URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Ianuarie 2016, 14:40

Oradea a sărbătorit Mica Unire. Eleve îmbrăcate în costume populare i-au luat pe orădeni la horă (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei 157 de ani scurşi de la unirea Moldovei cu Ţara Românească au fost marcaţi, duminică, la Oradea, printr-un ceremonial ce a avut loc în Parcul 1 Decembrie, la statuia Ostaşului Român.

Vremea geroasă a făcut ca numărul participanţilor să nu treacă de 300. Mulţi dintre aceştia au fost reprezentanţi ai instituţiilor publice locale ori ai partidelor politice, veniţi, ca la fiecare sărbătoare naţională, să depună coroane de flori.

Istoricul Gabriel Moisa a fost cel care le-a vorbit celor prezenţi despre însemnătatea zilei de 24 ianuarie. Arătând cum Alexandru Ioan Cuza a fost ales, în 1859, domnitor în Moldova şi apoi în Ţara Românească, prodecanul Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii din Oradea a evocat generaţia de lideri politici care a făcut posibilă această unire fără de care, în 1918, nu se putea înfăptui România Mare. "O generaţie de excepţie, o generaţie de lideri care au ştiut să pună interesul naţional înaintea intereselor personale şi partinice, aşa cum existau ele atunci la mijlocul secolului al XIX-lea", a spus Moisa.

La rândul său, prefectul Claudiu Pop a prezentat evenimentul istoric, amintind şi discursul pe care l-a avut Mihail Kogălniceanu cu prilejul alegerii lui Cuza ca domn al Moldovei: "Alegându-te pe tine domn în ţara noastră, am voit să arătăm lumii ceea ce toată ţara doreşte: la legi noi, oameni noi. Fii dar omul epocii, fă ca legea să înlocuiască arbitrarul, fă ca legea să fie tare, iar tu, Măria ta, ca domn, fii bun, fii blând. Fii bun mai ales cu acei pentru care mai toţi domnii trecuţi au fost nepăsători sau răi. Fă, dar, ca domnia ta să fie cu totul de pace şi de dreptate, împacă patimile şi urile dintre noi şi reintrodu în mijlocul nostru strămoşeasca frăţie. Fii simplu, Măria ta, fii bun, fii domn cetăţean. Urechea ta să fie purerea deschisă la adevăr şi închisă la minciuni şi la linguşire".

Culoarea evenimentului a fost dată de zeci de eleve de la mai multe licee din oraş, care au venit îmbrăcate în costume populare. De altfel, la finalul ceremoniei, ele au fost şi cele care i-au îndemnat pe orădeni să dea mână cu mână, într-o horă ce s-a întins pe platoul central al parcului.

Hora Unirii a fost cântată de Corul Ariston al Liceului de Artă Oradea, după ce şi corul veteranilor General Traian Moşoiu a susţinut un scurt recital.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
tds pe pop pilosu si mang copy paste ?
in 3 poze apare Super Bolo,dar pop claudiu fiul patroului de la continental (de specificat ca fara banii lui taticu never ever nu aungea in politica )apare in mult mai multe,la fel si panorama de copy paste Mang.Pe langa neurology,ar fi bine si la oftalmolog.....
Postat 25 Ianuarie 2016, 09:33 de suporter_oradean
tds..si probleme cu vederea???
probabil nu l-ai vazut nici pe ochelaristul patron de Continental (CP)...cam multe afectiuni deodata..io zic sa te menajezi si sa descoperi frumustea vietii intr-un oras frumos , bine gospodarit si cu multe perspective de viitor. Daca vrei ai sansa unor plimbari cu biccleta pe care nu le visai pe vremea psdi-tului Filip si a altor ciumpalaci pusi pe capatuiala. In sinea ta , aversiunea fata de acesti domni nu e ceea ce arati, io stiu, dar rautatea nu e buna la sanatate - si asta se vede dupa scrisurile tale. I-ti doresc sanatate in noul an, o minte lucida si frica de Dumnezeu (care e inceputul intelepciunii).
Postat 25 Ianuarie 2016, 06:49 de TC
este este
A fost domnul Bolojan, daca te uitai la poze il vedeai!
Postat 24 Ianuarie 2016, 20:21 de ScristY
hora unirii nu prezentare de moda
Doamne !dna de la PSD a venit in rochie cu flori,mulata...alegeti-va oameni cu eticheta,nu fufe ...
Postat 24 Ianuarie 2016, 20:20 de cocolino
UNITI...
Inteleg ca Bolojan nu a fost ! Probabil sa gandea la " Piratii din Caraibe " ! Iar pe eleve le-a adus cineva sau doar au venit ? Ce misto ar fi fost sa fiu si eu acolo si sa ma prind in hora cu Malan ( zic si eu ! ) , cu Coana Florica , cu Ioan Popa Baciu , cu Bolos ( Doamne fereste ! ) , cu arhitectul sef ( ooops , n-avem... ) , cu cei de la Directia economica din PMO / cea savarsitoare de erori ! ) , cu Beltechi , cu multi ( exageart de multi ) altii ! Dar nu m-am dus ! Nu ma mai pot supune unui astfel de supliciu...
Postat 24 Ianuarie 2016, 15:06 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON