URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 August 2014, 17:21

Pentru a scăpa de insolvenţă, Electrocentrale ar putea fi absorbită de Termoficare Oradea

Pentru a scăpa de insolvenţă, Electrocentrale ar putea fi absorbită de Termoficare Oradea Planul de reorganizare a Electrocentrale Oradea a fost votat, joi, într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local. Cei cinci consilieri UDMR s-au abţinut

Aleşii orădenilor au aprobat joi, într-o şedinţă extraordinară, cu 16 voturi pentru şi 5 abţineri - ale consilierilor UDMR - planul de reorganizare al Electrocentrale Oradea, societate aflată în insolvenţă din vara anului trecut.

Reorganizare în 3 ani

Documentul a fost elaborat de administratorul special Stănel Necula, având consultanţa administratorului judiciar, Casa de Insolvenţă Transilvania, şi va fi depus, vineri, la Tribunalul Bihor, urmând ca în termen de 20 de zile masa credală, adică instituţiile şi societăţile cărora CET-ul le datorează bani, să îl aprobe sau să îl respingă.

Planul a fost elaborat pe o perioadă de 3 ani şi, dacă va fi aprobat şi de instanţă, va fi pus în practică începând din noiembrie 2014.

Având ca obiectiv "acoperirea pasivului debitorului în insolvenţă", adică stingerea datoriilor acumulate de vechiul CET, planul propune reorganizarea societăţii şi menţinerea ei în viaţa comercială şi, secundar, asigurarea pentru creditorii Electrocentrale a unui "nivel de recuperare a creanţelor mai mare decât în cazul în care societatea ar intra în faliment".

La ora actuală, Electrocentrale are datorii în valoare totală de 323,807 milioane lei, din care, potrivit planului prezentat de Stănel Necula, va plăti doar 41,625 milioane lei.

Unele datorii nu vor fi plătite

Dintre cele cinci tipuri de creanţe, potrivit proiectului de reorganizare, doar cele salariale vor fi achitate, integral, în 30 de zile de la aprobarea planului. În rest, pe parcursul a trei ani, îşi vor primi banii înapoi integral doar creditorii care au creanţe garantate, adică ANAF şi Banca Transilvania, iar parţial statul, Primăria Oradea, ABA Crişuri, Administraţia Fondului de Mediu. În schimb, creditorii chirografari, adică societăţile cu care Electrocentrale a avut sau are relaţii comerciale, împărţite în două categorii, nu vor primi niciun leu.

DSC_4772.JPG"Important este să obţinem votul a trei din cele cinci categorii de creditori pentru ca planul să fie aprobat. Unele firme cu care avem contracte, dar către care avem şi datorii, cred că ar fi mulţumite şi doar cu faptul că ne continuăm activitatea", a explicat pentru BIHOREANUL Stănel Necula (foto).

Banii necesari plăţilor ar urma să fie obţinuţi în urma unei "restructurări operaţionale" a activităţii electrocentralei, fără ca aceasta să însemne că se vor face concedieri, precum şi prin valorificarea unor "active excendentare" în primul an, adică prin vânzarea unor bunuri în valoare de circa 4 milioane lei pe care societatea nu le foloseşte.

De asemenea, din datoriile pe care Electrocentrale le avea, la rându-i, de recuperat de la propriii datornici la momentul intrării în insolvenţă, se vor putea recupera peste 5,4 milioane lei.

Prin absorbţie?

În plan a fost introdusă şi o alternativă la reorganizarea clasică, pe care Stănel Necula o prezintă ca fiind cea optimă. Concret, Electrocentrale ar urma să fie "absorbită" de Termoficare Oradea, societate înfiinţată de Consiliul Local în iunie 2013 tocmai pentru a prelua activităţile de transport şi distribuţie ale vechiului CET, care îşi pierduse licenţa pe aceste activităţi.

În această variantă, Termoficare ar prelua toate activităţile şi bunurile Electrocentrale, care ar urma să fie radiată din Registrul Comerţului. Noua societate nu s-ar mai afla în insolvenţă şi ar plăti doar datoriile asumate în planul de reorganizare, mai exact circa 41 milioane lei.

Necula susţine că, în această variantă, firmele cu care Electrocentrale are acum contracte s-ar simţi mai în siguranţă lucrând cu o societate "curată". În plus, nu ar mai exista riscul ca unul dintre creditori să ceară falimentul societăţii. "Fuziunea înseamnă inclusiv posibilitatea dezvoltării unor noi linii de business. Această entitate s-ar putea dezvolta intrând în zona de firmă sănătoasă şi devenind eligibilă din punct de vedere al finanţării, căci o societate aflată în insolvenţă nu poate primi finanţare din fonduri europene", a explicat Stănel Necula, presei, după şedinţa de Consiliu Local.

Planul de reorganizare al CET a fost afişat pe site-ul Primăriei cu doar două ore înaintea şedinţei de Consiliu, fapt ce a stârnit nemulţumirea UDMR, ai cărei reprezentanţi s-au şi abţinut de la vot, motivând că nu au avut destul timp să analizeze documentul, iar în şedinţele de comisii le fusese prezentat doar un rezumat al acestuia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
.........
Nu mai inteleg.Acuma vrem carbuni in continuare,fonduri europene pentru ce? Ce fel de linie de business?Ce treaba va mai avea Cet cu actualele contracte daca totul trece pe gaz ? Era vorba ca se face noua centrala (care nu va mai apartine de cet) iar cu asta dam la gunoi.In formula asta noua se scapa si de amenda aia colosala?Nu stiu da uneori conducatorii nostri o dau in bara rau ca niste incepatori,sper sa nu fie si de data asta asa.
Postat 21 August 2014, 17:51 de x
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON