:57 de TEAPA !!
!?!
Logica voastră e imbatabilă ... păcat că sunteţi singurii care vă "bateţi" cu scorţoşii !?!
Postat 26 Aprilie 2013, 22:50 de Carp III
@ nestiutorii pacalici papagali
Bei papagalilor in actualul pret al combustibililor exzita deja o taxa de poluare, mediu sau cum mama saraciei ii zice asa ca nu poate fi inca o data . Pot incerca astia cu o taxa pe......... pe prostie dar nu stiu daca ar trece !!!! Da pe prostie ca rromanul a ajuns asa de prostit de guvernati ca tace si indura sute de taxe haotice care nu fac altceva decat golesc buzunarele amarastenilor si le umplu pe a politrucilor mafihoti, indiferent de orientarea politica sau sexuala !!!
Postat 26 Aprilie 2013, 16:06 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON