URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 August 2014, 14:10

Orădeanul Szilágyi Zsolt, candidat la Preşedinţie din partea PPMT

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Fost deputat UDMR, în prezent vicepreşedinte al Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania şi şef de cabinet al europarlamentarului Laszlo Tokes, orădeanul Szilágyi Zsolt va candida la Preşedinţie. Decizia a fost luată sâmbătă la şedinţa extraordinară a Adunării naţionale a aleşilor partidului, desfăşurată la Borzont, judeţul Harghita, şi a fost anunţată duminică, la Miercurea Ciuc.

Szilágyi a declarat că simte că are o "imensă responsabilitate", dar şi şansa de a face cunoscute idealurile maghiarilor şi continuarea dialogului între membrii comunităţii maghiare şi românii din Transilvania.

"Sunt orădean, pe jumătate secui şi inima mea bate pentru Transilvania. Indiferent unde m-aş afla, la Oradea, la Bucureşti, la Bruxelles, mă simt transilvănean. Cred că în cadrul european, secuii, maghiarii şi românii îşi pot clădi o ţară, o regiune, o casă mult mai confortabilă şi mult mai europeană, mai aproape de normalitate. Nu este un lucru secret faptul că văd şansele României într-o reformă profundă, care să aplice modelele consacrate funcţionale din Europa, inclusiv pentru minorităţi, inclusiv pentru comunităţile naţionale, deci nu este secret că partidul nostru luptă pentru acele forme de autonomie care şi-au dovedit deja viabilitatea în Europa", a spus Szilágyi Zsolt, citat de Mediafax.

Potrivit lui Szilágyi, prima parte a campaniei, cea de strângere a celor 200.000 de semnături necesare, va fi cea mai grea, însă mesajul transmis de preşedinţii filialelor PPMT prezenţi la şedinţa extraordinară de la Borzont îi dau "energie". El a anunţat că echipa de campanie se va constitui în zilele următoare, la fel şi calendarul electoral.

Orădeanul consideră că perioada de campanie este una "intensă de comunicare" şi a declarat că se va folosi de toate mijloacele specifice ca să mobilizeze "nu numai comunitatea" maghiară, ci şi "partenerii strategici", care sunt românii din Transilvania.

Szilágyi Zsolt are 46 de ani, s-a născut la Oradea, este catolic, căsătorit şi are trei copii. A urmat cursurile universitare la Budapesta, fiind licenţiat în Politologie.

În 1990, a fost cel mai tânăr deputat, în vârstă de 21 de ani, din Parlamentul României, al cărui membru - din partea UDMR - a fost timp de 14 ani, din care zece în Comisia de Politică Externă. În 2004 a părăsit UDMR şi a devenit lector universitar la Facultatea de Politologie a Universităţii Creştine "Partium" din Oradea. Din 2008, de când a fost numit şeful de campanie al candidatului Tokes Laszlo la alegerile europarlamentare din 2009, şi până în prezent este şeful de cabinet al acestuia, la Bruxelles. El este şi vicepreşedintele PPMT pe probleme de politică externă.

Fără autonomie, societatea se va "radicaliza"

La prezentarea candidatului, preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, a declarat că decizia partidului pe care îl conduce de a se lansa în cursa prezidenţială are ca scop să transmită "întregii societăţi româneşti" un mesaj privind soluţiile propuse de comunitatea maghiară statului român, privind obţinerea autonomiilor comunitare şi aşteptările maghiarilor pentru "a fi loiali" statului român.

"Statul român, prin autorităţile sale, trebuie să fie atent la soluţiile propuse de comunitatea maghiară şi să le ia în considerare în construcţiile sale pe termen lung. Noi credem că această construcţie este construcţia europeană a autonomiilor, crearea unor autorităţi care să pună în practică programele noastre pe termen lung, aceste autorităţi de autonomie, care reprezintă o soluţie europeană şi până acum nu am reuşit să avem o dezbatere în fond pe această problemă. Loialitatea statului român faţă de noi este punerea în practică şi integrarea în construcţiile statale a acestor deziderate ale noastre", a spus Toro.

Întrebat ce se va întâmpla dacă statul nu va da curs solicitărilor privind obţinerea diferitelor forme de autonomie propuse de liderii comunităţii maghiare din România, Toro a răspuns că atunci comunitatea se va "radicaliza" şi va uza de nesupunerea civilă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON