URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Aprilie 2012, 17:28

Pe ce vor da primarii PDL şi UDMR banii din fondul de rezervă al Guvernului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape toate unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Bihor cărora Executivul le-a alocat bani din Fondul de rezervă al premierului sunt conduse de reprezentanţi ai partidelor de la guvernare, singurul municipiu cu primar din opoziţie căruia i-au fost alocate asemenea fonduri fiind Oradea, care a primit însă doar 40.000 lei.

În ce priveşte destinaţia care va fi dată fondurilor primite, majoritatea primarilor afirmă că banii vor fi cheltuiţi pentru cofinanţarea unor proiecte şi plata unor lucrări deja executate, singura excepţie fiind oraşul Nucet, al cărui edil, Costel Sîrghie, afirmă că va utiliza toţi banii pentru plata unor datorii. "Mie mi-ar fi trebuit nu 370.000 de lei, cât mi-au dat, ci 1,4 milioane, ca să plătesc toate datoriile pe care le am pe bugetul local. Voi folosi banii să plătesc arierate strânse la Casa de Cultură şi la o lucrare de canalizare", a declarat luni primarul oraşului Nucet.

Şi primarul oraşului Ştei, Ioan Lucaciu, afirmă că banii primiţi de la Fondul de rezervă al Guvernului nu vor fi suficienţi. "Am primit o jumătate de milion de lei, cu care o să plătim nişte lucrări de canalizare şi de reabilitare la Casa de Cultură. Nu ne ajung banii primiţi, ne-ar fi trebuit 1,3 milioane lei ca să putem plăti lucrări pe care le-am şi recepţionat", a spus primarul oraşului Vaşcău.

Primarul comunei Sântandrei, Ioan Mărcuş, spune că cele 500.000 de lei vor fi folosite pentru achitarea unor lucrări de canalizare, pentru amenajarea a două capele din cimitirele satelor Sântandrei şi Palota, precum şi pentru plata unor lucrări de execuţie a extindere a reţelei de electricitate spre un nou cartier de case din centrul de comună.

În alte cazuri, precum Consiliul Judeţean Bihor, condus de PDL-istul Radu Ţîrle, care a primit 2 milioane lei, oraşul Marghita, al cărui edil este primarul PDL Dorel Talpoş, care a primit 1,4 milioane lei, şi oraşele Săcuieni, Salonta şi Valea lui Mihai (toate trei cu edili UDMR, fiecare beneficiar a câte 0,8 milioane lei), decizia privind destinaţia banilor alocaţi din Fondul de rezervă al Guvernului va fi luată după desfăşurarea unor reuniuni ale Consiliului Judeţean, respectiv consiliilor locale.

Primarul oraşului Săcuieni, Beres Csaba, a declarat că banii vor fi folosiţi, "cel mai probabil, la cofinanţarea unor proiecte noi, deoarece bugetul locale nu are datorii".

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, în Bihor, grosul banilor din Fondul de rezervă al Guvernului au fost alocaţi către primarii PDL. Cea mai mare sumă, de 1,4 milioane lei, va merge la Primăria Marghita, al cărui edil este PDL-istul Dorel Talpoş, urmată la mare distanţă de comuna Sânmartin, condusă de primarul democrat-liberal Lucian Popuş, cu 0,58 milioane lei. Oraşul Ştei, condus de PDL-istul Ioan Lucaciu, a primit 500.000 lei, la fel ca şi comuna Sântandrei (primar Ioan Mărcuş), iar oraşele Vaşcău (Florin Porge) şi Nucet (Costel Sîrghie ) au primit câte 375.000 lei, respectiv 370.000 lei.

Nici administraţiile UDMR nu au fost uitate. Oraşele Salonta (primar Torok Laszlo), Săcueni (Beres Csaba) şi Valea lui Mihai (Kovacs Zoltan), au primit fiecare câte 800.000 lei, iar comuna Borş (primar Btahori Geza) îşi va rotunjit veniturile cu 320.000 lei.

Primăria Oradea, condusă de liberalul Ilie Bolojan, a primit doar 40.000 lei, de zece ori mai puţin decât fondurile unor comune conduse de primari democrat-liberali precum Balc, Căbeşti sau Tărcaia.

Administraţiile locale din oraşele Aleşd şi Beiuş, conduse şi ele de primari PNL, nu au primit niciun leu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Surprize marunte
Modul de repartizare a sumelor cu pricina nu-i o noutate.Distractia ar fi ca ,dupa incasarea acestora-potrivit susotelilor-o parte din primarii cu pricina sa paraseasca barca partidului de guvernamant,cu sau fara dl.Seremi.Ideologiile-s lasate la garderoba,interesul poarta palaria/sapca/basmaua/cascheta/basca/.....fesul.
Postat 10 Aprilie 2012, 10:21 de gyorgy tozser
Primarul cu dublu job
Pana la urma Ioan Lucaciu e primar la Stei sau Vascau? Sau o fi la ambele...
Postat 09 Aprilie 2012, 22:58 de Bihoreanul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON