URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iunie 2016, 00:09

Oradea, sub furtună: Pasajul de la Crişul, inundat, magazinele arată ca după război (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peisaj dezolant, duminică seară, în Oradea. Furtuna şi-a pus o amprentă grea asupra municipiului şi a mai multor localităţi din Bihor. Zeci de străzi au fost inundate, pe unele canalizarea a cedat, iar unele locuinţe s-au ales cu beciurile umplute cu apă.

În Oradea, în jurul orei 21, pe strada Meşteşugarilor, câteva fire de electricitate căzuseră peste maşinile parcate, strada Oneştilor se transformase în lac, iar câţiva localnici aşteptau pompierii, să vină să le scoată apa din case.

Pe strada Octavian Goga a fost şi mai şi. Bălţile acopereau carosabilul, iar şoferii care au trecut pe acolo se pot considera norocoşi dacă maşinile lor nu au făcut pană. Aşa cum se întâmplă la fiecare ploaie mai densă, strada Olimpiadei a fost impracticabilă, apa măsurând zeci de centimetri. Probleme au fost şi pe strada Gheorghe Doja, pe Şoseaua Borşului, la intrarea în parcarea subterană a Lotus Center şi pe unele porţiuni de pe Bd. Decebal.

Cea mai gravă situaţie pare să fi fost, însă, în intersecţia din faţa supermarketului Crişul.

Scările pasajului subteran s-au transformat efectiv în cascadă, iar în pasaj apa a ajuns de aproape un metru adâncime. Situat la intrarea dinspre strada Spitalului, micul magazin renumit pentru "Gyrosul de la Crişul" nu a avut nicio şansă să supravieţuiască.

Apa a răvăşit tot în calea ei, tejghelele, mâncărurile, tâmplăria şi tot mobilierul din interior. La fel ca alte magazine din pasaj, mica afacere a fost luată, pur şi simplu de apă, deoarece e greu de crezut că proprietarii vor mai putea recupera ceva. În jur, viitura a golit şi tomberoanele de gunoaie, întregind o imagine oricum macabră.

Pentru a face faţă situaţiei, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a acţionat cu forţe sporite. "În Oradea au fost mobilizaţi 46 de pompieri militari din cadrul Detaşemantelor 1 şi 2 ale ISU, care acţionează cu 14 autospeciale şi 11 motopompe. În Salonta, sunt în teren 15 pompieri militari, cu 4 autospeciale şi 4 motopompe, iar la Săcueni acţionează 11 pompieri cu 3 utospeciale şi două motopompe", a declarat duminică seară căpitanul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU.

La miezul nopţi, pompierii şi angajaţii Companiei de Apă lucrau încă de zor, iar intervenţiile păreau departe de a se încheia.

Citiţi şi articolul: Furtuna a făcut ravagii şi victime în Bihor. Doi tineri au fost trăsniţi, la un meci de fotbal în Livada

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
@citizen
Pasajul nu e folosit doar de cei cu magazine ci si de calatorii care coboara din tramvai la statia de la Crisul si care ar trebui sa faca slalom printre masini ca sa ajunga de o parte sau alta a bulevardului daca acesta nu ar exista. Si oricum nu au cerut nimanui nimic, ci doar RER-ului sa le ridice aparatura defecta.
Postat 21 Iunie 2016, 10:48 de User anonimizat
piuneza
"Comfort"? Serios?
Postat 21 Iunie 2016, 09:58 de User anonimizat
@platona
Vad ca esti mare "specialist" . Te dai in "barci" si pe forum si pe FB si peste tot unde online-ul iti permite. Pe "Oradea suntem noi" cineva ti-a pus o intrebare, la care n-ai binevoit sa raspunzi. Poate o sa-mi raspunzi mie, aici pe forum. Inainte de intubarea paraului Paris, de ce se inunda intersectia de la magazinul Crisul?
Postat 21 Iunie 2016, 09:55 de User anonimizat
Never mind
Toate aceste probleme nu conteaza. Piata unirii,pietonala de pe Alecsandri si Vulturul Negru conteaza.
Postat 21 Iunie 2016, 08:54 de Citizen
Am trăit să constatăm ŞI ASTA
Începând cu anul 2008 (ÎNTRONIZAREA PREAFERICITULUI ilie) Compania de Apă Oradea are în gestiune 341 km de reţea de canalizare pluvială. 0 (zero) km de canalizare pluvială realizaţi în două mandate! Spre comparaţie, lungimea reţelei de apă este de 578,6 km. În traducere, sub 60% dintre străzile din Oradea "beneficiază" de canalizare pluvială. De plătit, plătim toţi.
Postat 20 Iunie 2016, 19:32 de eutanasiu
Zorro,neinfricatul luptator cu ...necuratul !
Zorro,zorro,iarasi ai iesit din curte ,cu sabia scoasa, fara acordul parintilor.Ai mare grije la canalele menajere,au cam ramas fara capace si s-ar putea sa te faci de CA-CAO.
Postat 20 Iunie 2016, 17:45 de platona
DOMNILOR
SANTETI COMPLET IDIOTI...am trait sa o vad si pe asta...bolo e vinovat si ca ploua....cretini incurabili...va va luati pastilele....
Postat 20 Iunie 2016, 16:12 de zorro
Cine spune că nu face faţă canalizarea?!
Pentru că memoria joacă feste unora, dar şi pentru memoria colectivă, revin cu observaţia că în factura lunii iunie a CAO veţi regăsi INTEGRAL debitul înregistrat la ANM cu ocazia acestor ploi. Ca o "glumă" amară veţi constata că TOATĂ apa de pe suprafeţele pe care le deţineţi a fost preluată de reţeaua de canalizare. PLUVIALĂ!!!
Postat 20 Iunie 2016, 13:49 de eutanasiu
senzatie!
Acum am vazut. Peste paraul PARIS intubat si canalizare curge noul parau Pasztor.Uni alesi a poporului de pe Gh Doja care au intubat pe cont propriu paraul si a facut diferite constructii (piscina) deasupra paraului au apa gratis.
Postat 20 Iunie 2016, 13:40 de EmzePerix
unii asteapta furtuna , altii furtunele ...
draga Emzeperix,am inteles "iluzia",si pentru ca sunteti preocupat de apele ce scalda "domeniul" meu va invit la o bere la gard. Lasand gluma la o parte, sa stiti ca sunt cateva familii din zona strazii Pasteur care nu asteapta deloc furtuna si cred ca nici dvs. nu ati face-o daca apa de ploaie v-ar purta c***t in casa.Va rog sa vizualizati imaginile postate pe FB si incercati sa va puneti in locul acestor oameni, care sunt in aceasta situatie dezolanta.
Postat 20 Iunie 2016, 12:46 de platona
?!
Ce e asa greu de inteles?! N-are nimic de-a face bunastarea oradenilor, comfortul lor, dezvoltarea de durata a urbei cu sifonarea unor sume imense de bani care s-a facut in ultimii 3/4 ani. Nicio clipa nu s-a urmarit efectuarea unor lucrari de calitate, avizate de specialisti! S-a vrut si pana acum s-a reusit ,,tranzvazarea" unor sume de la UE/oradeni/guvern catre firmele de casa ale usl-ului (pnl+pdl+psd), la care s-au adaugat si oamenii de ,,afaceri" unguri conectati la udmr. Lucrurile sunt expuse simplu, dar in final a avut loc o redistribuire a banilor catre toti cei care meritau si, mai ales, ar fi putut pune bete-n roate masinariei. Populimea, ca de obidei, si ... si cu banii luati, a ramas sa achite datoriile. Acum ne plangem de ploi, de inundatii, dar sa dea Cel de Sus sa mint, mi-e teama de ce va fi la iarna. A fost o iarna blanda si totusi am dardait in apartamente si ne-am incalzit apa-n lighean!
Postat 20 Iunie 2016, 12:39 de pinonel
astept furtuna
Aceasta este rezultatul muncii stiintific ingineresc ce se desfasora pe strazile Louis Pasteur, Gheorghe Doja si intre ele paraul Paris.O ploaie obisnuita inunda intersectia Pasteur Magheru. La o furtuna mai seriosa o sa inunda si magazinul Crisul (sa mai intamplat ca apa a fost pina la glezne in magazin)si o sa curga rau viu peste domeniu Platona.
Postat 20 Iunie 2016, 12:13 de EmzePerix
MULT ZGOMOT PENTRU UN PRIMAR DE NIMIC
Chiar nu mai are tara asta specialisti? Constat ca NU! De ani de zile se intampla acelasi lucru la Crisul, pe strada Olimpiadei, pe Doja( chiar stiu, am locuit acolo!). Nu ma intereseaza ca e vina lui Filip sau Bolojan! Ambii la fel de incompetenti! PS: Ma bucur ca Dumnezeu nu este nici microbist, nici bautor de bere! S-a dus pe APE ce-a planuit in Piata Unirii distrusa si...betonata! Nici acum n-a inteles primarul de proasta calitate mesajul?! Am convingerea ca NU! Asa sa-ti ajute, individ fara nici o competenta in cei 2-3 ani de mandat!
Postat 20 Iunie 2016, 11:50 de TDS
Efectul "bumerang"al intubarii paraului Paris:Inundatii
Imobilul de pe strada Louis Pasteur nr.96,este inundat frecvent , dupa intubarea paraului Paris,de apa menajera care se revarsa cu presiune ,dupa fiecare precipitatie mai abundenta,din caminele aflate pe str.Louis Pasteur, peste proprietatea familiei de la acesta adresa.La toate solicitarile si sesizarile inaintate catre Primaria Oradea si CAO nu au primit nici un raspuns. Ba mai mult,au fost amendati de inspectorul Sabau de la "disciplina in construcIii",de pe langa Institutia Arhitectului Sef,,trimis fiind sa aporteze ,de catre Lipoveanu Adriana,pentru ca si-au permis sa-si repare striicaciunile provocate de inundatii,fara a avea "autorizatie de constructie" din partea primariei.Asa considera administratia Bolojan sa-i ajute pe cetatenii oradeni,aflati in necaz,tocmai datorita incompetentei si a nesimtirii care-i caracterizeaza de altfel.Asta se cheama,abuz in serviciu si o ura nedisimulata,fata de oradenii simpli,cu..... "pretentii" adresate primariei.
Postat 20 Iunie 2016, 11:50 de platona
Obsesii,obsesii.......paraul Paris,Pasztor Sandor,Rono Aqua,praduirea banului public,Inundatii,canalizari suspendate,CAO,ABA Crisuri,...
Administratia Bolojan a impovarat Oradea cu datorii peste puterile cetatenilor" investind" in proiecte concepute prost .Urmarile intubarii paraului Paris - care colecta precipitatiile de pe dealuri pana la" ingropare" se resimt acum. Nemaiexistand vale, apele de pe versanti nu se incoloneaza pic cu pic in tubulatura metalica culcata pe valea paraului potrivit scenariului conceput de dl."specialist" de la ABAC : Pasztor Sandor in tandem cu prim-gospodarul Oradei,Ilie Bolojan, ci se revarsa de capul lor pe strazi, in curti,in case purtand apele mizere ale canalelor....Cine va plati oare pagubele ? Proiectele Rono Aqua ale dl.Soos Balog Csaba se dovedesc a fi ineficiente in conditiile in care atat sistemul de canalizare din zona cat si cel de amenajare a vaii Pasteur au fost concepute de acelasi Rono Aqua fara ca sa se conjuge in stadiu de proiectare sau implementare. Inca din 2013 impreuna cu alti cativa riverani am facut demersuri prin care am cerut amenajarea vaii deschise a paraului Paris /Pasteur si realizarea canalizarii tuturor surselor de poluare . Am considerat ca un parau viu este o valoare pentru comunitate,insa interesele pecuniare ale edililor au fost altele si iata rezultatele. Fondurile pentru intubare au fost accesate pe Axa 5 POS Mediu: " Implementarea infrastructurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale in zonele cele mai expuse la risc. Protectia impotriva inundatiilor". In mod paradoxal situatiile cu care ne intalnim acum nu au avut loc in perioada in care s-a realizat argumentarea cererii de finantare a proiectului de intubare. ISU Crisana la acel moment declara ca nu are informatii legat de pagube produse de inundatii ale paraului Paris. Se pare ca aceste ape revarsate in zona strazii L.Pasteur si a magazinului Crisul au o cauza foarte evidenta.Asteptam masurile care se vor lua pentru prevenire si despagubirea celor afectati.
Postat 20 Iunie 2016, 11:21 de platona
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON