URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Decembrie 2010, 16:37

Alegeri la PDL Bihor. Blaga şi Igaş au sosit la Oradea, nu şi Petru Filip

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Circa 700 de delegaţi PDL-işti din întregul judeţ s-au adunat la Casa de Cultură a Sindicatelor pentru a-şi alege noua conducere şi noul preşedinte pe următorii 4 ani.

Consiliului de Coordonare al PDL Bihor a început vineri, puţin după ora 16, iar principala luptă pentru şefia organizaţiei se dă între actualul preşedinte interimar al filialei - deputatul Ştefan Seremi - şi Radu Pentie, adjunct la Garda de Mediu şi fiul unuia dintre principalii sponsori ai partidului.

Surprinzător, fostul lider al organizaţiei, senatorul Petru Filip, nu participă nici măcar în calitate de invitat, şi, deşi i s-a rezervat un loc în prezidiu, acesta nu a trimis nici măcar un mesaj foştilor săi colegi că nu poate veni. Atitudinea lui a fost criticată îndelung de PDL-iştii prezenţi în sală, care vorbeau între ei că "şi-a bătut joc de partid".

Rolul invitatului de onoare îi aparţine însă fostului ministru de interne Vasile Blaga, primit cu ovaţii.

La eveniment au mai sosit, printre alţii, şi actualul secretar general al PDL Bihor, Mircea Matei, devenit preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, care, deşi se zvonea că ar fi vizat chiar funcţia de preşedinte, nu a candidat pentru nici un loc.

Entuziasmaţi de Blaga

În timp ce contracandidatul său la funcţia de preşedinte al PDL Bihor, Radu Pentie Jr., a luat loc pe un scaun din sală, liderul interimar, Ştefan Seremi, a jucat rolul de gazdă, fiind cel care conduce lucrările Consiliului de Coordonare. Seremi i-a prezentat pe participanţii de seamă veniţi de la Bucureşti sau alte judeţe şi tot el a primit urările omologilor de la UDMR, PNL şi UNPR.

"Îmi face plăcere să vă prezint ca invitat de onoare un bihorean, fondator al partidului, domnul Vasile Blaga", a spus Seremi, în timp ce Blaga culegea ovaţiile PDL-iştilor bihoreni, care şi-au amintit că obţineau cele mai bune rezultate iar atmosfera în partid era colegială în vremea când organizaţia era condusă de Blaga.

Alături de fostul ministru al Administraţiei şi Internelor, la prezidiu a mai luat loc şi succesorul să la funcţia de ministru, Traian Igaş, şi preşedinţii de organizaţii PDL din Sectorul 5 - Ştefan Pirpiliu, din Sectorul 3 - Silvian Ionescu, Arad - Gheorghe Seculici, Maramureş - Mircea Man, Sălaj - Lucian Bodea, şi Cluj - Daniel Buda.

Curtenitori

Primul dintre invitaţii altor partide poftit să ia cuvântul la microfon a fost liderul UDMR Bihor, Alexandru Kiss, care şi-a făcut intrarea cu o glumă care a stârnit hohotele de râs în sală: "Permiteţi să vă salut pe toţi, dar în special pe invitaţii din Bucureşti şi, chiar dacă nu-i prea politicos, în primul rând pe fostul ministru al Internelor, Vasile Blaga. Dar şi pe actualul ministru, că prost nu sunt, am venit cu maşina"...

În continuare, Kiss a făcut istoricul relaţiei dintre UDMR şi PDL, amintind că cele două formaţiuni au colaborat mereu în Bihor. "Colaborarea PD-UDMR are o istorie, o istorie destul de lungă pentru unii. A început acum 10 ani, când am încercat împreună să câştigăm Consiliul Judeţean. Toţi aşii erau în mâna adversarilor, dar am reuşit să câştigăm", a spus Kiss, referindu-se la faptul că el şi Seremi au condus alternativ judeţul mai bine de 10 ani.

Kiss a făcut şi un bilanţ, arătând: "Am avut de învăţat de la PD şi de la Ştefan Seremi răbdare şi chibzuinţă. Dânsul a avut de învăţat de la noi pragmatism. Aşa bine aţi învăţat, că la ultimele alegeri ne-aţi bătut". Liderul UDMR nu s-a sfiit însă să reproşeze PDL-iştilor faptul că la sfârşitul lui 2007 aceştia au refuzat să-i ajute pe UDMR-işi să o propulseze pe Rozalia Biro ca primar interimar după plecare lui Petru Filip la Bruxelles, arătând ce li se întâmplă celor care rup relaţiile cu UDMR: "PD a zis atunci "Nu", aşa că am reuşit să facem să nu câştigaţi nici voi".

La finele discursului, Kiss a făcut, după obiceiul său, un cadou simbolic gazdelor, înmânându-i lui Ştefan Seremi o jucărie de pluş şi spunând: "Aceasta este teoretic un leu. Arată ca leu, dar totuşi e pisică. Aşa este UDMR. Eu v-aş da asta, domnule Seremi, şi sper să vă aducă noroc". Ulterior, Kiss a revenit la microfon şi a completat: "Am uitat să vă spun ce scrie: scrie în ungureşte "cine ce ştie". Eu cred că-i aduce noroc domnului Seremi, cine ştie?".

Nostalgia alianţei DA

Următorul invitat care s-a adresat PDL-iştilor, preşedintele PNL Bihor Cornel Popa, primit şi el cu aplauze deoarece a amintit că are în sală mulţi prieteni, a invocat vremurile din 2004, când PD şi PNL formau alianţa Dreptate şi Adevăr.

"În această sală n-am mai fost din vremea când împreună încercam să câştigăm alegerile şi am reuşit, ceea ce înseamnă că ce făceam atunci era pe placul românilor. Acum avem datoria să ne gândim "dar dacă...?". Şi cred că merită să meditaţi şi dvs. mai mult la această întrebare", a spus Popa, îndemnându-şi adversarii de acum să-şi amintească de ajutorul pe care liberalii l-au dat PD-ului care în 2004 avea un procentaj foarte scăzut în sondaje.

Pentru a fi mai convingător, Cornel Popa şi-a încheiat discursul cu un banc, în care protagoniştii, Iţic şi Ştrul, îi simbolizau pe liberali şi pe PD-işti. "Într-o competiţie, ajungând în finală Iţic şi Ştrul, sala plină ochi, îi asculta pe fiecare. Iţic a spus "Stimaţi ascultători, nu-l alegeţi pe Ştrul, pentru că nevasta lui este cea mai stricată femeie din oraş, fiul lui cel mic a incendiat ieri trei cartiere, iar luna trecută, fiul cel mare a comis 3 jafuri. În sală a ieşit scandal, oamenii au părăsit sala şi au rămas doar cei doi adversari politici, Ştrul întrebându-l pe Iţic: "Măi Iţic, cum ai putut spune aşa ceva despre nevasta mea, care e sora ta? Cum poţi vorbi aşa despre fiii mei, când ştii bine că eu nu am decât două fete? La care Iţic a răspuns: Dragă Ştrul, eu ştiu toate astea, dar nu pe mine trebuia să mă convingi. Convinge-i pe ei! Dar sala era goală...".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Victorie Blaga.
Blaga l-a invins pe Filip. Ramane de vazut daca a castigat si partidul sau va fi doar o simpla victorie de palmares politic.
Postat 11 Decembrie 2010, 12:54 de SAFE
Odaaaaa....
ODĂ LUI BLAGA!!! OOOOOO....DĂĂĂĂĂ-L ÎN....P.....NOASTRĂĂĂĂ!!!
Postat 10 Decembrie 2010, 18:08 de oradean oricare...
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON