URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Mai 2015, 19:01

Parteneriat cu Universitatea. Orădenii săraci îşi vor putea trata dinţii gratuit la Facultatea de Medicină

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii săraci îşi vor putea trata dantura gratuit. Consiliul Local a hotărât joi, la propunerea liberalului Sebastian Lascu, încheierea unui parteneriat cu Universitatea Oradea prin intermediul Facultăţii de Medicină, în baza căruia persoanele din zonele de risc social aflate în evidenţele Administraţiei Sociale Comunitare Oradea, Asociaţiei Down şi Asociaţiei SOS Autism Bihor vor beneficia de lucrări dentare în regim gratuit.

"Ne-am gândit să eficientizăm tratamentele stomatologice având în vedere cazurile sociale. Sunt foarte mulţi pacienţi care se adresează clinicii noastre şi nu le putem admite cererile", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, dr. Dan Alexandru Slăvescu, administratorul clinicii de stomatologie care funcţionează la FMF din 2009.

Potrivit înţelegerii, municipalitatea se obligă să transfere lunar universităţii suma de 4.200 lei necesară pentru achiziţionarea materialelor necesare tratamentului stomatologic şi să achiziţioneze un aparat de inhalosedare, estimat la circa 50.000 lei. Aparatul va rămâne în proprietatea municipalităţii, dar va fi folosit de cadrele didactice ale facultăţii, rezidenţi şi studenţi în timpul actului medical.

"Aparatul acesta este o noutate pentru oraşul nostru şi ţin să mulţumesc Primăriei pentru acest efort. Aparatul sedează pacientul, creându-i o stare euforică, lucru foarte important mai ales în cazul copiilor", a mai precizat dr. Slăvescu. Folosirea unui astfel de aparat este necesară mai ales în cazul copiilor cu autism sau sindromul Down.

Pe de cealaltă parte, Facultatea se obligă ca toate cadrele didactice implicate în proiect să aibă certificat de membru al Colegiului Dentiştilor din Bihor şi asigurare medicală de malpraxis. Medicii rezidenţi şi studenţii vor putea presta actul medical doar sub supravegherea cadrelor didactice şi cu acordul pacientului sau al reprezentantului legal al acestuia. Prin acest parteneriat, la clinica FMF se vor face gratuit controale, planuri de tratament, tratamentul cariilor simple şi complicate şi, în cazul copiilor, extracţia dinţilor temporari.

Pacienţii care doresc să beneficieze de tratament medical gratuit vor trebui să prezinte o adeverinţă prin care sunt luate în evidenţă la ASCO sau una din cele două asociaţii implicate în proiect. Tratamentele medicale se vor acorda prin intermediul FMF Dent SRL, înfiinţată de Facultatea de Medicină şi Farmacie cu scopul declarat de a acorda asistenţă medicală gratuită persoanelor provenite din categorii sociale defavorizate. Programul de funcţionare al FMF Dent este de luni până vineri între orele 8-20. Programările se pot face personal la sediul societăţii din strada Piaţa 1 Decembrie nr. 10 sau la numărul de telefon 0259.415.680.

La conferinţa de joi au mai participat Simona Zlibuţ, preşedinta SOS Autism, şi Lucia Ciobanu, preşedinta asociaţiei Down. "Copiii cu autism au şi alte deficienţe, fie că au crize epileptice, fie alte probleme, anestezia totală fiind în aceste cazuri un factor de risc pentru sistemul nervos. Ne bucurăm şi mulţumim iniţiatorilor pentru sprijin. Până acum, mergeam de multe ori la Timişoara pentru a-i duce la dentist", a precizat Simona Zlibuţ.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
?
Și va avea cineva curaj să o facă? Chiar fără bani? Cgiar sărac fiind? Eu unul spre exemplu nu mă duc în ruptul capului decât la medicii trecuți de 45 de ani ca să fiu sigur că nu este absolvent al Sorbonicii!
Postat 29 Mai 2015, 10:14 de TDS
E o calitate să fi sărac în RO !!!
Copiii bogaţi să mai strângă din dinţi, că acum trebuie reparate danturile plozilor clasei muncitoare, care a recuperat România şi au pus-o la dispoziţia urmaşilor lui Iliescu !!!
Postat 29 Mai 2015, 09:06 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON