URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 August 2016, 14:25

Pasztor a dezvăluit proiectul pentru sănătate pe care îl vrea în locul celui pentru turism, deja convenit cu Bolojan şi primarii celorlalte oraşe bihorene

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, a prezentat miercuri, într-o conferinţă de presă, liniile principale ale proiectului strategic pe care intenţionează să-l depună spre finanţare în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România – Ungaria pentru exerciţiul financiar 2014-2020 al Uniunii Europene, în locul celui pregătit şi aprobat prin Hotărâre de Consiliu Judeţean în mandatul trecut, cu binecuvântarea conducerii precedente, formată din preşedintele Cornel Popa şi vicepreşedinţii Alexandru Kiss şi Ioan Mang, proiect cunoscut ca vizând modernizarea drumului Şuşti – Moneasa, dar care cuprindea, de asemenea, amenajarea la Stâna de Vale şi la Padiş a două centre de intervenţie ale Salvamont-Salvaspeo şi a unui heliport, astfel încât turiştii accidentaţi în zonele montane să poată primi îngrijiri medicale de urgenţă.

Pasztor a afirmat că "din vechiul proiect" vrea să păstreze doar cele două centre Salvamont-Salvaspeo din Stâna de Vale şi din Padiş, dar orientarea noului proiect să fie mai pregnantă nu spre infrastructura rutieră, ci spre cea medicală propriu-zisă.

Conform prezentării făcute miercuri, noul proiect – încă nescris, dar având girul celor implicaţi ca viitori beneficiari – ar avea patru componente, "piloni", cum s-a exprimat Pasztor. Primul pilon, spune preşedintele CJ, ar consta, aşadar, în păstrarea celor două centre de prim ajutor ale Salvamont-Salvaspeo.

Un al doilea pilon are în vedere creşterea capacităţii Centrului Oncologic din Oradea prin achiziţia a încă unui accelerator de particule, dorinţă de altfel veche a managerului Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp, făcută publică încă de la inaugurarea Centrului, mai ales că încă de la construirea acestuia au fost amenajate două buncăre, nu unul singur, pentru două acceleratoare destinate tratării afecţiunilor oncologice.

Cel de-al treilea pilon, a explicat Pasztor, ar viza implementarea sistemului de telemedicină, ceea ce înseamnă că centrele de intervenţie de la Stâna de Vale şi Padiş să fie conectate în primul rând la cel mai apropiat spital, cel din Beiuş, iar pe de altă parte interconectarea tuturor spitalelor importante din judeţ, adică Judeţeanul din Oradea, cele municipale din Beiuş şi Marghita, plus cele orăşeneşti din Aleşd şi Salonta. Cu ajutorul acestui sistem a arătat Pasztor, medicii din spitale ar putea primi de pe teren solicitări de la cei care acordă primul-ajutor turiştilor, iar dacă aceştia au nevoie de îngrijiri calificate spitalele pot aştepta pregătite sosirea lor, având deja informaţii despre cazuri şi pacienţi, dar ar asigura şi consulturile inter-spitaliceşti între medicii din spitale. În plus, acest sistem ar însemna că în toate aceste spitale din judeţ se vor investi fonduri pentru achiziţia unor echipamente pentru diagnosticarea şi tratarea pacienţilor, astfel că pe de o parte aceştia ar rămâne mai aproape de domiciliu, iar pe de alta ar scădea povara asupra Spitalului Judeţean din Oradea, unde sunt trimise de regulă cam toate cazurile care îi depăşesc pe medicii din "provincie".

Despre cea de-a patra componentă a proiectului, preşedintele CJ a afirmat că ea constă în dotarea cu diverse simulatoare şi alte echipamente a unui Centru de formare continuă a studenţilor, astfel că de proiect va beneficia şi Universitatea din Oradea, iar pentru ca nota "transfrontalieră" să fie atinsă ei vor primi sprijin din partea cadrelor didactice ale Universităţii din Debreţin.

Pasztor a afirmat că deja a discutat despre înlocuirea vechiului proiect Popa-Kiss-Mang atât cu primarul Oradiei, Ilie Bolojan, cât şi cu edilii din Aleşd, Beiuş, Salonta şi Marghita, cu managerii celor cinci spitale, Judeţean şi "din teritoriu", precum şi cu şeful UPU-SMURD, dr. Hadrian Borcea, dar şi cu dr. Ritli Ladislau, de la Centrul Oncologic. Ca urmare, în mod implicit, deşi vechiul proiect a avut girul Consiliului Judeţean dat prin vot, se pare că actualii consilieri judeţeni, tot prin vot, ar putea fi de acord cu noua variantă a proiectului.

Pasztor a mai spus că deocamdată proiectul nu a fost scris, dar o echipă lucrează la elaborarea lui, urmând să fie depus "în două – trei săptămâni" la Autoritatea de Management a Programului de Cooperare Transfrontalieră Ro-Hu de la Bucureşti. El a mai precizat că, de altfel, şi celelalte trei judeţe româneşti cuprinse în acest Program – Timiş, Arad şi Satu Mare – îşi orientează proiectele strategice tot pe domeniul medical, şi că speră să obţină o finanţare de cel puţin 11,8 milioane euro, poate chiar de 14 milioane euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
TeleEnciclopedia
Domnule, stii de cine-mi aduci aminte ? ...De PAS(Z)TEUR. Cu ce incepeti deci din cate idei ne-ati expus ?
Postat 31 August 2016, 15:49 de Iness
Cu aerul (declarativ) că schimbaţi ceva, o luaţi de la capăt.
Iar "scrieţi" proiecte în "două-trei săptămâni" şi le tot modificaţi 2-3 ani???!!! Da` nesimţit mai eşti!
Postat 31 August 2016, 14:39 de eutanasiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON