URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Noiembrie 2016, 19:24

Orădenii pot vedea la Muzeul Militar o colecţie de steaguri istorice deschisă cu stindarde încă dinaintea lui Ştefan cel Mare (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând de luni, sala mare a filialei orădene a Muzeului Militar Regele Ferdinand I, în centrul căreia din luna august „tronează” o colecţie de drapele de luptă istorice ale Diviziei 11 Infanterie, găzduieşte încă o expoziţie de steaguri, din Colecţia Muzeul Vamal al Republicii Moldova, ce numără 32 de piese, din secolul al XIV-lea până la Unirea cea Mare din 1918.

Realizată la iniţiativa colonelului Petru Costin, angajat al Serviciului Vamal al Republicii Moldova, expoziţia a fost adusă la Oradea în urma colaborării dintre Primăria Oradiei şi cea a Chişinăului, Cercul de Cultură şi Istorie Militară al Republicii Moldova, Asociaţia Cultul Eroilor şi Asociaţia Cavalerilor de Clio, Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai şi Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea.

Seria steagurilor – în fapte replici executate în conformitate cu originalele, după toate rigorile ştiinţifice – porneşte de la un gonfalon al Casei lui Dragoş Vodă, descălecătorul Ţării Moldovei (începutul secoluui XIV), cuprinde stindarde ale domnitorilor moldoveni Ştefan cel Mare şi Petru Rareş, ale pedestrimii moldoveneşti sub Ieremia Movilă, stindardul mare al lui Mihai Viteazul, steagurile domnitorilor Alexandru Ipsilanti, Alexandru Suţu, Mihai Sturdza şi Alexandru Ghica, dar şi pavilioane civile şi militare ale Principatului Moldovei de la începutul şi jumătatea secolului XIX.

De asemenea, orădenii care vor vizita Muzeul Militar pot vedea cum arăta drapelul tricolor al studenţilor români revoluţionari din Parisul anului 1848, pe care este inscripţionată deviza „Dreptate şi Frăţie”, primul drapel tricolor al Principatelor Unite din 1859, cu cele trei culori dispuse orizontal – albastru sus, galben la mijloc şi roşu jos – şi cu vulturul muntean şi zimbrul moldovenesc flancate de steagurile tricolore şi dominate de o coroană aşezată deasupra.

Din colecţie mai fac parte şi pavilioane ale principilor români din Casa Hohenzollern, al Reginei Mamă Elisabeta, Reginei Maria, Regelui Unificator Ferdinand, Regului Mihai – cu celebra deviză „Nihil sine Deo” – precum şi drapele ale Republicii Democratice Moldoveneşti şi drapelul Sfatului Ţării de la Chişinău din 1918-1919, înaintea reunirii Basarabiei cu Bucovina.

Noua expoziţie de la Muzeul Militar este dedicată, la fel ca şi cea din august, împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în primul război mondial, la finele căruia a fost înfăptuită România Mare, urmând să rămână deschisă până după sărbătorile de iarnă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON