URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Mai 2014, 14:51

Prima zi în parcarea supraterană: Maşinile derapează din cauza bălţilor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi trebuia să fie una dintre lucrările de top ale Oradiei, parcarea supraetajată din spatele Palatului de Justiţie a fost deschisă publicului, joi, cu deficienţe serioase.

BIHOREANUL a încercat pe pielea sa experienţa. La intrare, câţiva angajaţi ai unei firme de pază te ajută să scoţi tichetul de parcare ce ridică bariera, dar în interior priveliştea e dezamăgitoare.

Avem o problemă

În jurul prânzului, când afară ploua, apa băltea pe suprafeţe destul de mari, inclusiv pe locurile de parcare şi la uşile de ieşire în casa scării, ceea ce ridică serioase semne de întrebare referitoare la modul de realizare a sistemului de canalizare. Maşinile derapează la viraje, existând risc ridicat de tamponări. De asemenea, două maşini iau cu greu virajul simultan la urcarea, respectiv coborârea între niveluri.

"E foarte bine că s-a făcut, dar sper că vor reveni asupra finisajelor, pentru că se vede că mai e de lucru la ea. Nu-mi plac bălţile, ar fi bine să se rezolve", a spus BIHOREANULUI unul dintre şoferii care a trecut pe aici.

Un alt client din prima zi de parcare, avocatul Arpad Kolozsi, a fost şi mai tranşant. Conducând o maşină de teren, acesta a reclamat că locurile de parcare sunt prea înguste. "Nu-mi place deloc. E un stil pur liberal, aşa să scrieţi! E prea strâmtă pentru viraje şi rămâne prea puţin loc între maşini, respectiv între maşini şi stâlpi", a spus el.

Promisiuni 

Contactat pe această temă, Liviu Andrica, directorul Administraţiei Domeniului Public, care a construit parcarea şi urmează să o predea Administraţiei Imobiliare Oradea, s-a declarat iniţial surprins de cele constatate de reporteri şi chiar de faptul că parkingul e deschis publicului, deşi municipalitatea a anunţat încă din 30 aprilie, când lucrarea a fost recepţionată parţial, că 15 mai e prima zi în care orădenii vor putea parca aici.

"Cert este că în 29 aprilie a mers acolo o comisie de recepţie a lucrărilor, dar să vedem ce zice acum, să constatăm calitatea lucrărilor şi pe timp de ploaie. Mulţumesc că îmi spuneţi de aceste deficienţe, dar ţineţi cont că recepţia finală nu s-a încheiat. Urmează să stabilim dacă constructorul a respectat proiectul tehnic, dacă a folosit vopseaua recomandată, cert este că vom remedia toate deficienţele care apar sau care au apărut", a precizat Liviu Andrica, şeful ADP Oradea.

Solicitat şi el să ofere un punct de vedere asupra celor constatate de BIHOREANUL, şeful Administraţiei Imobiliare Oradea, Cristian Beltechi, susţine că nici vorbă să plouă înăuntru şi că apa, care bălteşte inclusiv lângă canalele de scurgere, ar proveni de la... curăţenie. "Aseară am dus două maşini de la RER ca să spele pe jos şi să vedem pantele, pentru că dacă e uscat, nu ai cum să vezi căderea apei", a spus Beltechi, recunoscând că şi el a văzut că sunt unele lacune în executarea lucrărilor şi promiţând că vor fi remediate înainte de recepţia finală. "Şi eu am văzut că se înfundă 3 sifoane de la etaj cu puful de la plopii din zonă. Aceste sifoane au fost înlocuite şi acum nu mai este nicio problemă", susţine Beltechi.

"Aveţi dreptate"

Şi totuşi, apa bălteşte şi rămâne de văzut şi cum vor rezolva reprezentanţii municipalităţii problemele.

Oricum, după discuţia cu BIHOREANUL, managerul ADP a mers să verifice chiar el cele semnalate. Concluzia? "Aveţi perfectă dreptate cu derapajul. Am ajuns la parcare şi m-am simţit ca în copilărie, când ne dădeam pe gheaţă. Am vorbit cu domnul Roşca, cel desemnat de firma Construcţii Bihor să răspundă de lucrare, e plecat, dar a spus că soluţia pe care o va adopta va fi de sablare, de rugozitate, pe aleile de circulaţie, cu toate că dânsul zice că au dat cu vopsea antiderapantă. Deci, toate deficienţele se vor rezolva", a promis Andrica.

De precizat că, până la 31 iulie, toţi cei care îşi lasă maşinile în parcarea supraterană o fac gratuit, tarifele urmând să fie stabilite abia luna următoare, de Consiliul Local. "Conform planurilor municipalităţii, cei care vor parca aici vor beneficia de tarife mai mici decât în celelalte parcări din oraş, iar tariful practicat pentru riveranii din zonă şi cei care parchează aici ocazional va fi de asemenea diferenţiat", arată un comunicat al Primăriei.

Parcarea supraetajată din spatele Palatului de Justiţie a fost realizată de firma Construcţii Bihor, după un proiect al arhitectului Ernest Pafka, are în total 457 de locuri, dintre care şapte chiar lângă intrare, la demisol, pentru persoanele cu handicap, dar şi 1.009 mp de spaţii comerciale, care urmează să fie licitate. Un loc de parcare are o lăţime de 2,5 metri şi o lungime de 4 m. Valoarea totală a investiţiei s-a ridicat la 4.076.957 euro, fără TVA, lucrarea fiind contractată cu credit furnizor. Asta înseamnă că firma Construcţii Bihor şi ProArh au suportat cheltuielile de realizare, acestea urmând să fie decontate eşalonat, în rate egale, de ADP Oradea timp de 60 de luni, prin bilete de ordin.

Citiţi detalii despre parcare în articolul "Parcarea supraterană din spatele Tribunalului va fi deschisă din 15 mai (FOTO)"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
HAI DNA
bolovane ai ajuns de rasu *....nimic nu faci ca lumea totul in bascau si la smangleala ,mars ba HOT NESIMTIT
Postat 16 Mai 2014, 22:41 de CRASMARU
Lucrare marca Bolojan !?!
Repede, ieftin, pe banii altora, fără obligaţii, răspundere minimă, câştig uşor, gargară electorală, ş.a.m.d. !?!
Postat 16 Mai 2014, 18:20 de Carp III
Parcarea secreta ?
Cand s-a lansat proiectul mega-parcarii din centru, principalul argument a fost descongestionarea spatiului adiacent - strazile sufocate de masini din zona. Acum, dupa inaugurarea cu mult tam-tam, parcarea e gratuita 2 luni dar...secreta: niciun panou, afis, indicator prin-prejur (parcarile de str.Republicii, str.Dunarii, etc.) nu semnaleaza cumva parcarea ! Probabil in ideea ca "fraierii" sa umble pina gasesc un loc cu plata !!! Numai cei ce nimeres din greseala in zona afla de ea, dar nici astia nu sunt informati ca-i gratis momentan. Halal modernizare si spirit civic din partea administratorilor (macar de-ar citi si ei).
Postat 16 Mai 2014, 13:34 de Vecinul
oleaca shampoo, si haideti la un dush in garaj, unic in europa, we love u
soldat Beltechi, militzist Andrica, ati bullshit-at situatziunea, si ne-ati facut sa nu ne bucuram de rodurile si fructele coalitiei monetare locale dintre Gavrilutza si minunatul nostru conducator Ilie. Sunteti niste glume triste pe posturile alea. Oare ce va aduce podu`Macho ? niste gauri in mijloc, atat de mari cat minus e IQ-ul sefului constructorilor ? atunci, ma voi lipsi de dansa !
Postat 16 Mai 2014, 06:38 de Crinuletz Pontescu
nu-i cu noroc
Unde s-a pomenit baron local fara noroc ?ploaia asta sa vina asa aiurea si sa le strice planurile,nasol rau .Dar daca o sa va uitati mai bine o sa vedeti si alte lucrari costisitoare facute in scarba si fara meseriasi de calitate.Oare o sa vedem cum va sta apa si pe podul viitor?
Postat 15 Mai 2014, 21:05 de unu
pt avocatu ungur,
jipurili sunt pt teren nu pt avocatura,deci intelegi la mine?pt aratura,adica drumuri forestiere,aici volanesti masini ghe oras,da daca tu esti izdos ca ai furat destui bani de la fraieri e treaba ta ba bOAZGORe
Postat 15 Mai 2014, 20:50 de rambo
cacat pe bat
Cum adica nu s-a facut receptia dar e deschisa pt exploatare? ??? Daca e functionala si eu platesc sa parchez si se intampla un eveniment neplacut si receptia nu este efectuata cine raspunde ? Niste cretini. In frunte cu Andrica si cine la uns pe prost pe post. Doi prosti . Iar derapajele sunt din cauza ca au furat cate putin toti. Andrica de 3 ori ( o data pt mustecosu' fara mustata, o data pt doctoru'manager=fost arhitect sef-viceprimar si inca o data pt el). Asta e. Daca se intampla vreun necaz oricum nu e Andrica de vina. CLAR , ca si la necazul din Strandul Iosia.
Postat 15 Mai 2014, 17:32 de bolo-ndrica
Fă, andrică- ţi s-a făcut şi ţie de DaNA
Fă! Când puneţi plăcile de lemn exotic pe faţadă? Parcă în documentaţia de licitaţie aşa trebuia! În plus habar nu ai ce trebuie facut în maxim 30 de zile de la receptia lucrării. Pentru tine confuzia între receptia la terminarea lucrărilor şi recepţia finală este aceeaşi cu cea făcută între p**** şi c** ***!
Postat 15 Mai 2014, 15:59 de I.S.C.
PARCARE
POATE AU DAT CU VOPSEA ANTIDERAPAT DAR AU UITAT( FURAT) SA GRUNDUL SI ALUNECA CA PE GHEATA,VIRAJELE AU PROIECTATE POATE PT. TICO,SOFERITELE SE VOR DESCURCA GREU.
Postat 15 Mai 2014, 15:55 de BOOK
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON