URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iunie 2016, 22:20

Pe şapte ani. Noul CET pe gaz va fi dat în administrarea societăţii Termoficare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noul CET pe gaz, construit de municipalitate cu ajutorul unei cofinanţări europene în curtea Electrocentrale, va fi administrat de Termoficare.

Consiliul Local a aprobat joi, cu unanimitate de voturi şi fără comentarii, concesionarea noii centrale, cu o valoare de 223,7 milioane lei fără TVA, către societatea de termoficare. Durata contractului va fi de şapte ani.

Potrivit raportului de specialitate, Primăria a făcut această propunere "având în vedere faptul că operatorul serviciului de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat în municipiul Oradea este societatea Termoficare Oradea".

Construcţia noului CET pe gaz face parte dintr-un proiect european în valoare totală de 77,7 milioane euro, finanţat prin fondurile structurale ale Programului Operaţional Sectorial Mediu. Livrată la cheie, noua centrală pe gaz a municipalitatăţii orădene are o putere instalată de 45 MW electric.

Aceasta este dotată cu recuperator de căldură de minim 43 MW termic, acumulator de căldură de minim 8.500 mc, două cazane de apă fierbinte (CAF), plus instalaţii auxiliare, de la sistemul de alimentare cu gaze naturale, până la instalaţiile de tratare chimică a apei din cazane. Centrala a fost construită de asocierea firmelor reprezentată de Elsaco Engineering şi STC, iar în cursul acestei săptămâni se derulează procedura de recepţie a instalaţiilor.

Garantat 20 de ani

Tot în şedinţa de miercuri, aleşii orădenilor au aprobat contractul de mentenanţă a noii centrale pe gaz încheiat între Termoficare Oradea şi General Electric International Wilmington - Sucursala România, în urma procedurii de licitaţie derulate în primăvara acestui an.

Contractul, cu o durată de 120.000 ore de funcţionare a turboagregatului, sau 20 de ani de la data semnării contractului, oricare va interveni prima, are o valoare de 146,1 milioane lei.

Dată fiind valoarea marea a contractului, prin hotărârea de miercuri municipalitatea s-a obligat faţă de General Electric să aloce fonduri către operatorul centralei, pentru ca acesta să îşi poată acoperi cheltuielile cu înlocuirea camerei de ardere a utilajului în anii 2020 şi 2028 şi schimbarea motorului turbinei cu gaz în 2024 şi 2033. În plus, municipalitatea s-a obligat să asigure centrala împotriva tuturor riscurilor.

Noua centrală pe gaz, aflată încă în probe, va fi pusă în funcţiune după închierea contractului de mentenanţă.

Se scumpeşte încălzirea!

Dacă eliminarea poluării făcute de vechiul CET pe cărbune prin trecerea funcţionării centralei pe combustibil gazos este o veste bună, majorarea preţului gigacaloriei pe fondul folosirii unui combustibil mai scump nu este la fel de plăcută.

Aleşii orădenilor au hotărât miercuri, la propunerea Termoficare, majorarea preţului gigacaloriei de la 243,46 lei la 294,76 lei începând din 1 iulie. Scumpirea agentului termic cu 21% intervine ca urmare a impactului preţului gazului în tariful final.

În ciuda acestui fapt, conform Hotărârii de Consiliu Local adoptată miercuri orădenii vor plăti în continuare tot 240 lei pe gigacalorie, diferenţa de 54,76 lei urmând să fie acoperită de la bugetul local cu titlu de subvenţie. În prezent, subvenţia pe gigacalorie este de numai 3,46 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
PCR transpartinic. Ep. Un rău deloc necesar, dar extrem de păgubos: (~90% din) clasa politică autohtonă.
I. Despre resurse locale ignorate şi retehnologizare. 1. ”Potrivit ONG-urilor Natural Resources Defense Council, World Wide Fund for Nature şi Oil Change International, în perioada 2006-2015, Japonia a furnizat credite, garanţii şi asistenţă tehnică în valoare de 22 de miliarde de dolari, sau 52% din totalul de 42 miliarde de dolari furnizat de statele G7 pentru proiectele internaţionale în domeniul cărbunelui. Japonia este urmată de Germania, care a oferit un sprijin financiar în valoare de nouă miliarde de dolari.” - mai 2016 2. Bănuiesc că don inginer Bolojan ştie ce înseamnă noţiunea de retehnologizare, respectiv ştie ce resurse de cărbune/ naturale are Bihorul/România. 3. Oare ”George” de ”Sorbonica” de la Facultatea de Energetică, mentorul său Ovidiu (secu-”tătucul” de la Geotermalul anilor 1990÷2010) şi soborul lor de ”geniali”, nu au putut să îl lumineze (şi) în acest sens pe faraonul nostru? 4. Este bine faptul că noul CET pe gaz este garantat pentru minim 20 ani. Dar cine ne garantează, peste 20 ani, resursa de gaz necesară, la un preţ rezonabil/suportabil pentru? Sau peste 10 ani? II. Se ştie faptul că tov. inginer Vasile, din fruntea noului PDL (PNL), este absolvent al Academiei ”Ştefan Gheorghiu”. 1. În acest context, este tot mai greu de înţeles faptul că propagandiştii/postacii neo-PDL-işti, nu ştiu să facă distincţie între noţiunea de comunism şi cea de bolşevism. 2. Două recomandări pentru ”păpuşarii” celor care se străduiesc să bage pumnul în gură unora cu opinii/simpatii altele decât neo-PDL-iste: a) Daţi-le postacilor/”anticomuniştilor” voştri spre studiu operele de căpătâi ale adevăraţilor comunişti: Marx şi Engels. Valabil şi pentru voi! b) Nu de îndoctrinări copy-paste: Tineretul hitlerist/bolşevic aveţi nevoie, ci de conducători ca Brătianu, sau Margaret Thatcher. III. În atenţia conducerii PSD Bihor, respectiv a viitorilor candidaţi PSD Bihor pentru alegerile parlamentare 2016. 1. Pentru faptul că conducerea PSD Bihor nu a reuşit să scoată candidaţi model Gabriela Vrânceanu Firea pentru Primăriile Oradea şi Beiuş: Mare ruşinică! Aţi avut la dispoziţie minim 2÷3 ani! Poate reuşiţi ceva la alegerile din toamnă. 2. În campania locală recent încheiată, pe coperta broşurii de campanie a lui don Ilie se menţionează: ”Faptele fac diferenţa”. În broşură se arată ce a făcut şi ce va face acesta, ca Primar de Oradea (Mare), respectiv faptul că s-a ţinut de cuvânt în cazul altor 5 promisiuni electorale. 2.1. Ce nu s-au menţionat: costurile suportate de orădeanul de rând, din buzunar propriu. Oare de ce? 3. De ce bravii nomenclaturişti de la PSD Oradea, nu au editat la rândul lor, o broşură pentru electoratului orădean, în care să se pună în balanţă cât au costat realizările lui don Ilie, cu preţul corect al acestora, respectiv promisiunile electorale PSD, cu costurile lor estimate. Şi astfel, aţi pierdut ”argintul” în bătălia/blatul(?) pentru Primăria Oradea. Am dreptate, sau nu, doamna Adelina?
Postat 02 Iulie 2016, 08:39 de stefan
@pinonel
De la un asa zis inginer m-as fi asteptat la ceva mai multa logica. Nu este cazul. Iti place sa te dai homeomorf cu o bila, insa cu regret te anunt ca nu e cazul. Hai sa tudiem un exemplu: sa presupunem o scara de bloc cu 20 de apartamente, care toate au instalate contoare de clasa C (cu debit de pornire de 15 l/h). Fiecare apartament are cel putin o baie si o bucatarie, deci 2 contoare de apa rece si doua de apa calda, in concluzie 40 de contoare de apa calda si 40 de contoare de apa rece. Daca un sfert dintre aceste contoare, de apa rece, sa presupunem, deci 10, merg cu un debit de 10 l/h, acest debit nu se inregistreaza, dar contorul de bransament inregistreaza acest debit de 100 de l/h. Zece ore de astfel de functionare inseamna 1 mc. Restul calculelor le poate face inclusiv pintea. Asa ca, domn' injiner, poti sa dai asociatia in judecata cat vrei, pentru ca vei pierde si mai mult te faci si de toata bafta. Poate ca pe "militianul" care e sef la voi la scara il poti ameninta si speria, dar in instanta pierzi sigur. Exista si o lege care reglementeaza impartirea diferentelor de citiri, tocmai din motivele mai sus enuntate, iar aceste diferente se pot repartiza in trei moduri, in functie de hotararea adunarii generale a proprietarilor: proportional cu consumul, pe apartamente, sau pe numar de persoane. Faptul ca te stradui sa ma ignori ma bucura. Si eu am fost tentat sa te ignor, insa de cate ori faultezi logica si bunul simt, te voi penaliza si cum tu si logica aveti in comun mai nimic, sunt nevoit sa intervin destul de des.
Postat 30 Iunie 2016, 21:53 de User anonimizat
@ pinonel
Lucrurile nu se opresc aici: exista o tendinta in ultimul timp ca aociatiile de proprietari (in special in blocurile construite in ultimii ani unde sunt familii tinere cu venituri peste medie dar si in blocuri vechi) sa fie preluate si administrate de firme private apropiate primariei (firme care administreaza zeci de asociatii in oras). Sa vezi acolo furturi si facturi umflate. Daca ceri informatii ti se arata facturile emise de catre electrocentrale, electrica, CAO, rer.. totul este in regula, doar facturile cresc de la sezon la sezon (cu toate ca TVA a scazut, iarna a fost usoara, caldura mai mult nu a fost)...
Postat 30 Iunie 2016, 20:29 de User anonimizat
@bihorean...
Ignora-l asa cum fac eu si altii, este un neica-nimeni caruia nu merita sa-i raspunzi! Am un exemplu de cum se fura banii oradenilor, un caz in maniera celor relatate de tine. In urma cu un an am schimbat la parinti apometrele, am pus apometre din clasa de precizie C, din aceeasi clasa de precizie cu contorul de la bransament. Cu toate hartiile, certificatele, m-am dus la ad-tor si i-am spus ca nu mai platesc decat atat cat arata apometrele. Pana atunci a zis ca apometrele sunt din clasa de precizie A sau B si inregistreaza consum doar la un debit de peste 60 de litri/minut, iar cel de la bransament inregistreaza de la 15 litri/minut. De parca cineva ar sta sa exerseze picatura chinezeasca... Tampenii de militist la pensie! A zbierat, a facut ca toti dracii, dar i-am spus ca daca vad 1(un) metru trecut in plus il actionez in instanta pe el si asociatia. La asociatie alti escroci profitand de niste prosti au ,,votat" ca diferenta dintre citirea contorului de la bransament si suma citirii contoarelor din apartamente sa se imparta in mod egal pe apartamente. Vin cam 5 mc/lunar. Luna de luna! Asta in conditiile in care nu sunt pierderi pe partile comune, iar cele din apartament sunt/ar trebui citite de contoarele din apartamente. La 20 de apartamente se factureaza in plus, in fiecare luna, cca 100 de mc. Si asta e doar pe o scara, dar si la celelalte situatia e identica. Inmultiti situatia cu numarul blocurile din oras, adunati apa de ploaie taxata unde nu este canalizare si se fac niste bani. Pe site-ul cao pretul unui metru cub de apa potabila ,,accesorizat" cu canal pluvial, cu alta canalizare, cu... este undeva pe la 6 lei. Pic cu pic se face stropul!
Postat 30 Iunie 2016, 18:31 de pinonel
@bihoreanoradean
Cum adica am platit degeaba? Nu ai contor la scara blocului? Nu inteleg, cand se intrerupe curentul tu il platesti si atunci cand nu trece prin contor? Nu vand gogosi, dar spre deosebire de unii care vorbesc ce stiu, eu stiu ce vorbesc. Hai pa!
Postat 30 Iunie 2016, 14:51 de User anonimizat
@ anti
La cata caldura am platit degeaba in ultimele ierni fara sa benefieciem de ea si la cat am dat pe curent, aveam deja platite proiect, avize, racordare si instalatia. Vinde gogosi in alta parte!
Postat 30 Iunie 2016, 14:31 de User anonimizat
@bihoreanoradean
Ai idee cat costa o racordare la gaz, cu proiect, avize, realizare instalatie interioara, modificarea incalzirii de pe verticala pe orizontala, centrala pe gaz, plus un zugravit? Cati dintre cei care stau la bloc si-ar fi permis? 35-40 %? Si cu restul ce facem?
Postat 30 Iunie 2016, 13:11 de User anonimizat
@oradeacivitas
Nu ma lamentez ci prezint doar un adevar care unora nu le convine. Cred ca e mult mai usor si mai putin de spart ca sa intri cu o retea de gaz in oras decat sa refaci complet sistemul de termoficare dupa care sa-l oferi monopol unei institutii subordonate primariei! dar stai, asta e interesul: oradenii raman sclavii unui sistem centralizat care nici o data nu va fi eficient. CET-ul si sistemul centralizat e rentabil atata timp cat exista industrie deservita de acesta, surplusul fiind livrat catre populatie. Momentan primaria mimand interesul oradeanului, alearga dupa potcoave de cai morti. Si nu-mi spune tu ce sa fac si unde sa ma mut! m-am nascut in Oradea, intr-o perioada in care chiar daca CET-ul duduia, oradenii tremurau de frig si stateau pe intuneric.
Postat 30 Iunie 2016, 09:04 de User anonimizat
bihoreanoradean
@bihoreanoradean: Este FOARTE improbabil ca in urmatorii ani sa vezi asa ceva. Motivul este simplu. DACA nu s-a spart orasul imediat dupa 89 pt asa ceva acum astfl de lucrari ar fi teribil de costisitoare pentru orice oras, ca sa nu mai vb ca ar paraliza regulat zone ale orasului, plus disconofortul creat de a sparge blocuri, case, sute si mii de pereti etc., basca ca unori nu le trebuie gaz oricum. Nu iti convine? Cautati o zona unde este gaz si si muta-te acolo. Lamentandu-te pe ebihoreanul o sa rezolvi exact ce a rezolvat Merkel cu refugiatii..adica nimic! Cand va fi reteaua cat d ecat adusa la zi, dupa ZECI de ani in care nimeni nu a facut nimic ci a atolerat avarii si carpeli la greu, Bolojan vne si face ceva. Nu vei vedea minuni peste noapte, iar pretul scaparii de poluare, desii nu e mic, merita platit.
Postat 30 Iunie 2016, 08:52 de OradeaCivitas
subventie = cadou otravit
De cand e primaria asa darnica? Se stie ca nebunu' nu e adeptul subventiilor iar pretul actual (nemajorat) e oricum o corvada pentru oradeanul de rand. Totusi, daca tot ne comparam cu orase dezvoltate.. (Tm, CJ, ..) de ce nu avem si noi tetele de gaz in oras? Vreau sa am posibilitatea sa aleg! In ultimele ierni cu toayebca nu au fost grele, am platit caldura care mai mult nu a fost si curent electric pt. radiatorul cu care de fapt ne-am incalzit. Nu vrem subventie si nici sa stam cu mana intinsa! Vrem libertatea de a alege serviciile si preturile care ne convin! Se aude bolojane?
Postat 29 Iunie 2016, 23:10 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON