URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Decembrie 2011, 17:07

Patronul Master, Gheorghe Mudura, condamnat la 8 ani cu executare pentru o "ţeapă" de 12 milioane lei

Patronul Master, Gheorghe Mudura, condamnat la 8 ani cu executare pentru o "ţeapă" de 12 milioane lei La trimiterea lor în judecată, omul de afaceri Gelu Mudura (foto stânga) şi partenerul său de afaceri Papp Sandor (foto dreapta) au fost arestaţi, dar au stat doar o săptămână după gratii, fiind eliberaţi de Curtea de Apel Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tribunalul Bihor a pronunţat, joi, sentinţa în cazul lui Niculae Dinculeasa, şef serviciu din Ministerul Economiei, şi al altor cinci oameni de afaceri, printre care şi Gheorghe Mudura, patronul cunoscutului grup de firme Master, trimişi în judecată în 2006 de procurorii DNA Oradea pentru corupţie, evaziune fiscală sub formă continuată, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani, fapte prin care au prejudiciat bugetul de stat cu peste 12 milioane de lei.

8 ani pentru Mudura

Dintre cei şase inculpaţi, cinci au primit pedepse cu executare, iar faţă de o persoană judecătorii au dispus încetarea procesului penal pentru prescrierea răspunderii penale.

Funcţionarul ministerial Niculae Dinculeasa a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită şi obţinere de foloase necuvenite cu urmare a îndeplinirii unor însărcinări incompatibile cu funcţia de supraveghere şi control a agenţilor economici.

Papp Sandor, administrator al SC Steel Petrol SRL Oradea, a primit 7 ani cu executare pentru dare de mită, evaziune fiscală în formă continuată, determinarea cu rea-credinţă şi obţinerea nelegală de TVA din fapte de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, instigare la fals în inscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani.

Partenerul acestuia de afaceri, Gheorghe Mudura, administrator al SC Călugăreni Com SRL Oradea şi SC Euromaster SRL Oradea, a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală în formă continuată, spălare de bani, determinarea cu rea-credinţă şi obţinerea nelegală de TVA din complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Sentinţa poate fi atacată

Telescu Gheorghe, administrator al SC Cameleon SRL Timişoara, a fost condamnat de instanţa orădeană la 5 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, iar Tudor Gavriluţ, administrator al SC Eurobild Trade SRL Oradea, la 4 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

În cazul sirianului Al Kassas Abdul Aziz, administrator al SC Aziza Impex SRL Cluj-Napoca, trimis în judecată de DNA Oradea pentru complicitate la evaziune în formă continuată, judecătorii au dispus încetarea procesului ca urmare a împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale.

Totodată, magistraţii Tribunalului au dispus ca toţi inculpaţii să plătească, în solidar cu firmele, prejudiciul de 12.478.531 lei cu dobânzi şi penalităţi de întârziere, au confiscat suma de 45.100 lei, primită ca mită de consilierul ministerial, şi au menţinut măsurile asiguratorii asupra bunurilor inculpaţilor.

Decizia luată de Tribunalului Bihor nu este definitivă, ea fiind atacată imediat după pronunţarea sentinţei, atât de cei patru inculpaţi condamnaţi la puşcărie cu executare cât şi de procurorii DNA Oradea, care consideră pedepsele mult prea blânde faţă de gravitatea faptelor comise.

Achiziţii fictive

Potrivit rechizitoriului finalizat în 2006 de DNA Oradea, în perioada 2001-2003, Papp Sandor şi Gheorghe Mudura au înregistrat în contabilitate facturi provenite de la firme fără activitate ori chiar inexistente care atestau achiziţii fictive cu fier vechi în valoare de peste 15 milioane lei, în urma cărora cei doi oameni de afaceri au recuperat TVA necuvenit de 2,9 milioane lei şi, totodată, şi-au diminuat ilegal taxele şi impozitele datorate statului cu 6,7 milioane lei. Pentru a se pierde urma ingineriilor financiare, oamenii de afaceri acţionau şi pe alte trei firme, administrate de Gheorghe Telescu, Tudor Gavriluţ şi Al Kassas Abdul Aziz, acuzaţi de complicitate.

Întreaga cantitate de fier vechi achiziţionată pe acte a fost direcţionată, tot prin intermediul unor documente fictive, spre export, cu complicitatea consilierului Niculae Dinculeasa, şef serviciu în cadrul Comisiei Naţionale pentru Reciclarea Materialelor din Ministerul Economiei. Potrivit procurorilor, consilierul ministerial le facilita obţinerea licenţelor de export, în schimbul unor sume de bani pe care afaceriştii le trimiteau periodic prin mandate on-line, totalul mitei încasate de Dinculeasa ridicându-se la 45.100 lei, recunoscută de acesta.

Din sumele obţinute fraudulos, motivând plata unor datorii şi ridicări de numerar, Pap şi Mudura au plimbat banii prin conturile bancare ale altor societăţi comerciale, urmărind ca, în final, să-i poată transfera în propriul cont. Operaţiunea a fost încadrată la "spălare de bani".

BIHOREANUL a mai prezentat în detaliu povestea megafraudei, în articolul "Master în ecrocherii"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
da alTii muritori de foame cercetati
doamne ca prosti sunteti se cauta banii vin alegerile si se iau la puricat totii fraieri dati de massmedia oamenii grei, astia sunt ca cei din Tokai daca au dupa ce bea pa, se face popularitate ca sa nu maora fraierul de plictiseala, orice infractiune se comite ajutatai de cei corupti nicidecum nesustinuti, nu mai saun banii puteti face oricate presiuni nu mai hranim un sisitem bolnav dupa banii, un sistem cancerigen .Sunt disperati sa faca dosare altfel pierd jobul chiar daca nu sunt dovezi care sa i aresteze ... este o forma de razbunare pe care justitia nu o permite decat cui da cu banul:)).
Postat 23 Decembrie 2011, 10:50 de interesant!
stiu si eu?
@gygy: cam greu sa ajungi de la 8 cu executare la 2 cu suspendare(am dat un exemplu). nu vor fi 8 ani dar ceva tot va fi! si pentru ca tot se apropie Sarbatorile, sunt in al noualea cer!
Postat 22 Decembrie 2011, 18:52 de TDS
MASTER/ TARAU
Oricum, scapa cu fata curata ; pe pariu, doar traim in Romania ! Dar cu Tarau ce se mai aude ?
Postat 22 Decembrie 2011, 18:43 de gygy
pt Radu Tirle
Nu stiu cine esti Radu dar iti dau dreptate. Dar din cate am citit in rechizitoriul lor care este online accesibil pt oricine doreste pe internet si acest caz este unul umflat si orchestrat de DNA, adica astia toti care sunt in dosar ori sunt psdisti ori nu au dat puteri nimic. Oricare ar fi adevarul este un caz "facut" nu mi se pare real, este tipic DNAistic vezi cazurile Nastase, Patriciu, Tender, Becali, Diaconescu, etc. Aviz amatorilor, stiu ei care urmeaza cu dosarele la SIPI,ANI,SRI,DNA,DIICOT,BCCO.
Postat 16 Decembrie 2011, 19:27 de Analist
Juuujjj
Homosexualu' (stanga) si porcu' (dreapta).....ca si toti ecscrocii din romania , o sa fie eliberati,si poate mai si primesc ceva despagubiri din partea statului..
Postat 16 Decembrie 2011, 17:31 de Klopir
Domnu a dat, domnu a luat
Asa-i trebuie daca nu a dat si la politicieni ! Cu fatza lui putea usor sa ajunga chiar senator si atunci auzeam ca procesul asta e unul politic ordonat de Mafia aflata la putere. Chiar ma uit la el si consider ca e mai frumos decat Banicioiu, Sova, Negoita, Berceanu, Vadim, Fenechiu si chiar Roberta Anastase. Aviz amatorilor, stiu ei care urmeaza cu dosarele la ANI.
Postat 16 Decembrie 2011, 12:17 de Radu Tirle
jubi...
juilez! pacat ca nu e definitiva si irevocabila!
Postat 15 Decembrie 2011, 19:04 de TDS
aa
da cum a pus mana pe fostele librarii (spatii comerciale) din "librarul "sa nimeni nu stie nimic???
Postat 15 Decembrie 2011, 18:46 de aa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON