URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iulie 2013, 12:19

Părintele Ciordaş, de la bisericuţa din Nufărul, a decedat la numai 43 de ani, în urma unui accident

Lovitură grea pentru comunitatea ortodoxă orădeană. Părintele Ioan Ciordaş, slujitor al bisericuţei din staţia de tramvai din Nufărul şi al Bisericii "Sfântul Ioan Iacob Românul", nou construită lângă staţia Petrom, a încetat din viaţă duminică, pe patul de spital, la numai 43 de ani.

Preotul orădean a suferit în ultima săptămână mai multe operaţii la coloana vertebrală după ce pe 21 iunie a căzut dintr-un pom de la o înălţime de şase metri, accident soldat cu multiple fracturi la nivelul coloanei. Bărbatul era singur la cules de cireşe în gospodăria familiei din satul natal Marca, judeţul Sălaj.

Părintele Ioan a reuşit să ceară ajutor la numărul de urgenţă 112, apel în urma căruia a fost transportat la Centrul de Primiri Urgenţe din Şimleul Silvaniei, pentru îngrijiri medicale de urgenţă. Ulterior, radiografiile făcute la spitalul din Zalău au scos la iveală gravitatea rănilor fapt pentru care preotul a fost mutat la un spital din Cluj Napoca, unde săptămâna trecută a suferit mai multe intervenţii chirurgicale.

Potrivit unor apropiaţi ai familiei părintele a decedat în urma unor complicaţii care au urmat operaţiilor. Preotul avea măduva spinării secţionată în două locuri şi, în cazul în care ar fi supravieţuit, ar fi rămas imobilizat pe viaţă în scaunul cu rotile.

Deocamdată nu se ştie exact când şi unde va avea loc slujba de înmormântare. Cel mai probabil trupul preotului va fi adus în Oradea în cursul zilei de luni şi va fi expus într-una dintre bisericile în care slujea.

Preot iubit

Vestea încetării din viaţă a părintelui Ioan Ciordaş a luat prin surprindere întreaga comunitate ortodoxă din Oradea. Bărbat înalt şi puternic care a slujit biserica din Nufărul inclusiv prin munca braţelor, părintele a făcut parte din pătura aleasă a clericilor dedicaţi comunităţii pe care o păstoresc.

"Părintele Ciordaş a fost un om de o înaltă ţinută morală. Şi-a dedicat toată energia slujirii bisericii. A fost unul dintre cazurile de excepţie ale preoţilor care şi făceau ce propovăduiau. Nu a avut maşină, nu şi-a cumpărat casă...", a povestit un credincios.

Drama familiei Ciordaş a impresionat cu atât mai mult comunitatea cu cât în urma părintelui au rămas trei copii dintre care Andrei, în vârstă de 18 ani, este cel mai mare. Membru al naţionalei de baschet, acesta este urmat în vârstă de sora sa Maria de 15 ani şi mezinul Teofil de numai şapte ani.

Cei trei copii au rămas în grija soţiei părintelui, Lucreţia, în prezent muzeograf în cadrul Episcopiei Ortodoxe a Oradiei şi Bihorului. Familia locuieşte în căminul episcopiei din strada Roman Ciorogariu.

Activitate distinsă

Născut pe 2 noiembrie 1969 în comuna Marca, judeţul Sălaj, Ioan Ciordaş a absolvit Facultatea de Teologie Oradea în 1994. Regretatul părinte a fost hirotonit diacon în acelaşi an de către Prea Sfinţitul Ioan iar în 2004 a fost uns preot de către arhiereul vicar Petroniu Florea Sălăjanul.

Părintele Ciordaş a fost anii 1994 - 2004 ca diacon chiriarhal, după care între anii 2004 - 2007 a slujit ca preot la Biserica Sfântul Apostol Andrei, unde a şi fost hirotonit, iar din 2007 a fost preot de la Biserica din Nufărul.

Printre distincţiile cu care a fost recompensat părintele de-a lungul timpului pentru activitatea sa deosebită s-a numărat cea de Arhidiacon (1996), Crucea Patriarhală (2000) şi Iconom Stavrofor (2006).

Citiţi pe această temă şi articolul: "Preotul Ioan Ciordaş va fi înmormântat miercuri, la biserica nouă din Nufărul (FOTO)"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
35 Comentarii
nu dati din gura daca habar nu aveti!
*max*, draguta, daca nu ai cunoscut omul atunci te rog sa nu generalizezi. Daca in articolul acela scrie ca toti preotii sunt ineresati si corupti asta nu inseamna ca acesta este si adevarul. De ce ar fi, ca doar nu a fost scris de Dumnezeu, Insusi. In orice caz, sa facem un mic calcul, shall we... parintele Ioan Ciordas a avut accidentul in 21 iunie, iar accidentul de la Muntenegru a avut loc in 23, deeeeci..... sper ca macar atat poti deduce si \"dumneata\" ca un om bolnav in spital nu prea are cum ajuta. Oricum, pacat ca nu ai avut ocazia sa cunosti si tu un asemenea om, iar pentru acest lucru vei ramane mereu sarac. Condoleante pentru familia domnului preot si Dumnezeu sa il odihneasca in pace!!! P.S.- sper ca ma aude... ii multumesc tare mult pentru tot ajutorul acordat :(
Postat 04 Iulie 2013, 23:52 de MARIA
SINCERE CONDOLEANTE
SINCERE CONDOLEANTE PENTRU FAMILIA INDURERATA SI BUNUL DUMNEZEU SA VA DEA PUTERE SA MERGETI MAI DEPARTE.
Postat 04 Iulie 2013, 16:19 de EMILIA
Condoleante!!!
Mi -a fost elev in clasele primare.I-am urmărit întreg parcursul școlar, profesional si nu numai, a fost unul de excepție.Parintele Ciordas a fost un elev , un student foarte bun, un sot minunat, un tata exceptional si un preot cum rar gasesti.A fost mândria satului nostru! Dumnezeu sa îl odihneasca in pace!!!!!
Postat 03 Iulie 2013, 13:50 de Salustia H.
da
RIP dar cititi aici adevarul. ro/news/societate/accident-muntenegru-n-a-facut-patriarhul-bor-zilel-1_51cc006cc7b855ff56d0275e/index.html
Postat 02 Iulie 2013, 21:07 de max
Sa- odihneasc Dumnezeu
Dumnezeu sa-l odihneasca si sa il primeasca in Imparatia Sa, alaturi de ingeri.Condoleante familiei mult prea greu si mult prea devreme incercate
Postat 02 Iulie 2013, 12:05 de Claudia
Dumnezeu sa va aiba in paza Sa, Parinte !
Va multumesc parinte ca mi-ati oferit ocazia sa va cunosc, ca ati fost un exemplu pentru noi pe acest pamant si sper ca de acolo de sus sa va rugati in continuare pentru noi cei ramasi. Dumnezeu sa va odihneasca in pace !
Postat 02 Iulie 2013, 11:26 de Anonima
Condoleante
D-zeu sa-l odihneasca si sa-l ierte !!!
Postat 02 Iulie 2013, 08:20 de ovi
Dumnezeu sa-i dea odihna vesnica!
Dumnezeu sa-l aseze in dreapta Lui si sa le dea putere celor ramasi sa treaca peste aceasta suferinta!!!!Dormi in pace suflet bun!!!Condoleante familiei!
Postat 01 Iulie 2013, 22:12 de Adriana
condolente
Este preotul care ne-a oficiat casatoria si nu-l vom uita niciodata. Dumnezeu sa-l odineasca si sincere condoleante familiei.
Postat 01 Iulie 2013, 22:06 de Ciprian&Ioana
Dana
Domnul sa mangaie familia indurerata si sa-i intareasca in nadejdea revederii!
Postat 01 Iulie 2013, 21:26 de Dana Faina Waters
condoleanţe
Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace !
Postat 01 Iulie 2013, 19:51 de pintea
Vecin Clujului
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
Postat 01 Iulie 2013, 17:34 de Cristi
condoleanţe
Dumnezeu să-l odihnească în pace! Condoleanţe familiei îndurerate!
Postat 01 Iulie 2013, 17:27 de orădean
pentru asta e filmul
mare redus mintal poti sa fii, nu crezi ca prin luare in radere a morti unui om, o sa iti vina si tie randul??nu, tu nu crezi ptr ca esti redus mintal....Dumnezeu sa il odihneasca in liniste si pace
Postat 01 Iulie 2013, 15:49 de mihai
uite ca mai mor si din preoti divini, cum asa ?
uite ca mai mor si din preoti divini, cum asa ? mai sa fiu al naibi ce soarta a avut acest om bun la suflet a cazut si gata , daca era batut ce se alegea de el, moartea ?
Postat 01 Iulie 2013, 15:44 de uite ca mai mor si d
@asta e filmul
cum naiba esti atat de nesimtit ?esti hun sau ce naiba ?
Postat 01 Iulie 2013, 15:29 de t.n.
Cea mai mare pierdere a bisericii ortodoxe din Bihor
Dumnezeu sa-i odihneasca sufletul. A fost intre-adevar, poate cel mai mare duhovnic pe care l-am intalnit vre-odata, un om extraordinar, un parinte desavarsit care si-a dedicat cu adevarat intraga viata in slujba bisericii si a lui Dumnezeu. Pacat de asa oameni, care pleaca prea devreme de langa noi. Condoleante familiei indurerate. Dumnezeu sa-l aseze printre cei drepti.
Postat 01 Iulie 2013, 15:02 de Andrei
Dumnezeu sa-l odihneasca!
Dumnezeu sa-l odihneasca! Si s-al aseze la loc de cinste pentru cat de frumos a cinstit casa Domnului! Ar trebui sa fie ajutata familia indurerata sa primeasca macar o locuinta de serviciu de la primaria Oradea!
Postat 01 Iulie 2013, 15:00 de Popescu
Anastasia
Dumnezeu sa-l odihneasca! A fost unul din putinii preoti care a purtat cu mare cinste hainelor bisericesti! Daca aceasta este situatia familiei poate ar trebui sa fim alaturi si Primaria Oradea sa ajute familia indurerata cu o locuinta! Ar fi un gest de mare ajutor pentru familia indurerata!
Postat 01 Iulie 2013, 14:56 de Popescu
Dormi in pace!
A fost ceea ce se numeste un preot cu har,din ce in ce mai rar intalniti in zilele noastre.Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace! PS. Sunt convins ca la Cluj s-au facut toate eforturile pt a fi salvat(oricum mult mai mult decat s-ar fi putut face la Oradea)!
Postat 01 Iulie 2013, 14:40 de Andrei
Ramas bun parintelui Ciordas
Profund îndureraţi ,familia Scheiner suntem alături de familia Ciordas în marea durere pricinuită de înălţarea la cer a prietenului nostru de suflet Părintele Ioan Ciordaş. A plecat dintre noi spre locuri senine , suntem tristi si in sufletele noastre este durere. Ii vom pastra amintirea in locurile curate ale constinteti noastre. DUMNEZEU SA-L ASEZE IN LOC LUMINAT.DUMNEZEU SA-L IERTE SI SA-I PRIMEASCA SUFLETUL IN GRADINA RAIULUI, LANGA TRONUL CELUI PE CARE L-A CAUTAT SI L-A IUBIT ! Sincere condoleante intregii familii si regrete eterne.Va impartasim durerea, condoleantele noastre incearca sa va aline marea pierderea si sa va incurajeze , Fam. Scheiner
Postat 01 Iulie 2013, 14:10 de scheiner
Dormi in pace
Un om deosebit, dedicat lucrarii. Domnul sa mangaie familia indurerata. L-am intalnit de multe ori la cununii religioase, stiam ca are predica mai lunga, dar o facea constincios. Emana un aer de om drept cu frica de Domnul, atitudinea ii era cea potrivita. Era parca la bis sf ap andrei, apoi la bisericuta din cantemir ... imi amintesc ca la bisericutza, am vazut ptr ultima data, un coleg de breasla, un fotograf, care acum este si el trecut intre cei morti ... Imi pare rau ca a murit, era un tip carismatic si drept, rar gasesti la preoti asa ceva ...
Postat 01 Iulie 2013, 13:52 de emil remus
Pe cei buni Dumnezeu ii cheama la El..
@ asta e filmu; esti un bou nesimtit care vorbesti fara sa fi cunoscut personal pe Pr. Ciordas Dumnezeu sa l ierte si sa l odihneasca. Cuvintele acum sunt de prisos nu pot umple golul pe care aceasta tragedie l a lasat in inimile celor apropiati doar Dumnezeu o va face.
Postat 01 Iulie 2013, 13:47 de petrea m
Dumnezeu sa-l odihneasca
Condoleante familiei ! Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
Postat 01 Iulie 2013, 13:42 de MDM
laviniu
Un om deosevit ,mi-a fost profestor de religie in clasele primare Dumnezeu sa-l odihneasca :( sincere condoleante familiei !
Postat 01 Iulie 2013, 13:40 de alafi
Ce durere!
O tragedie care ne întristează pe toți!Ce preot vrednic,credincios,respectuos...,ce pierdere pentru soție,copii,priteni,credincioși!!!Dumnezeu să-L așeze în ceata drepților!
Postat 01 Iulie 2013, 13:30 de Christian Craciun
anonim
Dumnezeu sa-l ierte!Condoleante familiei indurerate
Postat 01 Iulie 2013, 13:30 de anonim
Dumnezeu sa-L ierta si sa-L odihneasca.
A fost un om deosebit.
Postat 01 Iulie 2013, 13:05 de Marius
Dumnezeu sa-l odihneasca
Condoleante familiei indurate Dumnezeu sa-l odihneasca !
Postat 01 Iulie 2013, 13:05 de anda
Pr. Ciordas
DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA, IAR PE CEI RAMASI SA-I MANGAIE!
Postat 01 Iulie 2013, 13:04 de CREDINCIOASA
daca i a trebuit cires inalt de 6 m RMI in pace, prea sus te ai ridicat !
daca i a trebuit cires inalt de 6 m :)))))) DORMI in pace, prea sus te ai ridicat ! nici multa minte nu avea , bietul de el !!
Postat 01 Iulie 2013, 12:57 de asta e filmul
Condoleanțe familiei
Condoleanțe familiei. Dumnezeu să-i mângâie iar pe părintele Ciordaș să-l odihnească. Se zice că cei mai buni dintre noi merg mai repede la ceruri. Nu cred că cineva poate să spună un cuvânt de rău la adresa părintelui Ciordaș. A fost un om extraordinar. A fost și profesor de religie, perioadă în care am avut destule de multe lucruri de învățat de la el
Postat 01 Iulie 2013, 12:54 de johnny
vestit neurochirurg
Dumenezeu sa-l ierte! Era clar ce va pati la Cluj!
Postat 01 Iulie 2013, 12:51 de vestit neurochirurg
CONDOLEANTE
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace si sa dea familiei multa liniste si alinare in aceste momente crunte. Va trai mereu in amintirea tuturor celor care au avut prilejul sa-l intalneasca.
Postat 01 Iulie 2013, 12:51 de ALINA
PARINTELE CIORDAS
D UMNEZEU SA-L ODIHNEASCA !
Postat 01 Iulie 2013, 12:30 de iosif mircea silaghi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON