URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Martie 2012, 14:11

O filieră profilată pe furturi de utilaje agricole, în care era şi milionarul Octavian Brânzaş, trimisă în judecată în Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, inspectorul principal Alina Dinu, a anunţat, miercuri, că poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea şi procurorii DIICOT Oradea au finalizat ancheta şi au dispus trimiterea în judecată a unei grupări acuzate de trafic de utilaje agricole furate din Italia.

Din cercetările poliţiştilor BCCO Oradea reiese că, în perioada 2009-2010, grupul, format din 6 persoane, 3 bihoreni şi 3 cetăţeni italieni, a introdus în România 10 utilaje agricole, tractoare de mare putere sustrase din Italia, în valoare totală de 541.800 euro.

"Cele 6 persoane au fost anchetate pentru furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală şi iniţierea sau aderare la un grup infracţional organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni grave", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.

Gruparea era condusă de cetăţeanul italian Vecchiolla Antonio, 40 ani. Tractoarele erau sustrase în timpul nopţii, din diverse ferme agricole sau parcuri de vânzare de pe teritoriul Italiei, încărcate în autotrenuri româneşti şi transportate în Bihor, unde erau preluate de un alt membru al grupării care repansona seriile de la motor şi le vindea la preţuri atractive, folosind documente de provenienţă italiene false.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, din gruparea orădeană a făcut parte şi milionarul orădean Octavian Brânzaş, cel care s-a sinucis în octombrie 2010, la firma căruia poliţiştii au găsit unul din utilajele sustrase.

Din filieră mai făceau parte şi Dan Negrea, un bolnav de cancer în fază terminală, folosit de filieră ca pion de sacrificiu. Acesta, ca administrator al unor firme fantomă, a emis în fals facturile fiscale de cumpărare a opt din cele 10 tractoare sustrase din Italia, pentru a fi folosite la autoritatea vamală sau la alte autorităţi.

"Poliţiştii BCCO Oradea au reuşit recuperarea şi restituirea către proprietarii de drept a şapte din tractoarele sustrase", a mai spus inspectorul principal Alina Dinu.

Dosarul a fost înaintat instanţei de judecată, iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi, suspecţii riscă pedepse privative de libertate cuprinse între 5 şi 20 de ani.

Pe de altă parte, liderul grupării, italianul Vecchiolla Antonio, este arestat şi judecat în prezent într-un alt dosar, tot pentru trafic de utilaje agricole furate, şi de Curtea de Apel Alba. În cazul respectiv au fost inculpate în total 38 de persoane, printre care şi Schiau Liviu, subcomisar de politie la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba-Iulia şi Tarnu Ioan, locotenent-colonel, şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba, cei din urmă fiind acuzaţi că au oferit "protecţie" grupării de hoţi şi i-au infromat despre ancheta demarată împotriva lor.

În dosarul aflat pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia, prejudiciul se ridică la 4,5 milioane de euro şi constă în utilaje furate din Franţa Italia, Olanda şi Grecia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON