URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Aprilie 2010, 17:02

Orădenii primesc bani de la Primărie pentru reabilitarea clădirilor

Aproximativ 20 de orădeni au venit joi la Primărie pentru a dezbate proiectul de regulament privind acordarea unor ajutoare financiare pentru imobilele cu valoare culturală de pe raza municipiului Oradea.

"La elaborarea regulamentului am avut în vedere faptul că multe proprietăţi sunt deţinute în cotă parte de persoane care nu au un venit foarte mare, acest ajutor financiar reprezentând astfel o necesitate. Sunt 302 imobile care pot beneficia de acest regulament", a spus primarul Ilie Bolojan.

Administraţia Imobiliară Oradea este cea care va ajuta financiar proprietarii care cer sprijin municipalităţii, iar Fundaţia pentru Monumente Istorice se va ocupa de întocmirea studiilor de fezabilitate şi de obţinerea autorizaţiilor necesare demarării lucrărilor.

Municipalitatea va finanţa fie o parte din lucrări, fie în întregime. Totuşi, pentru a primi bani de la Primărie, proiectul de reabilitare trebuie să vizeze reabilitarea completă a clădirii, iar apartamentele care sunt deja ipotecate nu pot aplica la acest proiect. Asta pentru că proprietarii vor returna creditul primit de la municipalitate în termen de 5 ani, garantând prin ipotecare.

"Cheltuielile de ipotecare vor fi suportate de beneficiari. Nu veţi plăti dobândă, doar rata inflaţiei, care, ca să înţelegeţi, anul trecut a fost de 4,7%, în timp ce dobânzile băncilor au fost de 15%, poate chiar mai mult", le-a explicat Bolojan orădenilor prezenţi la dezbatere.

Totodată, la finanţare vor avea prioritate asociaţiile de proprietari care vin cu cei mai mulţi bani din valoarea lucrărilor. De asemenea, clădirile intens degradate şi care prezintă un grad de pericol pentru cetăţeni au prioritate la creditare.

De cealaltă parte, orădenii nu au avut prea multe nelămuriri la dezbatere. Ei au cerut Primăriei să rezolve problema cablurilor de electricitate şi de telefonie care trec prin faţa clădirilor, cerere pe care primarul a garantat că o va rezolva. "După reabilitare nu vor mai avea voie, e clar", a spus el.

De asemenea, oamenii i-au cerut primarului să îi convingă pe colocatarii care nu vor să semneze pentru reabilitarea clădirii. Bolojan a spus însă că singura modalitate legală este cea pe care Primăria a şi adoptat-o, adică introducerea taxei speciale, care prevede că persoanele fizice şi firmele ce deţin imobile cu faţada nerefăcută vor achita între 2 şi 4 lei pe metrul pătrat anual.

Anul acesta, Primăria a repartizat 3 milioane de lei pentru acest ajutor financiar. Până să ajungă pe masa Consiliului Local, proiectul va mai fi supus unei dezbateri publice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
bravo primariei!!!
Felicitari pentru initiativa! daca se vrea cu adevarat se poate !!! ce zici filip ??? tu de ce nu ai putut ?
Postat 09 Aprilie 2010, 22:56 de lucian
rusine filip
da, si rusine fostilor primari in frunte cu filip! daca nu le-au iesit spagi, si-au bagat picioarele in cladirile de patrimoniu. ca sa nu mai vorbim de imparteala orasului intre ei. chiar nu vor plati niciodata pentru faradelegile lor?
Postat 09 Aprilie 2010, 10:19 de flaviu
bravo!
eu sper sa fie reales, desi poporul nu agreeaza cinstea si responsabilitatea. si cum omul asta nu se lasa santajat de sponsori, fara bani e greu sa castigi o campanie electorala. vor avea pedeleii bani cacalau sa-l improaste pana n-or mai vedea bine.
Postat 09 Aprilie 2010, 10:15 de florin
in sfarsit!
incredibil, cuiva ii pasa de cladirile de patrimoniu! felicitari primarului!!!
Postat 09 Aprilie 2010, 10:04 de bogdi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON