URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Noiembrie 2017, 13:30

Oradea nu are paradă militară de 1 Decembrie anul acesta. Explicația prefectului: „N-a fost timp de organizare”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul acesta, de Ziua Naţională a României, la Oradea nu va avea loc nicio paradă militară, aşa cum s-a întâmplat în ultimii cinci ani, deoarece autorităţile centrale iniţial s-au zgârcit la bani, ulterior dându-şi aprobarea, dar prea târziu.  Cel puțin aceasta este explicația furnizată BIHOREANULUI de către prefectul Ioan Mihaiu.

„N-a mai fost timp de organizare”, a declarat prefectul judeţului, adăugând că „se face paradă, cu trupe de la toate unităţile reprezentative (n.r. – ale Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne), fără tehnică. Tehnica va fi doar expusă”.

Tradiţii oprite

Întrebat de ce se întâmplă acest lucru, prefectul a arătat că, deşi a solicitat autorităţilor guvernamentale aprobarea pentru paradă, acestea s-au gândit la fondurile care trebuiau cheltuite. „Trebuia să rămână pentru la anul”, a spus Mihaiu, adăugând: „Abia pe ultima sută, de câteva zile, ne-au dat OK-ul, şi nu mai puteam organiza în aşa scurt timp”.

Anul trecut, parada militară cu personal şi tehnică din dotarea unităţilor şi subunităţilor locale ale MApN, MAI (Jandarmerie, Pompieri), SMURD, Ambulanţei, Salvamont a avut loc în Centrul Civic, la fel ca şi în 1 Decembrie 2015, când s-a înregistrat un record de participare, peste 15.000 orădeni asistând la festivităţi. În anii 2014 şi 2013, paradele s-au desfăşurat în Piaţa Unirii, încă neintrată în lucrările de modernizare, în 2013 numărul participanţilor fiind evaluat la 10.000 de persoane.

De asemenea, anul acesta va fi întreruptă şi tradiţia încetăţenită de fostul prefect Claudiu Pop, schimbat din funcţie la începutul verii, de a înmâna câte o diplomă, un tricolor şi o cupă unor orădeni care au excelat în diverse domenii de activitate, de la medici şi cadre didactice până la artişti şi cadre ale Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu.

Programul Zilei Naţionale 2017

Manifestările organizate în acest an de Ziua Naţională a României de autorităţile locale încep vineri dimineață la ora 9 cu o şedinţă solemnă a Consiliului Judeţean, urmată la ora 10 de manifestări sub patronajul Prefecturii în Parcul 1 Decembrie, unde va fi intonat Imnul Naţional, va fi oficiată o slujbă de Te Deum de către un sobor de preoţi din structurile MApN şi MAI, după care prefectul Ioan Mihaiu şi un istoric vor rosti alocuţiuni privind însemnătatea Marii Uniri.

După un scurt recital al ansamblului coral General Traian Moşoiu, la Statuia Ostaşului Român vor fi depuse coroane şi jerbe de flori, ceremonia urmând să fie încheiată prin defilarea unui detaşament de onoare şi onorul muzicii militare.

Pe de altă parte, Primăria continuă şi în acest an tradiţia de a oferi orădenilor 2.700 de porţii de fasole cu ciolan şi varză murată, precum şi ceai cald, distribuirea acestora fiind programată începând cu ora 11.30 în două puncte pe platoul Casei de Cultură a Sindicatelor. Persoanele care nu doresc să aştepte la cozile unde fasolea cu ciolan se oferă gratuit pot s-o cumpere dintr-un alt punct, la preţul de 5 lei, în care este inclus şi ceaiul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
LA MULTI ANI ROMANIA
si romanilor indiferent de etnia din care fac parte.Aceeasi urare Nu o pot adresa sorosistilor care s-au vindut pentru citiva arginti.....
Postat 01 Decembrie 2017, 10:47 de BESTIA666
peste 200 milioane de euro
se duc in fiecare an catre multinationale, sub forma de 'ajutoare'. alte zeci de milioane se duc catre ONG care desfasoara activitate antiromaneasca un exemplu in acest sens finnd GDS sorosist.din cauza asta nu sint bani .....
Postat 01 Decembrie 2017, 10:44 de BESTIA666
pacat
mergeam si eu cu copiii, ca in fiecare an pentru ca le placea. acu trebuiesc platite ajutoare sociale si pensii. asta e prioritatea. cand s-or termina banii mai vedem.
Postat 30 Noiembrie 2017, 21:33 de User anonimizat
Va fi defilare
Nu va fi parada militara dar va fi defilare a fortelor din M.A.I..
Postat 30 Noiembrie 2017, 18:27 de bde
PARĂZILE...CUM AR ZICE UNII " BRITANICI "
Și unde s-ar face paradele? În Piața Unirii nu MAI e posibil pentru că așa a vrut BIG! În Centrul Civic creat de nenorociții de comuniști? Păi, cum?
Postat 30 Noiembrie 2017, 16:30 de TDS
foarte bine
ne faleam cu 2 aro si 3 motociclete....mai bine folositi banii aia la anul pentru altceva: ajutati niste oameni sarmani, dotati niste spitale, construiti niste drumuri. puteti face atit de multe lucruri mult mai utile decit sa ii risipiti pe asemenea prostii
Postat 30 Noiembrie 2017, 14:58 de seb77
!!!
O apa si-un pamant toti..rusine..
Postat 30 Noiembrie 2017, 14:50 de Tinas
Ce chestie
Si acu daca-i spui Românului că-i prost, se supără.
Postat 30 Noiembrie 2017, 14:44 de sandu1200
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON