URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Noiembrie 2017, 14:20

Oradea va pierde! Primarul Ilie Bolojan acuză Guvernul Tudose de „tembelism economic” pentru măsurile fiscale pe care le pregăteşte

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Ilie Bolojan, prim-vicepreşedintele PNL, a acuzat vineri Guvernul Tudose de „tembelism economic” pentru măsurile fiscale pe care le pregăteşte. 

Edilul a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că potrivit calculelor economiştilor Direcţiei Economice din cadrul Primăriei Oradea, prin trecerea integrală a contribuţiilor de la angajator la angajat şi diminuarea acestora de la 16% la 10%, bugetele administraţiilor locale se vor reduce cu procente între 10% şi 40%, ceea ce la nivelul Oradiei înseamnă între 5 şi 16 milioane euro.

Bolojan a explicat că una dintre resursele bugetului local o constituie cotele defalcate de 41,7% din impozitul pe venitul din salariile plătite la nivel de localitate. În Oradea, peste 50% din veniturile proprii ale oraşului provin din această taxă, ceea ce înseamnă circa 35 milioane euro.

"Prin aceste schimbări fiscale, care nu aduc niciun ban în buzunarul unui angajat, scăzând impozitul pe salariu de la 16% la 10%, cota care va întregi acest fond de 41,7% va fi mult mai mică. Chiar dacă ar creşte cota defalcată care se face venit la bugetul local, de la 41,7% la 100%, aşa cum se ia în calcul, veniturile tot se vor diminua cu circa 10%. Dacă nu se întâmplă nimic, scăderea va fi de 40%", a spus primarul.

Potrivit edilului, noul mod de calcul al impozitelor va diminua veniturile municipalităţii, lucru care se va reflecta în reducerea fondurilor pentru investiţii. "Vom păţi ce a păţit România, care, crescând bugetele de salarii, a scăzut banii de investiţii. E greu să reduci cheltuielile fixe cu salarii, iluminat public, încălzirea şcolilor, aşa că eşti nevoit să tai de la lucrări".

Ilie Bolojan a afirmat că va cere Asociaţiei Municipiilor din România să formuleze, în cadrul reuniunilor de duminică şi luni, un punct de vedere comun împotriva măsurilor fiscale anunţate de Guvernul Tudose. "Bugetele autorităţilor locale vor fi grav afectate, cu ponderi cuprinse între 10% şi 40%, iar primarii, indiferent de culoarea politică, nu pot fi de acord cu ele", a declarat Bolojan.

Potrivit edilului, motorul dezvoltării economice la nivel naţional îl constituie un număr de 20 de oraşe în frunte cu Capitala, care împreună generează două treimi din Produsul Intern Brut al României. În consecinţă, diminuarea bugetelor de investiţii ale acestor localităţi va încetini ritmul dezvoltării economice a ţării.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
?????????????
Hotul striga..hotii..
Postat 05 Noiembrie 2017, 06:57 de grigore
OK
Remarc că în zilele săptămânii scriem mulți, in week end postacii sunt liberi!
Postat 04 Noiembrie 2017, 18:36 de TDS
PNL, trezeste-te!
dle Bolojan, dumneavoastra ati observat cat de inexistenti sunteti ca partid la nivel national? va ascundeti confortabil dupa fusta lui orban, care are un glas asaaaa....de muierusca....de suaaav....de miserupist.... un pic de zvacnire, de barbatie nu se resimte din atitudinea lui; când incepe sa vorbeasca te ia somnul in 2 minute... serios! sunt dezamagit profund la atitudinea penelista de dupa alegeri, nici o implicare, nici o vizibilitate in plan economic! ne ducem de rapa cu masurile lor legislative si nu se gaseste nimeni sa ii ia de gat si sa le dea un upper-cut de dreapta la ficat si mecla sa le iasa politica din creier si burta! este groaznic sa vezi flamanzi naivi care voteaza cuibul de sobolani numit psd pt ca le vor creste pensiile cu 100 (un milion lei vechi) lei si se va scoate taxa auto, când in realitate salariile deputatilor s-au dublat de la 6000 la 13.000 (o suta trei zeci de milioane lei vechi pe luna), iar taxa auto o platim sub forma de taxa permanenta pe benzina - care apoi decurge in pretul la alimente, la orice se consuma in tara. Rusine PNL pt adormirea nationala de care da dovada! TREZITI-VA SI FACETI-VA DATORIA! LUPTATI PENTRU TARA ASTA DACA VA PASA!
Postat 03 Noiembrie 2017, 20:14 de roger
Spre centralizare, tot inainte!
Ca sa ne scuteasca de grija platii contributiilor salariale guvernul ar face mai bine sa ne preia tot salariul brut de la angajator, sa isi opreasca toate dijmele cuvenite pe gospodarie, iar ce ramane sa ne plateasca in functie de cum a fost, este sau va fi votat. Are toata legitimitatea votului democratic pentru a instaura democratia comunista. Mama ei de solidaritate!
Postat 03 Noiembrie 2017, 20:10 de User anonimizat
A vorbit reprezentantul si purtatorul de cuvant Bolo, de la European Food&Drinks ...
... care dupa noile prevederi ale Codului Fiscal vor trebui sa raporteze financiar-contabil, separat si nu la gramada ca pana acum, lipsurile la viramentele angajatilor pentru CAS si CASS. Si cum lipsesc de acolo cam multi bani si se considera ca fiind o fapta profund penala ... ar fi neplacut pentru Oradea si contraproductiv pentru tot Bihorul, ca "germenii" sa mearga-n puscarie.
Postat 03 Noiembrie 2017, 18:58 de CrisDumi
Nea ilie, nu mai bine taceai?!
Daca ai fi un primar care sa faci lucruri durabile, n-as zice nimic, chit ca stim ca lucrezi numai cu firme de-ale liberalilor, ,,de casa"... Si afara cine are painea si cutitul isi taie o felie nitel mai mare. Nu-i corect, dar... Problema administratiei liberale din Oradea ultimilor ani e ca a avut sute de milioane de euro si a facut, cum se zice, ,,kkt-ul praf"! Nicio investitie majora nu a fost terminata la timp si in conditii ireprosabile, se carpeste si azi ce s-a receptionat in anii trecuti. Ziua de 31 decembrie 2015 a fost o zi neagra pt. oradeni, dar foarte profitabila pt. firmele de casa. Atunci s-au receptionat/platit vreo 30 de proiecte, era ultima zi... Singurul si adevaratul motiv al implicarii primarului e acela ca vor toca banii miticii si nu gasca lui! Da' nu-i bai, voiai sa ne pui in carca un imprumut de 35 de mil. euro, nimic (consilierii de casa nici vorba sa se opuna!) nu te opreste sa ridici suma la 50-60 de mil. Nu de alta dar ca maine trebuiesc bani pt. campaniile din 2019...
Postat 03 Noiembrie 2017, 18:05 de pinonel
Ce stat praralel avem in Romania in afara de Dragnea si organizatia sa politica de solidaritate intre mafioti?
Care "stat paralel"? In afara de Dragnea-Belina care cere guvernului sa dea raportu la partid saptamanal, cine e in guvernul acela?
Postat 03 Noiembrie 2017, 17:51 de unu
NEIN,NEIN, NEIN!
Citez: " Edilul a declarat vineri....diminuarea acestora de la 16% la10%..." ! Asta e impozitul, nicidecum contributiile! Mai jos / probabil autorul articolului / si-a dat seama de " simbolismul " lui BIG si a scris corect! Personal pot accepta ideea ca trecerea propusă ar fi bună dar nici acum nu îmi dau seama cum poate fi obligat un agent economic privat să crească salariile brute?! E de bun simț. ? Categoric. ! Mulți o vor face. ? Categoric. ! Dar hai mai repede cu Ordonanța. ! Statul paralel nu vrea. !
Postat 03 Noiembrie 2017, 16:00 de TDS
perfect de acord
100 % adevarat. Al comentariu nici nu e necesar
Postat 03 Noiembrie 2017, 14:44 de suporter_oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON