URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iulie 2013, 16:18

Obsesia lui Szabo Odon: Dacă statul nu respectă legile ce exemplu dă cetăţenilor?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o conferinţă de presă desfăşurată joi, chiar în ziua când a împlinit 37 de ani, Szabo Odon şi-a prezentat bilanţul după prima sesiune în care a activat în Camera Deputaţilor. Toată activitatea, a spus parlamentarul UDMR, a fost subsumată încercării de a sublinia şi îndrepta situaţiile în care chiar statul a fost primul care nu a respectat legile existente, dând un exemplu prost cetăţenilor.

Nu faceţi ca statul

Astfel, deputatul a amintit că a fost primul parlamentar din România care a constatat şi a cerut intrarea în legalitate după ce mai multe familii i s-au plâns că elevii nu primesc banii ce trebuie decontaţi pentru navetă atunci când localitatea unde se află şcoala la care învaţă este alta decât cea de domiciliu.

O altă situaţie similară e cea a angajaţilor Camerelor Agricole, pentru a căror salarizare Guvernul nu a prevăzut în buget decât sumele necesare primelor patru luni ale anului. "De trei luni, cei 35 de angajaţi ai Camerei Agricole Bihor nu şi-au mai primit salariile din această cauză, în condiţiile în care, fiind funcţionari publici, nu au voie nici să desfăşoare alte activităţi. Consiliul Judeţean, în a cărui subordine a fost trecută Camera Agricolă, a vrut să introducă în bugetul propriu fonduri pentru plata lor, dar nu are voie", a spus deputatul, subliniind aberaţia creată de Guvern.

Tot o aberaţie este considerată şi schimbarea legislaţiei rutiere în sensul obligării conducătorilor de mopede să deţină permise, fără însă ca normele de aplicare a legii să fi fost adoptate, astfel încât şcolile de şoferi nu au putut organiza cursuri şi examene pentru proprietarii unor asemenea vehicule.

În fine, "o mârşăvie", după cum s-a exprimat deputatul UDMR, a făcut obiectul unei întrebări pe care a adresat-o chiar săptămâna aceasta ministrului Mediului, Rovana Plumb, din cauza modului în care este derulat programul Rabla. Concret, a spus Szabo, deşi în Regulamentul de aplicare a programului naţional de înnoire a parcului auto se arată că voucherele pentru cei ce dau la casat maşinile vechi se distribuie pe judeţe în funcţie de vechimea parcului auto din acel judeţ (adică a numărului de maşini mai vechi de 10 ani), în realitate de la Bucureşti voucherele s-au distribuit pe alte criterii.

"Conform datelor oficiale ale Ministerului Mediului, pe primul loc cu maşini peste 10 ani este Bucureşti, cu 410.000 maşini, urmat de Timişoara, cu 136.000, Cluj (128.000), Constanţa şi Bihor (fiecare cu câte 110.000 maşini peste 10 ani). Cu toate acestea, cele mai multe vouchere s-au distribuit în judeţele Vâlcea (1.500 de vouchere la 57.000 maşini peste 10 ani), în Gorj (1.400 vouchere la 57.000 rable), Sibiu (1.300 vouchere la 74.000 maşini peste 10 ani), Bucureşti (1.200 vouchere la 410.000 maşini), iar Bihorul a primit doar 544 vouchere la 110.000 maşini vechi peste 10 ani. Nu înţeleg nimic şi nici nu e de înţeles", a spus Szabo Odon.

"De fapt, se stimulează nu înnoirea parcului naţional auto, ci specula cu vouchere, pentru că voucherele distribuite într-un judeţ le găsim apoi în alte judeţe", a concluzionat deputatul bihorean.

Parlamentul, victima prejudecăţilor

În ce priveşte impresia generală după prima sa sesiune de deputat, Szabo Odon a afirmat că în comisiile Parlamentului "se lucrează destul de mult şi de bine", dar "imaginea Parlamentului este viciată" pentru că acesta este interesul preşedintelui Traian Băsescu, al Guvernului şi chiar al societăţii civile, pentru "demonizarea" aleşilor românilor.

"Imaginea Parlamentului e ţinută jos pentru că aşa au interesul preşedintele, care vrea continuu să-şi creeze şi să aibă un adversar cu care să se războiască, aşa are interesul Guvernul, care nu dă mână liberă parlamentarilor să voteze aşa cum le dictează conştiinţa şi cum se pricep, iar pe de altă parte există un dezinteres al societăţii civile de a întări Parlamentul, şi atunci populaţia cade în capcana de a pune toate relele în seama parlamentarilor şi de a cere reducerea numărului parlamentarilor sau a numărului camerelor parlamentare", a spus Szabo Odon.

În acest context, deputatul UDMR a amintit că în Parlamentul Europei lucrările în plen se desfăşoară în prezenţa unui raportor şi a 5-6 eurodeputaţi care ascultă, doar în România existând impresia că parlamentarii nu lucrează dacă nu sunt în plen, ci în comisii, acolo unde nu se văd la televizor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
un ungur escroc, "redistribuit"
jos leprele separatiste, retrograde, izolationiste !
Postat 05 Iulie 2013, 06:39 de book
Obsesia acestui limbric ?
............este sa fure pamant romanesc !
Postat 05 Iulie 2013, 06:31 de book
marsh in hungurica !
marsh in hungurica !
Postat 05 Iulie 2013, 06:20 de marsh in hungurica !
pt ****
mah rahatule, daca voi sunteti niste gunoaie, crezi ca toti sunt la fel ca si voi, jigodiilor.
Postat 05 Iulie 2013, 06:17 de huu.................
"marsavie"
bai, hodoaneee, marsavia consta in faptul ca inca nu sunteti scosi in afara legii ! asta e marsavia. sa faceti politica pe criteriu etnic si sa va separati, enclavizati in ungaria, la orban. la cate furturi si marsavii antiromanesti faceti, ati merita toti sa va putrezeasca ciolanele, LA PARNAIE !!!
Postat 05 Iulie 2013, 06:15 de lepre udemeriste@
@doru
Da, draga Dorule, toti taranii se vor intoarce acasa. Toti cei adusi de Ceausescu sa umple fabricile si blocurile construite de el.
Postat 05 Iulie 2013, 00:14 de ****
****
Ar trebui sa fie obsesia fiecarui cetatean corect si cinstit. Dar in Romania auzi numai despre nerespectarea legilor, de furturi, smecherii, posturi obtinute pe criterii politice. Tara de hoti si inculti!!!
Postat 05 Iulie 2013, 00:12 de ****
intoarcere
DACA SE RIDICA PRETUL LA INCALZIREA IN BLOCURI MULTI SE VOR INTOARCE PE MELEAGURILE NATALE DE UNDE AU VENIT
Postat 04 Iulie 2013, 22:25 de doru
Huuuuuuuuudemere
Cacatul asta de Odon pina cind vorbeste aiurea? Hotoman calificat mina dreapta a depantorului aka Hitman la UDMR
Postat 04 Iulie 2013, 22:18 de Odonke
PLEACA ACASA !!!
NE-AM SATURAT DE VOI ! PLECATI DRACU' INAPOI IN UNGARIA !!!
Postat 04 Iulie 2013, 17:41 de Iancu
Odeon...
un redistribuit obaznic, ca şi ceilalţi asimilaţi cu ceaune...
Postat 04 Iulie 2013, 17:33 de pistike
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON