URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 August 2014, 14:56

Oradea-i frunte: Spitalul Judeţean, dotat cu un aparat de radiologie digitală cum nu mai există în toată Europa de Est (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În prezenţa managerului Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp, şi a şefei Secţiei de Imagistică a acestuia, dr. Liana Toc, dar şi a unui director de la firma furnizoare, luni a fost prezentată jurnaliştilor o nouă reuşită din programul de modernizare a spitalelor orădene, cel mai de succes din întreaga ţară.

De data aceasta, "vedetă" a fost cel mai nou echipament pentru radiologie, de tip Discovery XR 56, an de fabricaţie 2014, cel mai performant existent în lume la această oră, iar în Europa de Est unic, fără "pereche" nu doar în România, ci în nicio altă ţară din fostul lagăr socialist.

Conform prezentării făcute de dr. Liana Toc, instalaţia este extrem de specială prin mai multe caracteristici şi avantaje. Astfel, dispune de doi detectori de tip FlashPad, ceea ce înseamnă că are senzori pentru radiografiere atât în masa orizontală pe care stă pacientul în timpul investigaţiei, cât şi în partea verticală, mobilă.

De asemenea, acest braţ mobil nu mai este dirijat mecanic, de către un operator care trebuie să stea alături, în sala de investigare, ci printr-un joy-stick, din camera de comandă alăturată, ceea ce înseamnă automat atât un plus de eficienţă, cât şi de protejare a personalului, detalii esenţiale în condiţiile în care cei 7 medici şi 13 asistente de la Radiologie investighează zilnic între 110 şi 130 de pacienţi (fără cei aduşi prin Unitatea de Primire a Urgenţelor).

Şi mai importante sunt, însă, două alte atuuri ale instalaţiei: dată fiind mobilitatea braţului, el oferă dintr-o singură rotire mai multe imagini anatomice ale corpului pacientului, astfel că acesta suportă o mult mai mică doză de radiaţii, în timp ce rezoluţia imaginilor este de cea mai bună calitate.

Mai mult, aparatul poate radiografia concomitent mai multe părţi ale corupului, de pildă pieptul, abdomenul, membrele şi coloana vertebrală, fiind capabil ca dintr-o singură expunere să "descompună" imaginile care îi sunt necesare medicului sau medicilor de diferite specialităţi (de pildă, din aceeaşi radiografie se pot edifica şi pneumologul, şi ortopedul). Acurateţea imaginilor permite, de asemenea, o precizie fără precedent şi în conceperea şi ajustarea dispozitivelor de protezare ortopedică, dar şi posibilitatea de a efectua expuneri tridimensionale în aplicaţii pulmonare, medicii putând da ca atare un diagnostic fără a mai fi necesară ulterior şi investigarea CT.

"Am decis achiziţia aparatului pentru că cel aflate în uz dădea semne de oboseală şi am dorit să prevenim o situaţie de criză, dar şi să asigurăm colegilor cele mai bune instrumente pentru a putea lucra la nivel de performanţă", a explicat dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean. "Întregul personal al secţiei va urma cursuri de pregătire pentru utilizarea noii instalaţii", a adăugat şi dr. Liana Toc, şefa Secţiei de Imagistică a unităţii.

Construit în Franţa în acest an şi livrat de compania Medist Imaging, noul aparat de radiologie digitală completează alte dotări de top ale Secţiei de Imagistică, precum cele două CT-uri, RMN-ul, mamograful digital şi osteodensimetrul de tip Dexa. El a costat 1,449 milioane lei (cu TVA) şi a fost achitat din veniturile proprii ale Spitalului Judeţean şi din contribuţia Primăriei Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
@adi
Nu Domocos a numit conducerea Spitalului din Beius, ci decidentii de la judet dinaintea descentralizarii(alianta PD-PSD).Domocos i-a mostenit si i-a mentinut odata cu aplicarea legii descentralizarii in sanatate a lui Cseke.Aceeasi decidenti au numit de exemplu la niv Spit jud, in acelasi timp, pe Bodog si cinstitul si competentul Romanul , dupa descentralisare acestia fiind schimbati de Tirle cu niste coreligionari de-ai lui, PD-isti ,nu liberali.
Postat 26 August 2014, 19:00 de Beiusan
oare?
Am serioase rezerve ca un pacient " verificat" cu acest aparat are in acelasi timp si probleme ortopedice si pneumologice! Iar cei de vis-a-vis de spital ce radiografii vor mai face? Vor da faliment? Dar, desigur, nu contest ca aparatul e preformant! Mi-e greu(extrem de greu, spre deloc)sa cred ca asa ceva nu exista la Budapesta, Praga, Varsovia(ma rog, exprimarea mai corecta ar fi fost Europa centrala si de est!)...........
Postat 26 August 2014, 00:35 de TDS
Oauuuu!
Cati mancatori de kkt. Daca se face ceva bun imediat apar "geniile" orasului sa critice. Nu ati vrea voi sa mergeti in continuare la vraci?
Postat 25 August 2014, 23:47 de anticomunistul
la Beius e dezastru
Asta in antiteza cu Spitalul Beius unde incompetenta conducerii face ca pacientii sa nu aiba unde sa isi faca o radiografie de doua saptamani, pentru ca sunt incapabili sa repare aparatele radiologice din spital. "Felicitari" asazisilor directori din spital pentru efortul care il depun si speram ca "realizarile" pe care le aveti sa va fie rasplatite pe masura. Bravo Domocos pentru numirile "extraordinare" de la spital!!!!
Postat 25 August 2014, 23:39 de adi
Bravo natiune, te-ai rezolvat !!!
Si, dupa ce aparatul ne spune ca avem simptome care ne conduc la concluzia ca s-ar putea sa suferim de boala X sau Y, cine ne face programul de tratament ??? Medist Imaging a venit, a prezentat, a convins, a luat banii si s-a dus !!! Dar, mai departe, care e finalitatea Ghita Carp cel destept. de ma mir ca nu te-a luat cineva de bun ce esti si sa te duca sa manageriezi ceva prin Franta, Germania sau GB !!! Degeaba faci un lucru fara rezultat, cu costuri mari, daca nu esti in stare sa vezi tot ansamblul !!!
Postat 25 August 2014, 23:11 de Bowl
aha!!
Adevarat PROFESIONISTA Liana TOC........mai gasesti pe la Continental concurente..
Postat 25 August 2014, 19:42 de ciordel
TOTUL spre binele oradenilor!!!!!
Tare ne imbucura noua achizitie a Spitalului Judetean si nadajduim in continuare ca in programul de modernizare sa fie cuprinsa si canalizarea acestui Spital , care ne viciaza mediul cu agenti patogeni si alte deseuri periculoase cum ar fi diferite medicamente evacuate in excremente - substante rezultate in urma tratamentelor ,reziduuri deversate direct in apele paraului Paris si apoi in Crisul Repede - sursa de apa potabila.Toate acestea fara stirea bietilor pacienti dar cu buna stiinta a celor care se preocupa de " binele " oradenilor.
Postat 25 August 2014, 16:51 de Adrian Platona
.
medicii care il opereaza sunt cat se poate de profesionisti
Postat 25 August 2014, 16:13 de David
tichie de margaritar
pacat ca nu se livreaza la pachet cu medici profesionisti.
Postat 25 August 2014, 15:18 de cordel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON