URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iunie 2016, 16:05

Pe ultimele zile de mandat, Cornel Popa a făcut vizite de lucru la două drumuri judeţene aflate în lucru (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ultimele zile ale mandatului, preşedintele Consiliului Judeţean ales în 2012, Cornel Popa, a inspectat şantierele a două drumuri judeţene aflate în reabilitare şi modernizare, împreună cu şeful Direcţiei Tehnice a instituţiei, Filip Cheşeli, demersul fiind programat acum sub motiv că Popa n-a dorit să fie acuzat că s-ar lăuda în campania electorală.

Cele două şantiere unde şefii CJ au descins împreună cu reprezentanţii presei sunt DJ 792 A Beliu – Tinca – Leş, unde au loc lucrări de reabilitare pe 42,712 kilometri, şi DJ 795 A Husasău de Tinca – Mierlău – intersecţie cu  DN 768, care duce spre Calea Mare (comuna Hidişelu de Jos), unde se execută lucrări de modernizare.

Prilejul a fost folosit pentru ca preşedintele CJ, Cornel Popa, să sublinieze că în mandatul său, din cei 870 de km de drumuri judeţene au fost modernizate şi reabilitate drumuri pe o lungime de 237,2 km, valoarea totală a lucrărilor fiind de 54,54 milioane euro, din care 28,3 milioane euro atrase din fonduri UE.

În ce priveşte DJ 792 A Beliu – Tinca – Leş, unde lucrările sunt finanţate din bugetul CJ cu contribuţie de la bugetul de stat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, contractul de execuţie a fost semnat de predecesorul lui Popa, Radu Ţîrle, în decembrie 2010. Lucrările sunt executate de Strabag România, la o valoare de 81,351 milioane lei cu TVA, până în decembrie 2015 fiind executate lucrări de 37,977 milioane lei (inclusiv TVA), iar pentru acest an fiind preconizate lucrări de 23 milioane lei (inclusiv TVA).

"Până la finele anului vor fi finalizaţi 25,601 kilometri de drum între Leş şi Tinca, iar pentru alţi 9,916 km între Tinca şi Olcea lucrările la carosabil vor fi executate la stadiul de binder", a precizat şeful Direcţiei Tehnice a CJ, Filip Cheşeli.

Drumul are două benzi de circulaţie, o platformă de 8 metri şi carosabil pe o lăţime de 6 metri, cu benzi de încadrare de 2 x 0,25 m incluse în lăţimea acestora. De asemenea, lucrările includ şi realizarea de podeţe pe toate tronsoanele (transversale, drumuri laterale, accese la proprietăţi), şanţuri (taluz natural, rigole carosabile, şanţuri pereate), devieri de reţele electrice, telefonice şi de gaz, precum şi protecţie cu parapeţi metalici acolo unde se impune.

Pe DJ 795 A Husasău de Tinca – Mierlău – DJ 768 se fac lucrări de modernizare pe 6,95 kilometri, finanţate exclusiv din bugetul Consiliului Judeţean, contractul de execuţie fiind semnat în mai 2013 cu Drumuri Bihor, iar termenul de finalizare fiind prevăzut pentru anul 2017 "în funcţie de resursele financiare alocate". Valoarea contractului este de 7,256 milioane lei cu TVA (din care TVA  1,30 milioane lei), până în decembrie 2015 fiind executate lucrări în valoare de 3,60 milioane lei inclusiv TVA, ceea ce înseamnă că au fost modernizaţi 3,100 din cei 6,95 km. Drumul are două benzi de circulaţie, cu o lăţime de 5,5 metri şi acostamente de câte 0,75 metri pe ambele părţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
DJ 767B - nimic
Despre DJ 767B nu pomeneste nimic d-l Popa. Aici se lucreaza de de 8 ani si nu se mai termina.Ba,ca in balada mesterului Manole, ce fac intr-un an se surpa in anul urmator.La iesirea sin Copacel spre Poiana-Tasad deja au aparut cratere. Si cand spun cratere ma refer la gropi in care daca intri cu masina nu mai iesi.Nu gropi d-astea de 1 metru patrat cu care ne obisnuiesc edilii.
Postat 17 Iunie 2016, 22:26 de neluhas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON