URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Ianuarie 2010, 11:59

Orădenii "migrează" spre RER

Orădenii 'migrează' spre RER AN NOU, CONTRACT NOU. Din primele zile ale acestui an, orădenii care au avut contract de salubritate cu operatorul Urbana îşi înnoiesc contractele, dar semnând cu operatorul licenţiat, după ce un reprezentant Urbana şi unul RER Ecologic Service le explică situaţia
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice a impus firmei Urbana să intre în legalitate şi să înceteze orice activitate de salubrizare pe teritoriul Oradiei, deoarece nu deţine licenţa necesară şi nici nu are concesionat serviciul de către Consiliul Local.

Conducerea societăţii a înţeles că nu are altă cale decât să se conformeze. Împreună cu conducerea RER Ecologic Service, a convenit să treacă, în perioada imediat următoare, la transferul contractelor încheiate de Urbana în trecut. Astfel, foştii clienţi ai societăţii devin clienţi ai RER Ecologic Service.

Din poartă-n poartă

Pentru trecerea clienţilor de la un operator de salubritate la altul s-a stabilit un plan de acţiune, cu echipe mixte, alcătuite din reprezentanţii ambelor firme. Acestea se deplasează pe la toţi clienţii Urbana şi le întocmesc noile contracte, dar cu RER Ecologic Service. În aceste zile este vizitat cartierul Nufărul, unde echipele merg din uşă-n uşă, atât la persoane fizice, cât şi la persoane juridice sau asociaţii de proprietari. Acţiunea a demarat în Nufărul deoarece acesta este primul vizat pentru introducerea proiectului-pilot de colectare duală a deşeurilor în Oradea, adică separat a celor organice de cele reciclabile.

Pentru operativitate, s-a stabilit şi un program: între orele 9-12 sunt vizitaţi cu precădere agenţii economici, iar între orele 16-18 asociaţiile de proprietari şi persoanele fizice. În primele zile de activitate s-au încheiat aproximativ 80 de contracte.

Nu e musai, dar tot plăteşti

Orădenii pot să nu încheie contractele cu RER Ecologic Service, dar în această situaţie vor achita taxa de salubritate în valoare de 14 lei lunar, stabilită prin Hotărâre de Consiliu Local pentru cei care nu au încheiate contracte de salubritate cu operatorul licenţiat.

De altfel, Primăria a solicitat RER Ecologic Service să urgenteze operaţiunea de trecere a clienţilor Urbana în portofoliul său şi să finalizeze cât mai repede preluarea tuturor utilizatorilor de pe raza municipiului, pentru a putea trece la salubrizarea unitară a oraşului. Cum activitatea de preluare este una de durată, Gabriela Mălinaş, director de marketing al RER Ecologic Service, estimează că vor fi necesare aproximativ 2-3 luni pentru transferul tuturor contractelor de la Urbana.

În acelaşi timp, conducerea RER Ecologic Service continuă negocierile pentru preluarea Urbana de către patronatul german al operatorului licenţiat, fapt ce ar rezolva şi o serie de probleme sociale legate de disponibilizarea unor angajaţi ai acestei firme.


PLUS PUBELE
Pubele vechi pubele noi

Tot ca urmare a înţelegerii dintre cei doi operatori, s-a decis ca RER Ecologic Service să preia inclusiv recipienţii distribuiţi de Urbana care se află în stare bună, cei deterioraţi urmând să fie înlocuiţi. Toţi recipienţii sunt verificaţi, înseriaţi şi inscripţionaţi cu însemnele RER Ecologic Service. Persoanele fizice şi asociaţiile de proprietari primesc pubelele în comodat, adică în folosinţă gratuită, în timp ce agenţii economici au fie varianta închirierii pubelelor de la RER Ecologic Service, fie cumpărarea acestora.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Seriozitate
Este foarte deranjant modul in care RER Ecologic intelege sa-si deserveasca noii clienti preluati de la URBANA! Chiar daca in noul an au demarat contractele de ridicare a deseurilor de catre RER, aproape in fiecare saptamina "uita" sa ridice gunoiul conform planificarii. Si noi stam cu pubelele in strada, gindindu-ne ca-si vor aminti si de noi cindva... Cei de la URBANA nu faceau asa ceva! Sau avem alternativa sa mergem personal sa le reamintim ca au un orar de respectat.
Postat 09 Februarie 2010, 21:22 de Adriana Cimpan
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON