URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Aprilie 2017, 14:30

Patimi la Consiliul Judeţean. Şedinţa extraordinară de marţi a fost un eşec, după ce liberalii nici măcar n-au intrat în sală (FOTO)

Războiul continuă la Consiliul Judeţean Bihor. Cu o singură excepţie, proiectele de pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de marţi au căzut "pe capete", după ce grupul aleşilor PNL a refuzat să intre în sală, spunând că acestea nu-şi justifică urgenţa.

În schimb, reprezentanţii puterii, adică ai UDMR, PSD şi ALDE, au motivat că au dorit să modifice regulamentul de funcţionare al instituţiei, conform "recomandărilor" din motivarea sentinţei Tribunalului Bihor, care arată că alegerea preşedintelui şi a vicepreşedinţilor CJ s-a făcut nelegal.

Nicio urgenţă

În timp ce pe masa de şedinţă îi aştepta câte un ou roşu din turtă dulce, consilierii liberali au urcat doar până pe holul etajului întâi al instituţiei, refuzând să participe la şedinţa convocată de preşedintele CJ, Pasztor Sandor, ca fiind extraordinară.

Liberalii au lovit ţintit: şase din cele opt proiecte de pe ordinea de zi aveau nevoie de 24 de voturi favorabile pentru a fi aprobate. "Grupul PNL s-a prezentat aici din respect pentru cetăţeni. Nu vom participa la şedinţa extraordinară pentru că ordinea de zi nu conţine proiecte cu un caracter care să justifice urgenţa şi forţa majoră necesare pentru convocarea ei (…) Executivul vrea să-şi treacă anumite proiecte administrative şi nicidecum de extremă urgenţă pentru bihoreni", i-a spus reporterului de la BIHOREANUL Dacian Foncea.

Înaintea începerii şedinţei, acesta a intrat, totuşi, în sală, dar doar pentru a-l anunţa pe preşedintele Pasztor că liberalii o vor boicota.

Dacă zice Tribunalul…

Primul proiect presupunea modificarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a CJ Bihor prin "updatarea" acestuia după modelul în vigoare la CJ Sibiu (după cele spuse de Pasztor), plus unele modificări ca urmare a deciziei prin care Tribunalul Bihor arată că, în iunie 2016, conducerea Consiliului Judeţean a fost aleasă nelegal.

Preşedintele a spus că, deşi personal nu este de acord cu decizia şi motivarea instanţei, a vrut să ia în seamă "recomandările" acesteia, adică să corecteze în Regulament două dintre motivele pentru care instituţia şi, în nume propriu, Pasztor Sandor, Ioan Mang şi Traian Bodea, au pierdut procesul intentat de PNL după scandalul din iunie 2016, când au fost aleşi în fruntea instituţiei.

"Sunt unele lucruri care nu există în ţară şi am studiat celelalte judeţe. Dar, aşa cum a recomandat Tribunalul Bihor, am introdus alegerea unui preşedinte interimar de şedinţă până la alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean, la şedinţa de constituire. Am pus pe ordinea de zi şi modificarea comisiei de validare de la 3 la 5 membri. Deşi nu pot să fiu de acord cu faptul că doi din trei membri ai unei astfel de comisii nu constituie o majoritate…", a spus Pasztor.

Atât el, cât şi vicepreşedintele Ioan Mang, au spus că, deşi nu exisă o decizie definitivă, iar sentinţa ar putea fi schimbată la Curtea de Apel Oradea, vor să arate – după cum a precizat Pasztor – "că există bunăvoinţă şi există cooperare", confirmând astfel că schimbarea Regulamentului nu era, practic, o urgenţă.

Votate, dar picate

Pe ordinea de zi au mai fost proiecte referitoare la actualizarea bunurilor din domeniile public şi privat ale judeţului, acordarea dreptului de uz şi servitute pe un teren din Calea Borşului pentru societatea de distribuţie a energiei electrice Transilvania Nord şi acordarea în administrare a unui spaţiu de pe strada Aurel Lazăr către ADI Ecoland Bihor.

De asemenea, în şedinţă, a căzut din nou proiectul de prelungire a contractului de comodat în favoarea Prefecturii pentru dreptul de folosinţă gratuită asupra clădirii din strada Dunării nr. 2, unde funcţionează Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor şi Serviciul Public Comunitar Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple.

Deşi cei 18 consilieri ai UDMR, PSD şi ALDE au ridicat regulamentar mână să le voteze, toate aceste proiecte ar fi avut nevoie de aprobarea a două treimi din totalul aleşilor. Singura propunere care a trecut în şedinţa de marţi a fost una referitoare la neexercitarea dreptului de preemţiune pe un apartament din Casa Adorjan II.

Liberalii cei plini de patimi

În lipsa aleşilor PNL, liderii CJ Bihor au subliniat faptul că nu pot găsi, sub nicio formă, o soluţie de conclucrare cu aceştia. "Vom lua şi noi măsurile în consecinţă pentru a arăta că este un abuz de drept ceea ce fac colegii de la PNL în această perioadă", a spus Ioan Mang.

La fel, Pasztor a spus că liberalii vor să pună beţe-n roate executivului, asta chiar dacă, spre exemplu, despre proiectele de pe ordinea şedinţei de marţi ar fi discutat telefonic cu Ionel Avrigeanu, care ar fi fost de acord cu ele.

Vicepreşedintele Traian Bodea a fost cel mai "plastic" în discurs. "Dacă tot este Săptămâna Patimilor, înţeleg că cei din PNL au o patimă cu tot ce se face la Consiliului Judeţean. Probabil au şi o patimă faţă de bihoreni, dacă se comportă astfel… Nu cred că e un comportament democratic să încerci să blochezi orice proiect poţi de pe ordinea de zi, că e vorba de patrimoniu, investiţii sau altceva", a spus acesta.

În fine, Pasztor Sandor le-a urat consilierilor şi celor prezenţi la şedinţă "Sărbători fericite" şi i-a invitat să ia cu ei câte un ou roşu din turtă dulce. Căci, până la urmă, cu sau fără proiecte votate, vine Paştele... 

UPDATE:

Printr-un comunicat de presă, Grupul consilierilor PNL au reiterat faptul că nu au participat la şedinţă deoarece nu se justifica urgenţa acesteia, făcând trimitere şi la textul legii, care spune că CJ se poate întruni şi în şedinţe extraordinare "în cazuri excepţionale care necesită adoptarea de măsuri imediate sau prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor calamităţilor, catastrofelor, incendiilor, epidemiilor sau epizootiilor, precum şi pentru apărarea ordinii şi liniştii publice".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Niste ipocriti, si unul si altul ...
... indivizi lipsiti de caracter si de chemare. Unii vor sa-i pacaleasca pe altii, iar acesta e subiectul preferat al tuturor consilierilor de la judet si de la municipiu. Toate hotararile cu iz de smecherie au fost trecute, la municipiu, prin sedinte extraordinare. E bine ca puterea de la judet a luat-o in freza de data asta, ca sa se invete minte sa mai faca blaturi.
Postat 11 Aprilie 2017, 18:09 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON