URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Mai 2017, 10:15

Percheziții DNA la Florian Sîrca, fostul șef al Serviciului Antifraudă din Poliţia Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurorii DNA şi ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie Bihor au descins, joi dimineaţă, în percheziţii la trei locaţii din judeţul Bihor, una fiind locuinţa fostului şef al Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor din Poliţia Bihor, comisarul şef Florian Sîrca.

Demisie misterioasă

Este vorba în total de două locuinţe ale unor persoane fizice şi de sediul unei societăţi comerciale. Deocamdată nu se cunosc exact motivele descinderilor, dar ele par a avea legătură cu activitatea din Poliţie a lui Sîrca.

Apropiat al fostului şef al Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa, care este judecat în prezent într-un dosar de corupţie alături de alţi şefi de poliţii din Bihor, Florian Sîrca şi-a dat demisia din Poliţie în septembrie anul trecut, imediat după ce s-a aflat că fostul şef de inspectorat este anchetat DNA.

Demisia sa era surprinzătoare, ţinând cont că SICE era, de trei ani consecutiv pe primul loc în ţară, atât în privinţa pagubelor recuperate în dosarele de evaziune fiscală, cât şi ca număr de dosare finalizate, şi nu putea fi explicată decât prin relaţia apropiată dintre Sîrca şi Popa.

Protectori de afacerişti

În rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată chestorul Popa, numele lui Sîrca apare în relaţie cu presupuse fapte de protecţie a unor agenţi economici, care însă, la vremea respectivă, nu au putut fi probate.

Documentul arată că în septembrie 2015 DNA a început urmărirea penală in rem cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, constând în aceea că "inspectorul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, chestor de poliţie Popa Liviu şi comisarul de poliţie Sîrca Florian, şeful Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Bihor, şi-au exercitat în mod abuziv atribuţiile de serviciu în scopul de a strânge date şi informaţii compromiţătoare, cu care i-ar putea şantaja pe inspectorii antifraudă din cadrul DRAF 6 Oradea şi conducerea acestei structuri, care "deranjează" agenţii economici protejaţi de cei doi poliţişti, iar pe termen lung de a descuraja acţiunile DRAF şi de a încerca o subordonare sau control al activităţii acestei instituţii, sub ameninţarea unor anchete penale".

"Având în vedere că din declaraţiile martorilor Sîrca Florian şi Ogbarschi Mihai, cât şi a celorlalte probe de la dosar rezultă că fapta pentru care s-a început urmărirea penală in rem nu s-a putut dovedi, prezumţia de nevinovăţie nefiind răsturnată, în cauză operând principiul in dubio pro reo, urmează a se dispune clasarea cauzei", arată documentul. 

Mulţumiri lui Popa

Într-un mesaj postat pe forumul BIHOREANULUI, a cărui autenticitate a confirmat-o, Florian Sîrca susţine că, în perioada în care a coordonat Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor, ar fi fost o ţintă precisă, atât el cât şi familia sa, acesta fiind şi motivul demisiei sale din Poliţie. Totodată, Sîrca a ţinut să repete că dosarul penal în care a fost cercetat de DNA alături de chestorul Popa, şi despre care a aflat abia la sfârşit, a fost clasat pentru că fapta care i se imputa nu există şi nu pentru că nu a putut fi probată.

„Pentru aceste motive și multe altele pe care, dacă Dumnezeu îmi va pune în gând, le voi dezvălui, nu voi permite nimănui sa calce în picioare demnitatea mea și locul şi rostul meu în această societate”, a arătat fostul ofiţer.

Sîrca a ţinut să le mulţumească pe această cale chestorului Liviu Popa şi foştilor săi colegi din Poliţie „care mi-au fost alături și împreună cu care am trăit momente frumoase de împlinire profesională”.

Sîrca, şi el mason!

În context, total surprinzător, fostul şef al SICE Bihor a simţit nevoia să dezvăluie şi faptul că a fost mason, la fel ca şi Liviu Popa, chestiune  pe care le-a spus-o colegilor abia când a plecat din Poliţie, „pentru a nu le fi perturbata în niciun fel activitatea profesională”.

După cum se ştie, nedeclararea apartenenţei la Masonerie, în declaraţiile de interese, a fost considerată fals în declaraţii de către DNA şi a fost imputată atât fostului şef al Poliţiei Bihor, cât şi judecătorului Ovidiu Galea, suspendat din funcţie.

Tot din acelaşi motiv, spune Sîrca, nu le-a spus foştilor săi colegi că socrul său deţine un teren în Oradea pe care l-ar fi închiriat unei firme din alt judeţ. De fapt, după cum a aflat BIHOREANUL, tocmai casa socrului său şi sediul societăţii comerciale cu pricina sunt celelalte două adrese unde se desfăşoară, joi, percheziţiile procurorilor DNA.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
tinerelul asta ci figura lui rasata a fost sef?
:)))
Postat 26 Mai 2017, 20:04 de ADINA
beius
domnule dv santeti nevinovat ,dar brandas seful dv este nevinovat ,cate firme de lemne ati tinut spatele ,credeti ca brandas acolo unde este tace din gura ,afaceristi cu lemne cand vor fi luati ai vor tace ,pana cand se mai permite cardasia nanasia coruptia ,un om de onoare tace ,cate firme din oras oradea ati distrus ,famili afaceri ,pt ca ati tinut spatele la niste parveniti din zona beius ,domnule omenia si onoare se face antro viata si se pierde an 5 minute iar bani tot se fac o viatan treaga dar omenia no sa o mai ai niciodata
Postat 26 Mai 2017, 02:48 de todo
fire-ati voi ai...
Daca dreptul la replica de mai jos este autentic atunci avem imaginea completa a personajului: un tip cu o exprimare ramasa aproape de varsa de 14 ani pe care o invoca in mod repetat, a condus un departament important in politie unde trebuia sa apere legea, dar cum sa o faca avand o gandire pe masura exprimarii? Cum slujba de mare raspundere in care lucra "zi si noapte de la 14 ani" nu-i era destul, a intrat si in masonerie pentru a fi de doua ori in slujba societatii! Incredibil cine sunt parvenitii care ajung sefi in slujbe bugetare, apoi ajung sefi in masonerie, adunand tot felul de tinichele si colane la gat si pe degetul mic cu unghie mare! Toti indiviziii astia nu sunt in stare sa transmita o idee in mod coerent prin viu grai, dar ajung "demnitari" fiindca stiu unde se culege "iarba fiarelor" care deschide orice lact si toate usile de sus. Omul asta e un prapadit, dar cati ca el mai vedem numai aici: Mang, Popa, Palladi, Avrigeanu, Kiss, Filip, Bolos, si asa mai departe ca te apuca sila sa-i mai si pomenesti aici...
Postat 25 Mai 2017, 16:06 de decalog
?!
,,In momentul in care am plecat din poliție le-am mărturisit colegilor mei ca socrul meu a deținut un teren închiriat la o firma din alt județ și ca am făcut parte o perioada din masonerie, lucruri pe care nu le-am adus la cunoștința lor pentru a nu le fi perturbata in niciun fel activitatea profesională." Finalul ridica si mai multe semne de intrebare: ,,Demnitatea mea e rezultatul unei perioade îndelungi de întărire in credință, drum de la care cu ajutorul lui Dumnezeu nu ma voi abate!" Domnule Sîrca, nu stiu ce studii juridice aveti (vorbesc de studii ,,pe bune", nu de colectia de diplome) si nici cine este aparatorul/aparatorii d-voastra, dar bine era daca va sfatuia(u) sa va tineti gura, asta include si inscrisurile.
Postat 25 Mai 2017, 14:16 de pinonel
@Sirca
Punct.
Postat 25 Mai 2017, 12:37 de adevarat
Sirca Florian
Spre deosebire de cei care in ultimii ani au postat comentarii la adresa activității poliției bihorene sub anonimat și ma refer la cei care strângeau informații la adresa mea și a altor colegi eu o sa ma folosesc de dreptul la replica prin a posta comentarii și pentru a-mi apăra reputația pentru care am muncit de multe ori zi și noapte(începând de la 14 ani când am hotărât sa ma înscriu la Liceul de Poliție). Cu privire la demisia misterioasa din poliție va anunț ca este o hotărâre pe care am luat-o după o perioada îndelungă de răbdare și chibzuință in care am fost o ținta precisa atât eu cât și familia mea. Cu privire la obiectul dosarului penal despre care faceți mențiune mai sus fac precizarea ca nu am cunoscut in nicio împrejurare oamenii de afaceri despre care se afirma ca i-as fi protejat, ca urmare clasarea trebuia dispusă pentru motivul ca fapta nu exista, nu ca nu a putut fi probata. Activitatea mea profesională a fost una excepțională bazata pe o munca zilnică și susținută de la 14 ani, fără pile, propte sau alte legături menite sa-mi asigure obținerea de funcții. Pentru aceste motive și multe altele pe care dacă Dumnezeu îmi va pune in gând le voi dezvălui nu voi permite nimănui sa calce in picioare demnitatea mea și locul si rostul meu in aceasta societate. Mulțumesc pe aceasta cale dlui general Popa Liviu care m-a încurajat și susținut in toate demersurile mele profesionale și întreg personalului poliției bihorene care mi-a fost alături și împreuna cu care am trait momente frumoase de împlinire profesională. In momentul in care am plecat din poliție le-am mărturisit colegilor mei ca socrul meu a deținut un teren închiriat la o firma din alt județ și ca am făcut parte o perioada din masonerie, lucruri pe care nu le-am adus la cunoștința lor pentru a nu le fi perturbata in niciun fel activitatea profesională. Demnitatea mea e rezultatul unei perioade îndelungi de întărire in credință, drum de la care cu ajutorul lui Dumnezeu nu ma voi abate!
Postat 25 Mai 2017, 12:15 de Sirca
Abuz
E un abuz,d l Sirca e un om ok fiindca a spus celor ce faceau o plangere ca nu poate stabili adevarul din cauza celor de sus care o obstructioneaza,pentru asta il perchezitioneaza ca a deranjat?Isi pierd timpul pe care l ar putea folosi in cazuri grave ce mocnesc de zeci de ani.
Postat 25 Mai 2017, 10:58 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON