URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 August 2014, 11:18

Pe bani norvegieni: Primăria vrea să încălzească pe bază de apă geotermală Liceul Sportiv şi imobilele din zonă

Primăria vrea să încălzească pe bază de apă geotermală consumatorii deserviţi de Punctul Termic 902 printre care Liceul Sportiv şi alte imobile din zonă. Întrunit în şedinţă extraordinară, Consiliul Local a hotărât joi, cu unanimitate de voturi, asigurarea din bugetul local a sumei de 6 milioane lei din cele 17,6 milioane lei la cât se ridică valoarea proiectului finanţat din fonduri norvegiene prin programul de Energie Regenerabilă.

„Administraţia Fondului de Mediu ne-a comunicat că nu mai sunt fonduri suficiente pentru a acoperi integral proiectul, suma disponibilă fiind de 11,3 milioane lei, diferenţa urmând a fi alocată de la bugetul local. Desigur, în cazul în care în urma licitaţiilor celorlalte proiecte se vor înregistra economii, aceste fonduri ne-ar putea fi alocate, cofinanţarea municipalităţii urmând să scadă proporţional", a declarat primarul Ilie Bolojan în conferinţa de presă organizată înaintea şedinţei de Consiliu Local.

„Nu mai putem exploata fără să reinjectăm"

Potrivit edilului, proiectul privind valorificarea apei geotermale extrase prin intermediul unui puţ deja existent pe terenul Universităţii este unul prea important pentru ca municipalitatea să îşi permită să treacă cu vederea oportunitatea atragerii de fonduri, în ciuda contribuţiei mari pe care trebuie să o asigure.

„Prin acest proiect se va realiza inclusiv un puţ de reinjecţie. Nu mai putem exploata fără să reinjectăm, pentru că se distruge zăcământul", a spus Bolojan. Odată pus proiectul în operă, municipalitatea ar putea încălzi pe bază de apă geotermală nu doar Liceul Sportiv, ci şi alţi consumatori din zonă precum Colegiul Partenie Cosma, clădirea fostei Garnizoane, Oficiul de Cadastru şi Grădina Zoologică.

Adoptat prin compromis

Aleşii orădenilor au mai aprobat, tot cu unanimitate de voturi şi fără comentarii, regulamentul parcărilor supraterane din Oradea. Regulamentul, care avea nevoie de minim 18 voturi în condiţiile în care în sală au fost prezenţi doar 19 consilieri din totalul de 26, locul lui Iulius Delorean fiind în continuare vacant, a fost adoptat cu concursul grupului UDMR. Consilierii opoziţiei au acceptat să-l susţină cu condiţia ca executivul să accepte reducerea amenzii minime pentru parcare neregulamentară de la 50 la 45 lei, după cum a cerut consilierul Ritli Laslo Csongor în şedinţa de săptămâna trecută.

Viceprimarul Ovidiu Mureşan a propus grupului UDMR acest compromis în virtutea faptului că parcarea supraterană din spatele Palatului de Justiţie urmează să fie deschisă publicului contra cost începând de vineri, 1 august, iar fără adoptarea normativului nu ar fi putut încasa de la şoferi taxa pentru staţionare. Tarifele pentru staţionarea în parcarea supraterană sunt de 1,5 lei pe oră, 15 lei pe zi, între 10 şi 24 ore, 50 de lei un abonament lunar pentru riverani, 100 de lei pentru maşinile instituţiilor cu sediile în Parcul Traian, respectiv 130 lei un abonament lunar întreg pentru persoane fizice.

Mai scumpă cu 3 milioane de lei...

Tot în şedinţa de joi aleşii orădenilor au aprobat noii indicatori tehnico-economici ai viitoarei parcări subterane din Piaţa Independenţei. Consilierii locali au majorat la propunerea Administraţiei Domeniului Public valoarea lucrării de la 23,5 milioane lei la 26,7 milioane lei ca urmare a modificării devizului de către proiectant.

Valoarea lucrării a fost majorată după ce, în urma numărului mare de cereri de clarificare depuse de ofertanţi în cadrul licitaţiilor precedente care au şi fost anulate, beneficiarul a descoperit lucrări omise care se impun a fi executate.

„În urma organizării licitaţiilor anterioare s-au constatat neconcordanţe în proiect în sensul că anumite lucrări nu erau lămurite. Practic, acum aducem proiectul la valoarea reală", a declarat primarul Ilie Bolojan. Investiţia va fi finanţată de Primărie (70%) în asociere cu RCS RDS (30%) urmând să fie achitată eşalonat vreme de trei ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON