URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iunie 2016, 20:15

OTL vrea să amenajeze un muzeu al transportului public din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Directorul OTL, Csuzi Istvan, anunţat, joi, de Ziua Transportatorului, că îşi propune să deschidă un muzeu al transportului public orădean care să cuprindă atât imagini cât şi documente şi obiecte folosite de-a lungul timpului în transportul în comun din Oradea.

"Şi Oradea merită un muzeu al transportului public. Avem, de exemplu, CD-uri cu activitatea ultimelor zeci de ani, fotografii realizate cu tramvaiele în 1972, avem multe amintiri fotografice. De asemenea, nu demult am găsit la arhivele naţionale din Budapesta 10 cutii cu arhivele OTL, unde printre altele am găsit statutul Căilor Ferate Oradea Mare din 1923, actul constitutiv cu semnăturile originale", a spus şeful societăţii de transport local.

În acelaşi timp, Csuzi i-a îndemnat pe toţi orădenii care deţin "o poză, o amintire, un bilet vechi" să le ducă spre OTL pentru strângerea cât mai multor exponate relevante din istoria transportului public din Oradea. "Aşteptăm amintiri, obiecte care să aparţină transportului public orădean din ultimii 110-115 ani", a spus acesta. Joi, la Oradea a venit şi responsabilul cu muzeul similar din Debreţin care a adus nişte cadouri pentru colegii săi orădeni, între care şi un validator de mână care se folosea pentru perforarea biletelor.

Deocamdată, nu se ştie unde va fi amenajat muzeul dorit de conducerea OTL, ci doar că va fi în incinta clădirilor societăţii, pe strada Atelierelor. "Trebuie să vedem câte exponate vom avea. Anul viitor va fi din nou Ziua Transportatorului şi cred că ar fi un moment propice pentru inaugurarea muzeului", a mai spus directorul.

Cu ocazia Zilei Transportatorului, Csuzi i-a adunat laolaltă pe câţiva dintre foştii şefi de secţie şi directori ai societăţii de transport în comun, care au depănat amintiri despre evoluţia acestuia în ultimii 50 de ani. La întâlnirea organizată de OTL au participat Sandală Potriviţă, fostă şefă a Secţiei Tramvaie, care a lucrat la regia de transport din 1959 şi până în 1990, Florian Hârca, fost angajat şi director la întreprinderea de transport timp de circa 30 de ani, Vasile Coroiu, fost şef al sectorului de reparaţii timp de 10 ani şi, ulterior, director al regiei între 1991 şi 1992, Vasile Ioan Purge, director economic între 2002 şi 2014, şi Nicolae Popescu, fost director de exploatare (1982-1990) şi apoi director tehnic (1995-2000).

Primul tramvai electric a făcut cursa de probă în Oradea pe 1 martie 1906 pe o linie electrificată între actualele străzi Primăriei şi Independenţei. Vagoanele (două) au fost însoţite de poliţişti călare şi pe jos şi au fost admirate de numeroşi cetăţeni ce se plimbau pe stradă. La doar câteva zile mai târziu, se circula prin zona centrală a oraşului cu tramvaiul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@ovipantea
Domnule Ovidiu Pantea, pe mine ma cheama Sorin Mujea. Incantat de cunostinta ! Bem o cafea ,undeva,candva ?
Postat 11 Iunie 2016, 16:37 de User anonimizat
????
@ovipantea: Cele mai multe comentarii ale mele vizează PMO și oamenii ei ! D-l BOLOJAN și toți cei din PMO știu cine sunt! La fel și D-l Csuzi ! Ba și comentatorii de pe site ! Deci care este problema nick-ului ?
Postat 10 Iunie 2016, 11:05 de TDS
Felicitări
O inițiativă excelentă pentru orașul nostru. Felicitări Domnului Director pentru inițiativă. Legat de locomotiva din centrul civic ea este un obiect de patrimoniu industrial și trebuie tratată ca atare. Este un lucru bun că o avem acolo ca parte a istoriei orașului nostru. Cât despre comentariu anonimului TDS care m-a determinat acum să îmi creez cont pe această pagina consider că este un laș, la fel ca și alții care comentează sub paravanul pseudonimului. Ovidiu Pantea
Postat 10 Iunie 2016, 10:15 de ovipantea
OUT
Perfect! Dar sa dispara HIDOSENIA ( locomotiva gri ) din centrul civic! Locul ei e intr-un muzeu!
Postat 09 Iunie 2016, 20:21 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON