URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iulie 2010, 10:58

Orădenii sunt chemaţi la coasă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria continuă campania de informare iniţiată în luna iunie cu privire la obligativitatea orădenilor de a tunde periodic iarba din perimetrul imobilelor pe care le deţin. Campania a fost iniţiată în luna iunie când, în prima etapă, Poliţia Comunitară a notificat peste 800 de asociaţii, 300 de persoane fizice şi 212 agenţi economici. În cea de-a doua etapă, au fost notificate 69 de instituţii de învăţământ, grădiniţe, şcoli generale şi licee.

Pe tot parcursul săptămânii trecute, agenţii Poliţiei Comunitare Oradea au continuat campania de informare a cetăţenilor privind obligaţia acestora de a tunde iarba periodic în perimetrul imobilelor pe care le deţin.

Conform unui comunicat al municipalităţii "demersurile iniţiate de către Primăria municipiului Oradea cu sprijinul Poliţiei Comunitare au fost percepute corect de către cetăţeni, iar rezultatul acestora s-a putut observa prin îmbunătăţirea vizibilă a aspectului peisagistic al zonelor de locuit, şi nu numai".

Angajaţii Primăriei au dat ca exemplu pozitiv asociaţia de proprietari "36 Cetate" care şi-a amenajat spaţiul verde dar şi Colegiul Tehnic Transilvania care şi-a reamenajat curtea şi Şcoala Generală Nicolae Bălcescu care a refăcut spaţiul din faţa imobilului.

Conform articolului 8 din Hotărârea Consiliului Local nr. 429 din 2009, modificată, asociaţiile de proprietari, persoanele fizice şi juridice au obligaţia de a efectua, începând cu luna mai până în luna septembrie, în prima săptămână (01-04) a fiecărei luni, cosirea/ tăierea ierbii din perimetrul imobilului pe care îl deţin până la limita carosabilului.

Nerespectarea prevederilor mai sus menţionate se sancţionează cu amenzi de la 1.500 la 2.500 lei, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru persoane juridice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
mediul
@ipocritul: n-ai inteles tu, buruienile si macii nu fac parte din mediu? nu e o priveliste minunata? si atunci de ce se coseasca?
Postat 22 Iulie 2010, 19:52 de dan oradeanul
Să mori de râs nu alta
Asociaţiile de proprietari (deci cetăţenii) au obligaţia de a cosi iarba însă Primăria - nu. Pe Bd. Dacia, de la parcul Palatului Baroc până la intersecţia cu Bd. Decebal, cine coseşte? În faţa Inspectoratului de Protecţie a Mediului cresc buruienile şi macii ca pe ştrec. Doar soarele ofileşte vegetaţia, coasă n-a trecut pe-acolo ever. Şi nu este singura zonă neîgrijită...
Postat 22 Iulie 2010, 11:06 de Ipocritul
CEDO de la Praga
Revenisi, ancutza? dar iar esti cu pluta pe Bistrita. ce te-a apucat sa scrii despre asociatiile de proprietari si partile comune, draga? ca in articol e vorba de cu totul altceva! spatiul verde din jurul blocurilor nu este oricum proprietatea comuna a membrilor asociatiei de proprietari. este vorba despre mentinerea lui intr-o stare corespunzatoare. atata tot!
Postat 21 Iulie 2010, 23:48 de dan oradeanul
wowww
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 502 din 20 iulie 2010 Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. I # Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 490 din 23 iulie 2007, se modifica dupa cum urmeaza: Articolul 13 va avea urmatorul cuprins: "Art. 13 Veniturile obtinute din exploatarea proprietatii comune apartin asociatiei de proprietari. Aceste venituri alimenteaza fondurile speciale ale asociatiei de proprietari pentru reparatii si investitii cu privire la proprietatea comuna si nu se platesc proprietarilor. Lista acestor venituri, precum si cheltuielile aferente lor sunt prezentate semestrial intr-un raport afisat la avizierul asociatiei de proprietari." Art. II (1) Proprietarii care isi achita integral cotele de contributie la cheltuielile asociatiilor de proprietari in termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi vor fi scutiti de la plata penalitatilor generate de suma restanta cu titlu de baza. Prin cotele de contributie la cheltuielile asociatiilor de proprietari se intelege datoria cu titlu de baza fara suma rezultata din penalitati. (2) Prevederile alin. (1) se aplica si chiriasilor care detin spatiu locativ in baza unui contract de inchiriere cu autoritatile administratiei publice locale, centrale sau cu orice institutie a statului. (3) Prevederile alin. (1) si (2) se aplica familiilor al caror venit net minim lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, nu depaseste suma de 1.000 lei. (4) Sumele cu titlu de penalitati datorate catre asociatiile de proprietari, anulate conform prezentei legi, vor fi anulate si din obligatiile contractuale existente intre asociatiile de proprietari si societatea furnizoare de servicii. Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.
Postat 21 Iulie 2010, 20:17 de anca
egalitate, dar nu pentru catei
as fi curios daca au fost trimise notificari si catre IMPACT pentru multele gradini ale caselor nevandute si lasate in paragina. e drept, in HCL este vorba despre cosirea ierbii iar in gradinile IMPACT-ului sunt numai buruieni. ca sa nu mai spun ca exista o doamna din bucuresti care cica si-a tras 4(patru)case de la IMPACT? oare madama de la capitala tunde iarba? ca ar trebui sa se comporte ca un bun proprietar(chiar daca nu e pe terenuri). sau poate o ajuta avocata din oradea pe care a angajat-o in procesele pe care le are cu Primaria(vezi Doamne, Primaria nu vrea sa-i vanda terenurile cu 16 E/mp, asa cum scrie in contractul de asociere dintre IMPACT si CLO, de parca IMPACT ar fi vandut casele cu 335 E/mp, cum scrie in acelasi contract!)
Postat 21 Iulie 2010, 13:01 de dan oradeanul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON