URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 August 2016, 14:11

Pasztor vrea să revoluţioneze transportul cu "RATA" prin judeţ, pentru ca firmele transportatoare bihorene să nu fie ruinate de cele europene

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că "cu toate că pare o perioadă relativ liniştită  din acest punct de vedere", vrea să "reformeze" sistemul de transport în comun asigurat în prezent pe 162 trasee, cu 610 curse zilnice, de câteva zeci de firme private care au câştigat licitaţiile organizate în acest scop din 2009 încoace.

Motivul pentru care Pasztor consideră că reformarea acestui sistem este prioritară faţă de alte obiective este dublu. Pe de o parte, a spus el, "din primele zile (n.r. – ale mandatului) au început să-mi curgă informări pe hârtie, scrise de mână, că pe traseul cutare au fost atâţia călători", ceea ce înseamnă că "suntem în 1970", adică înapoiaţi, iar pe de altă parte că din anul 2019 piaţa transportului în comun judeţean va fi deschisă şi firmelor din toate statele membre UE, şi doreşte creşterea calităţii serviciilor astfel încât firmele autohtone să nu fie înlăturate de pe piaţă de cele din Germania, de pildă, mult mai bine pregătite din toate punctele de vedere.

Cu GPS-ul prin judeţ

Preşedintele CJ a anunţat că prima sa măsură este îmbunătăţirea platformei bihortransport.ro disponibilă de doi ani pe site-ul Consiliului Judeţean - care deja permite oricui să-şi planifice online călătoriile cu autobuze în judeţ, dar şi vizualizarea capacităţii acestora, a graficelor de deplasare, a datelor operatorilor de transport, a costurilor, etc - aşa încât în curând să permită şi reprezentări grafice.

Pe de altă parte, Pasztor a spus că până la finele anului vrea "să echipăm fiecare vehicul cu GPS", CJ fiind dispus să investească în acest scop 30.000 euro, precum şi să suporte anual cheltuiala de aproximativ 20.000 euro pentru funcţionarea sistemului de urmărire prin satelit a autobuzelor. Scopul? "Printr-un simplu click se va putea vedea poziţia fiecărui autobuz, terminăm cu 1970", a explicat Pasztor, amintind că a făcut acest lucru şi când era şef la Administraţia Bazinală de Ape Crişuri, iar acum contribuţia CJ ar fi nu doar normală, ci şi legală, chiar dacă autobuzele aparţin unor firme private, deoarece serviciul de transport în comun este un serviciu de utilitate publică delegat acestor firme.

"Fiecare călător ar şti în fiecare moment când vine autobuzul, unde este, cât mai are de aşteptat", a spus şeful CJ.

E-ticketing

Pasztor a anunţat, de asemenea, că o a treia măsură pe care intenţionează s-o aplice pentru îmbunătăţirea serviciului de transport în comun este introducerea sistemului de e-ticketing, până în 2019, precum şi a unui "plan de tarifare integrat", "care să permită oricărui călător să-şi poată planifica şi plăti de oriunde şi cât mai simplu orice călătorie în judeţ, indiferent de ruta sau rutele urmate, de operatorul sau operatorii ce prestează serviciul pe acele rute şi de durata călătoriei".

Altfel spus, a exemplificat şeful CJ, dacă cineva va dori să ajungă de la Roşia la Oradea şi va fi nevoit să schimbe autobuzul la Beiuş, el va putea totuşi să-şi achite călătoria o singură dată, chiar dacă va folosi două vehicule, urmând ca decontarea între firme să se facă proporţional, în funcţie de numărul de kilometri parcurşi cu fiecare autobuz, al fiecărei firme.

Răspunzând unei întrebări, Pasztor a precizat că este conştient că "nana Floarea" nu va folosi sistemul e-ticketing, dar are convingerea că el va fi util, de pildă, oricărui "elev de clasa a X-a care are un smart-phone".

Modernizarea staţiilor

În fine, şeful CJ a spus că doreşte ca până în în 2019 să fie amenajate şi omologate conform normelor europene toate cele 800 de "puncte de îmbarcare-debarcare", adică a staţiilor, în ultimele două săptămâni fiind identificate 31 asemenea staţii pe drumurile judeţene, ce aparţin aşadar judeţului, dar şi aproximativ 770 aflate în intravilanul localităţilor (deci în sarcina autorităţilor locale), pe lângă ele existând un număr încă necunoscut de staţii pe marginea drumurilor naţionale, din responsabilitatea CNADNR.

"Doar câteva localităţi au la ora actuală staţii avizate şi autorizate, alte câteva au început procedurile", dar dacă staţiile nu sunt conforme normelor europene din 2019 nu vor putea fi reautorizate traseele, spune Pasztor, adăugând că doreşte amenajarea lor, chiar şi sprijinind administraţiile locale cu studii de fezabilitate şi proiecte tehnice, costul amenajării uneia fiind de circa 20.000 lei sau chiar mai mult.

Preşedintele CJ a afirmat că toate aceste intenţii sunt cuprinse într-un proiect care a şi fost lansat în dezbatere publică prin postarea pe site-ul instituţiei, www.cjbihor.ro, scopul tuturor modernizărilor preconizate fiind acela de a creşte calitatea serviciilor, astfel încât în 2019 firmele autohtone sî fie pregătite să facă faţă concurenţei europene. Precizând că încă nu a discutat şi cu reprezentanţii firmelor care asigură acest serviciu în prezent, Pasztor a spus că are convingerea că aceştia vor fi interesaţi şi nu se vor opune: "Ascultăm toate părţile, dar trebuie să fim de acord cu toţii că standardele trebuie ridicate", a spus preşedintele CJ.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
VA IESI ADEVARUL LA SUPRAFATA !
60% din cursele judetene alocate ,NU SE FAC ! .Iar restul de 40 % din cursele alocate se fac dupa grafice de circulatie ,,optimizate ''de catre transportatori !Asa ca pe sistemul GPS nu se vor ,,prea vedea ''RATELE !
Postat 23 August 2016, 21:24 de PETREI
Un avocat
Sa ne spuna un avocat pot acesti politruci gunoiosi dati in judecata pentru gestionarea rau voita a intereselor comunitatii pentru interes propriu sau in folosul altei comunitati decat celei pe care o reprezinta ???? Pasztor asta continua "munca" grasuluikiss si a lui borbeli in detrimental cetatenilor din Romania in interesul direct al hungariei sustinuti direct de catre plagiatorulmangeala si clica psdista locala si nationala !!! psd o mizerie gretoasa locala !!!
Postat 19 August 2016, 11:19 de scortosul
hUDMR-psd vand judetul hungurilor !
Transport care v-a fi efectuat de firme din hungaria !!! Pe fata nu asa in ascuns !!! hungur ati votat hungur conduce judetul numai ca nu-l conduce pentru Romania ci'l conduce pentru hungaria !!!!
Postat 18 August 2016, 21:29 de scortosul
Comentarii facebook
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON