URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Octombrie 2013, 15:24

Parlamentarii bihoreni către mediul de afaceri: „Forţa politică şi interesul politic s-au mutat în afara Transilvaniei!"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oamenii de afaceri bihoreni ar face bine să dea dovadă de realism şi să îşi revizuiască aşteptările pe care le au de la mediul politic: Transilvania nu se mai regăseşte pe harta politică a ţării!

Prima întâlnire între parlamentarii bihoreni şi reprezentanţii mediului de afaceri din judeţ, organizată joi în Centrul de afaceri din Cetate de către Camera de Comerţ şi Industrie, Federaţia Patronilor şi Consiliul Naţional al IMM-urilor, s-a încheiat cu concluzia că slaba reprezentare la nivel guvernamental a politicienilor ardeleni va lăsa fără sprijin legislativ şi financiar firmele din Bihor.

Cei nouă parlamentari, din toate formaţiunile reprezentate în legislativ, care au luat parte joi la masa rotundă cu tema „Cooperarea mediului de afaceri cu parlamentarii judeţului Bihor pentru iniţiative legislative" au încheiat cu concluzia şocantă că Transilvania, şi implicit judeţul Bihor, a fost scoasă de pe agenda politică a guvernării USL.

Printre exemplele care au contribuit la această concluzie s-au numărat: abandonarea lucrărilor la autostrada Transilvania, blocarea investiţiilor finanţate de stat, inclusiv a celor deja începute, lipsa sprijinului financiar fie şi măcar prin plata de la bugetul de stat a facturilor pentru lucrările deja executate şi slaba reprezentare la nivel guvernamental a politicienilor bihoreni.

„Peste noapte a devenit prioritar proiectul autostrăzii Târgu Mureş - Iaşi, în loc să se finalizeze autostrada Borş - Bucureşti. Nu sunt bani pe proiecte, aşa că s-au oprit marile investiţii: DN 76 Oradea - Beiuş era în lucru şi s-a oprit, amenajarea malurilor Crişului Repede s-a oprit, reabilitarea podului Densuşianu s-a oprit", a enumerat senatorul PDL de Bihor, Gavrilă Ghilea.

Poziţia democrat-liberalului a fost susţinută de un alt reprezentant al opoziţiei parlamentare. Deputatul UDMR Szabo Odon a spus că firmele bihorene care derulează proiecte cu finanţare bugetară sau au de încasat sume de la buget ar trebui să aibă aşteptări minime de Bucureşti pentru că forţa lobby-ului transilvan a scăzut dramatic.

„Forţa politică şi interesul politic s-a mutat în afara Transilvaniei. Emil Boc era transilvănean, UDMR îşi are bazinul electoral în Transilvania, ori acum e în opoziţie", a spus Szabo.

Mai mult, deputatul le-a arătat oamenilor de afaceri că parlamentarii bihoreni au mijloace limitate de a interveni pentru deblocarea unui proiect sau atragerea de fonduri în judeţ.

„Trebuie spus de la bun început că parlamentarii nu aduc bani, ci fac legi. Domnului Cseke Attila i s-a făcut dosar de către DNA sub acuzaţia că a coordonat bani către Bihor. Aici suntem puşcăriabili de la un capăt la altul al mesei, dacă facem lobby pentru judeţ", a declarat parlamentarul, arătând către deputaţii şi senatorii din prezidiu.

Poziţia celor doi politicieni din opoziţie a fost confirmată inclusiv de reprezentanţi ai puterii. Senatorul Cristian Bodea, care săptămâna aceasta a trecut razant pe lângă excluderea din PNL, le-a spus oamenilor de afaceri prezenţi în sală că au aşteptări nerealiste de la mediul politic.

„Bani pentru Bihor a adus Cornel Popa în perioada în care a fost parlamentar. Atunci erau bani, acum nu sunt bani. Şi apoi, nici Transilvania nu este reprezentată la Bucureşti de lideri puternici", a spus Bodea.

La întâlnirea iniţiată de mediul de afaceri bihorean au participat parlamentarii Cristian Bodea, Gheorghe Bogdan, Florica Cherecheş, Cseke Attila, Ioan Cupşa, Sonia Drăghici, Gavrilă Ghilea, Ioan Sorin Roman şi Szabo Odon.

În cadrul discuţiilor oamenii de afaceri au reclamat printre altele blocarea lucrărilor la autostrada Transilvania, absenţa şcolilor profesionale care să furnizeze muncitori calificaţi companiilor locale şi lipsa unui cadru legislativ coerent.

Pentru ca discuţiile între cele două părţi să aibă o finalitate concretă, la următoarea întâlnire, programată pentru luna ianuarie a anului viitor, reprezentanţii mediului de afaceri s-au oferit să facă propuneri concrete de modificări a legislaţiei. Din păcate, însă, la fel ca în cazul vieţii politice, mediul de afaceri bihorean este extrem de fragmentat, fapt care face dificilă identificarea unor proiecte comune. Pentru întâlnirea de joi, din 16.000 de firme invitate de să formuleze propuneri care să fie înaintate parlamentarilor bihoreni, doar patru companii au şi făcut demersuri în acest sens.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
La osul criticat nu te mai duci cu rosul
La 100, Or@dean, va fi supravietuire prin iubire si unire, nu ofta, nu vezi ca-i criza, pentru orice antrepriza ?
Postat 20 Octombrie 2013, 00:03 de Elan fara ciolan
udmr = O MARE MIZERIE
Ministru de externe al ungariei, geza jeszenski afirma transant, raspicat,. obiectivele budapestei: „Urmarim ca Transilvania să devină un spatiu de complementaritate al economiei ungare !!!!!!!!!! Ca scop politico-strategic, unirea maghiarilor in granitele lor existențe inainte de Trianon !!!!!!!!!!
Postat 18 Octombrie 2013, 21:19 de zoom
"oradean" din pusta asiatica
Tot ceea ce inseamna viata civilizata si moderna, investitiile din Transilvania, s-a realizat dupa alungarea peste granita a ungurilor barbari, navalitori, hoti, criminali, discriminatori ! Ce a fost inainte, pe vremea defunctei ungaria mare (stat artificial), impus cu forta armelor cu ajutor austriac, stim cu totii ! Barbarism, discriminare, mizerie, noroaie.... orice numai viata normala nu a fost. Asta e diferenta, gozbore !
Postat 18 Octombrie 2013, 21:08 de TRANSILVANIA=ROMANIA
udemeristi escroci
1. ziarist idiot cu titlu pe masura ! afirmatia din titlu, apartine tzapului escroc udemerist. asta e "poezia" segregationismului, separatismului unguresc. gunoaiele o repeta nonstop. Muresul nu e tot in Transilvania ?n-a venit insa, escrocul intr-o conferinta de presa, nu mai departe decat acum doua saptamani, sa ne spuna cum incearca sa obtina Felixul si vreo cateva mii de hectare cu acte false ! apropo, pt fals in acte nu se face parnaie ? are dreptate insa escrocul, cand spune ca toti udemeristii sun puscariabil. la cate hotii si alte escrocherii au facut si fac, sunt toti puscariabili. altfel, revenind la discutie, ceilalti parlamentari bihoreni, romanii, au spus clar ca nu sunt bani pt proiecte. cand vor fi se va construi.
Postat 18 Octombrie 2013, 20:58 de Land
S-au întâlnit că e mai interesant "plânsul" în grup, că individual se numea doar lăbăreală !?!
...
Postat 18 Octombrie 2013, 20:35 de Carp III
Transilvania
Cu ce realizari va jubila Romania, peste 5 ani, implinirea a 100 de ani de la Marea Unire?Autostrada Transilvania putea reprezenta ceva in acest sens.Ce alte mari investitii a facut Romania in 100 de ani in Ardeal?Sangele apa nu se face, dar daca eu, ca roman ardelean(oricat ma vor injura unii mai sus ca sunt ****) imi pun astfel de intrebari, inseamna ca si le pun si alti romani ardeleni.Iuliu Maniu altfel a gandit si a negociat Marea Unire!
Postat 18 Octombrie 2013, 19:17 de Oradean
DACA NU SUNTETI IN STARE SA MENTINETI PUTEREA CU CARE ATI FOST INVESTITI, PLECATI ACASA!
DACA NU SUNTETI IN STARE SA MENTINETI PUTEREA CU CARE ATI FOST INVESTITI, PLECATI ACASA!
Postat 18 Octombrie 2013, 17:02 de Oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON