URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Septembrie 2012, 15:08

Peştera Meziadului îşi redeschide porţile în faţa publicului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii iubitori de natură primesc o veste bună: de la finele acestei săptămâni, încă o peşteră din judeţ, cea de la Meziad, va putea fi vizitată pe un traseu turistic amenajat.

Cu fonduri de la Romanian - American Foudation şi al Fundaţiei pentru Parteneriat, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă împreună cu Primăria Remetea au finalizat lucrările de amenajare a peşterii, lucrări ce au constat în refacerea integrală a treptelor, balustradelor şi punţilor, dar şi iluminarea traseului pe baza celor mai noi tehnologii în domeniu, "Show caves lighting systems", un concept tehnologic modern şi foarte "prietenos" cu mediul specific cavernelor.

Astfel, turiştii vor putea face excursii ghidate pe un traseu subteran în lungime totală de 1.010 metri. De asemenea, potrivit unui comunicat al CAPDD, în cel mai scurt timp vor fi încheiate şi lucrările de amenajare, în imediata vecinătate a peşterii, a unui parc de aventură.

Locuită de om încă din preistorie, Peştera Meziad a devenit, din primii ani ai secolului XX, unul din cele mai căutate obiective turistice ale judeţului Bihor. Acest fapt se datorează dimensiunilor sale impunătoare şi neobişnuitei sale bogăţii de formaţiuni, urmelor de locuire umană ce au dăinuit aici din paleolitic şi neolitic, oaselor ursului de peşteră, coloniilor de lilieci şi frumuseţea naturală a împrejurimilor.

La sfârşitul anilor '80, fiind abandonată de autorităţi şi parţial vandalizată de localnici ori turişti, Peştera Meziad, un monument al naturii ce are aproape şapte kilometri de galerii subpământene întinsă pe două niveluri, a căzut pradă uitării.

Proiectul "Peştera Meziad, o peşteră pentru natură şi oameni", finanţat prin intermediul programului "Green Entrepreneurship", a beneficiat de fonduri a căror valoare se ridică la 187.000 lei. Lucrările au fost asumate de specialiştii CAPDD, organizaţie ce deţine custodia asupra sitului Natura 2000 - Defileul Crişului Repede - Munţii Pădurea Craiului, din care face parte şi Peştera Meziad.

Totodată, CAPDD şi-a propus să includă Peştera Meziad, alături de alte 4 peşteri (Peştera Urşilor, Farcu, Ungurul Mare şi Vadu Crişului) într-un circuit turistic, primul din ţară dedicat exclusiv peşterilor.

Mai multe despre proiectele CAPDD privind peşterile bihorene în articolul "Peşteri la pachet: Cinci peşteri din Bihor vor face parte dintr-un circuit anume creat pentru promovarea turismului în judeţ"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
?
de ce se pot vizita doar 1010 m? inainte de amenajare se putea vizita mai mult
Postat 26 Septembrie 2012, 09:20 de IO
halal
lightning - fulger lighting - iluminat dragă Adriana, dacă habar n-ai de "limbile străineze", e ok, dar nu trebuie să împărtăşeşti cu tot internetul incompetenţa matale!!!
Postat 25 Septembrie 2012, 23:39 de io
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON