URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Martie 2014, 12:16

O dau la-ntors: Popa şi Kiss îşi jură amor până în 2020, de dragul "stabilităţii"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La două săptămâni după ruperea USL, timp în care toate partidele din Consiliul Judeţean au negociat tot felul de majorităţi posibile, preşedintele CJ şi PNL Bihor Cornel Popa şi vicepreşedintele Alexandru Kiss, liderul UDMR Bihor, au declarat, marţi, că doresc să păstreze alianţa formată în 2012 între cele două partide, timp de încă 6 ani. În următorii 2 ani, însă, PNL şi UDMR vor rămâne în alianţă cu PSD.

Cei doi s-au declarat afectaţi de speculaţiile de presă conform cărora urma să se creeze o altă majoritate, spunând că o vor păstra pe cea de acum, "în numele stabilităţii" şi de dragul bihorenilor, fără a preciza însă la ce vor folosi puterea pe care o au.

PSD, aliat în lipsă

Într-o declaraţie de presă anunţată cu doar 45 de minute înainte, preşedintele PNL Cornel Popa şi omologul său UDMR-ist Alexandru Kiss au apărut marţi dimineaţă în faţa jurnaliştilor pentru a dezminţi speculaţiile din presa locală, care a publicat informaţii cu privire la faptul că ambele partide fac demersuri în vederea unei alte majorităţi decât cea rezultată după alegerile locale din 2012, când funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean a revenit PNL, iar cele două poziţii de vicepreşedinte UDMR şi respectiv PSD.

Popa şi Kiss au avut grijă să spună că vor să stingă zvonurile şi că doar obligaţia preşedintelui PSD Ioan Mang de a fi prezent în Bucureşti în aceeaşi zi l-a împiedicat pe acesta să fie prezent alături de ei.

"Am văzut în ultimul timp, le-am savurat şi noi, multele speculaţii din presa locală despre cum vor fi majorităţile în Consiliul Judeţean", a spus Cornel Popa, făcând referire expresă la BIHOREANUL, care arăta că atât UDMR şi PSD, cât şi PNL dispută formarea unei alte majorităţi, cu PDL-ul.

Cei doi au spus însă că vor să rămână împreună nu doar până la finele acestui mandat, ci şi pentru perioada 2016-2020.

Oameni de cuvânt

"Intenţionăm, suntem decişi, să continuăm în plan local înţelegerile pe care le-am avut referitoare la majoritatea din Consiliul Judeţean, între PNL, UDMR şi PSD, în ordinea pe care o doriţi. Toate trei partidele au maturitatea de a continua această înţelegere, pentru stabilitate în următorii ani şi transpunerea în practică a proiectelor pentru Bihor şi pentru a nu ne izola faţă de ceea ce înseamnă Guvernul", a spus Cornel Popa, referindu-se şi la faptul că în ultimele trei legislaturi Bihorul a avut la conducere politicieni de altă culoare decât cea a guvernelor.

"Cred că trebuie să dăm un semnal, şi vreau să spun asta în premieră, că pe lângă hotărârea de a continua înţelegerea, prefigurez o înţelegere între PNL şi UDMR pe următorii 6 ani pentru a da judeţului o stabilitate pe termen lung şi pentru a ne putea face pe mai mult timp strategiile", a spus Popa, adăugând că această propunere va fi supusă votului conducerii celor două partide.

În ceea ce-l priveşte, preşedintele UDMR Bihor Alexandru Kiss a afirmat  că formaţiunea sa este una care îşi respectă înţelegerile şi că păstrarea alianţei în Bihor cu PNL a discutat-o inclusiv cu liderul Uniunii, Kelemen Hunor, care a venit la Oradea de 15 martie.

"Cred că este logic să continuăm, UDMR nu a încălcat niciodată o înţelegere pe care a semnat-o, nici măcar atunci când nu toate termenele au fost respectate de ceilalţi. L-am întrebat pe domnul preşedinte Popa dacă există o altă dorinţă la dânşii şi dânsul a zis că nu, şi atunci am spus să anunţăm noi aceasta. Am vorbit inclusiv cu preşedintele UDMR şi mi-a spus că şi dânsul a discutat cu domnul Antonescu chestia asta", a spus Kiss, confirmat apoi de Popa.

Kiss şi pilda cu nevasta

La solicitarea BIHOREANULUI, Kiss a afirmat că nu a pus PNL nicio altă condiţie faţă de cele convenite în 2012. La rându-i, Cornel Popa a afirmat, tot la solicitarea BIHOREANULUI, care a întrebat dacă va delega competenţe celor doi vicepreşedinţi ai CJ, că organigrama din prezent este cea "pe care am moştenit-o". "N-am mişcat pe nimeni cu nimic, cine se consideră dezavantajat vom lămuri între noi", a spus Popa, făcând referire la nemulţumirea preşedintelui PSD Bihor Ioan Mang că şeful CJ nu i-a delegat atribuţii şi, deci, nici putere de semnătură.

Atât Popa cât şi Kiss au precizat că nu au pus în discuţie majoritatea PNL-PSD existentă în Consiliul Local Oradea, nici păstrarea actualului subprefect Cristian Bitea, susţinut de PNL, nici poziţiile actualilor şefi de deconcentrate promovaţi de liberali. "Am vorbit despre Consiliul Judeţean, nu şi despre cel local. Avem obligaţia să abordăm şi celelalte aspecte pe parcurs, inclusiv la nivelul unităţilor administrativ teritoriale", a răspuns Cornel Popa în doi peri.

De asemenea, deşi a susţinut că "nu s-a discutat nicio secundă decât să rămânem în aceeaşi formaţie", liderul UDMR a recunoscut indirect că după ruperea USL au existat discuţii în vederea unor alte posibile majorităţi în CJ, făcând acest lucru în stilul său, pe ocolite, apelând la fabule. "La 62 de ani, cât am eu, am văzut multe în viaţă. Noi, bărbaţii, ne uităm după toate femeile, dar totuşi rămânem cu nevestele", a spus Alexandru Kiss. Chit că nu e tocmai liderul UDMR Bihor în măsură să evoce această pildă, câtă vreme el e unul care s-a despărţit de nevastă...

Citiţi pe aceeaşi temă şi articolul "Popa se leapădă de Bolojan: Mutarea Muzeului în Cetate, doar cu acordul UDMR şi PSD"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Kiss a început să aibă scăpări la capitolul previziuni !?!
El spune 6 ani dar, peste 3 ani, PSD intră pentru alţi 8 ani în faimosul lor con de umbră !?!
Postat 18 Martie 2014, 14:36 de Carp III
a crezut altcineva ceva?
D-lor ziaristi, Daca nu stiti tot gunoiul din judetul Bihor se trimite catre goapa de gunoi a D-lui Kiss,groapa privata bineinteles...asta asa ca sa stie si D-nul Popa cum merge treaba prin Judet.Gunoiul se cara sute de km,cu costuri pe spinarea cetatenilor asta in situatia in care la Valea lui Mihai este o statie de sortare cu zero ore de functionare.Sa nu mai vorbim de zona Stei Beius,unde societatile Edilul si Solceta se zbat ca in chinurile facerii pentru supravietuire.De ce sa faci ceva pentru oameni cand poti sa nu faci decat pentru tine!Asa ca d-lor politicieni si ziaristi ganditi-va de ce nu se realizeaza gropi de gunoi ecologice in zonele in care locuiti?Prietenii stiu de ce!!!Apropos, la Stei groapa de gunoi e focar de infectie !!!Faceti si Dvs o vizita poate cineva din tara asta va lua o masura!!Desi nu cred.
Postat 18 Martie 2014, 13:48 de drojdie
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON