URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Octombrie 2012, 15:31

O groapă de gunoi clandestină din Ştrandul Venus s-a prăvălit peste gardul Rezervaţiei cu Nuferi Termali (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Rezervaţia Naturală Pârâul Peţea, din Băile 1 Mai, a fost agresată din nou. Gardul care desparte zona protejată de Ştrandul Venus a fost distrus pe o lungime de peste 10 metri de un strat gros de moloz depozitat ilegal şi aiurea pe un teren din ştrand aflat în imediata vecinătate a rezervaţiei. Deşeurile au fost aduse de chiar administratorul Ştrandului Venus, SCT Băile Felix, şi provin din demolări ori modificări de construcţii. Garda de Mediu a somat firma să-şi ia gunoaiele înapoi.

"Muzeul Ţării Crişurilor a fost sesizat joi, 4 octombrie, de un localnic din Haieu despre depozitările de gunoaie din incinta Strandului Venus, la limita de protecţie a lacurilor cu nuferi termali din Băile 1 Mai", a declarat pentru BIHOREANUL Radu Huza, custodele rezervaţiei.

A doua zi, reprezentanţii Muzeului şi ai Gărzii de Mediu Bihor au mers la faţa locului să vadă cu ochii lor grozăvia: stratul de moloz se întinde pe o suprafaţă de peste 2.000 de metri patraţi şi atinge pe alocuri o înălţime 2 metri. Cantitatea estimată de moloz este uriaşă, de aproximativ 40.000 de metri cubi.

"Deşeurile au fost depozitate la graniţa rezervaţiei, distrugând 10 metri liniari de gard. Măsurile dispuse sunt: să refacă gardul şi să mute deşeurile. Termenul este cel legal, de 6 luni", se arată în nota de constatare a Gărzii de Mediu, care nu a aplicat nicio amendă făptuitorului, care e administrator al staţiunii Băile Felix şi Ştrandul Venus din Băile 1 Mai. Controlul s-a desfăşurat în prezenţa reprezentanţilor SCT Băile Felix şi ai Primăriei Sânmartin, ultima fiind proprietara terenului cu pricina.

Comisarii de mediu au mai constatat că deşeurile se compun din materii inerte rezultate din demolări - beton, cărămizi, plasticuri, cauciuc - şi că depozitarea acestora a început în urmă cu două luni.

Viceprimarul comunei Sânmartin, Nicolae Leuce, a confirmat pentru BIHOREANUL că, deşi nu era vorba despre o lucrare de construcţii, ci despre o terasare a unei suprafaţe de teren cu o cotă mai joasă decât cel din ştrand, pentru această operaţiune era nevoie de aviz de la Mediu şi de autorizaţie de la Primăria Sânmartin.

Terenul pe care SCT Băile Felix l-a transformat ilegal în groapă de gunoi se află în incinta Ştrandului Venus din Băile 1 Mai, pe care Primăria Sânmartin l-a scos la licitaţie pentru a plăti datoriile către Compania de Apă Oradea, în cuantum de peste 5,2 milioane de lei. Prima licitaţie, din mai 2009, a eşuat pentru că din trei firme care cumpăraseră caietul de sarcini se prezentase doar una. La al doilea termen, din iulie 2009, singurul ofertant a fost SCT Băile Felix, care a încheiat cu Primăria Sânmartin actele premegătoare cumpărării pentru suma de 4,75 milioane de euro.

După cum confirmă comisarii de mediu, chemaţi vineri la faţa locului, reprezentanţii SCT au invocat că nu au încălcat nicio lege depozitând molozul pe un teren pe care-l cumpăraseră. De fapt, însă, lucrurile stau altfel. Vânzarea Ştrandului Venus nu s-a finalizat încă, deoarece o parte din terenurile bazei de agrement - printre care şi cel pe care s-a depozitat molozul - sunt încă în litigiu, Primăria Sânmartin judecându-se pentru dreptul de proprietate.

Drept urmare, după licitaţia din 2009 SCT a plătit doar jumătate din sumă şi a primit din partea Primăriei numai dreptul de administrare al ştrandului, vânzarea urmând a se perfecta doar după finalizarea proceselor pe terenurile în litigiu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON