URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Octombrie 2013, 16:57

Nu vrem cu Clujul! Referendum în Bihor, Satu Mare şi Sălaj pentru constituirea într-o regiune de dezvoltare comună

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Acum ori niciodată! Partidele reprezentate în Consiliul Judeţean Bihor vor iniţia o strângere de semnături pentru organizarea unui referendul în vederea consultării populaţiei cu privire la constituirea judeţelor Bihor, Satu Mare şi Sălaj într-o regiune de dezvoltare economică de sine stătătoare. Anunţul a fost făcut joi, de deputatul UDMR Szabo Odon, care a precizat că a discutat cu reprezentanţii celorlalte partide din CJ, iar ca urmare decizia este ca şi luată.

"Referendumul este singura modalitate în care cetăţenii îşi pot spune părerea despre regionalizare, pentru că, să fim serioşi, până acum au vorbit doar politicienii, iar vocea populaţiei nu s-a prea auzit", a declarat deputatul Szabo Odon, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit UDMR-istului, referendumul ar consulta voinţa populară prin trei întrebări legate de regionalizare: "Sunteţi de acord ca atribuţiile de la nivel local şi judeţean să nu fie transferate, centralizate, la nivel regional?", "Sunteţi de acord ca cele opt regiuni de dezvoltare actuale să fie regândite, reorganizate, în regiuni de dezvoltare economică cu două - patru judeţe?" şi "Sunteţi de acord ca judeţele Bihor, Satu Mare şi Sălaj să constituie o regiune de dezvoltare economică?".

Întrebări cu mesaj

Chestionarul a fost gândit astfel încât să dea un semnal. "Prima întrebare este menită să liniştească populaţia din Satu Mare şi Sălaj. Oradea, dacă va fi centru, nu va sugruma celelalte judeţe, cum face acum cu Clujul, care acaparează tot. Iniţiativa va rămâne, în continuare, în plan local", a spus Szabo.

Cea de-a doua întrebare vizează conceptul general de regionalizare. "E limpede pentru oricine că o regiune de patru judeţe, cum este Banatul, se gestionează mult mai bine şi eficient decât una cu şase", a afirmat deputatul.

Întrebarea care încheie chestionarul este menită să legitimeze demersul politicienilor din cele trei judeţe în favoarea unei regiuni de dezvoltare comune. "Populaţia se va pronunţa clar despre modul în care vrea să se facă regionalizarea. Să nu uităm că judeţul Bihor are semnat un protocol de colaborare cu Satu Mare şi Sălaj încă din perioada 2009-2011", a spus Szabo.

Referendum în trei judeţe

Potrivit deputatului, începând de săptămâna viitoare, partidele din Consiliul Judeţean vor demara adunarea de semnături în vederea iniţierii consultării populare. "Este vorba de circa 22.000 de semnături. Ar putea să le adune să le adune UDMR, dar aceasta nu este problema unui singur partid, ci a întregii clase politice", a afirmat deputatul.

Odată finalizată strângerea de semnături, Consiliul Judeţean Bihor va adopta o hotărâre în vederea organizării referendumului. După toate probabilităţile, consulatarea populară va avea loc pe 8 decembrie.

"Referendumul nu va avea loc doar în Bihor. În aceeaşi perioadă, acţiuni similare vor avea loc şi în Satu Mare şi Sălaj", a zis Szabo Odon.

Potrivit deputatului, rezultatele referendumului vor fi folosite pentru a justifica o iniţiativă legislativă care să prevadă înfiinţarea acestei regiuni de dezvoltare formată din judeţele Bihor, Satu Mare şi Sălaj. Regiunea de dezvoltare se va transforma după modificarea Constituţiei în regiune administrativă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
38 Comentarii
da-te ma incolo....
CENZURAT
Postat 06 Octombrie 2013, 12:19 de eu
Tzapul hudemerist... mananca *
Ne dorim aici un pamant romanesc, fara sarbatori ostentative, de 15 martie, ale ungariei pe pamantul Ardealului romanesc (in ungaria – da!, nu in Romania!), fara asa-zisul Tinut Secuiesc, fara RAM (Regiunea Autonoma Maghiara), fara alte zone autonome de la extrema vestica, in Bihor, Salaj, Satu Mare, fara Partium, tot o alta dorita autonomie teritoriala. Un Ardeal fara sarbatorirea si pomenirea, cu fast, a criminalului de razboi Wass Albert, condamnat la moarte, in contumacie, vinovat de moartea romanilor si evreilor, fara proslavirea unui Nyrõ Jozsef, fascist, antiroman, antisemit si hortyst notoriu. Un Ardeal fara un manual de “Istoria secuilor”, ofensa la adresa Romaniei si a romanilor. O regiune in care sa nu se dea uitarii genocidul de la 1848-1849 impotriva romanilor, nici crimele abominabile de la Ip, Traznea, Muresenii de Campie, Sucutard, Prundul Bargaului, Moisei si Sarmasu, din multe alte localitati ardelene, pe timpul Diktatului de la Viena, in teritoriile vremelnic ocupate de trupele hortyste si de administratia de la Budapesta! Un Ardeal in care limba romana sa fie, la ea acasa, stapana! Vrem linistea interiorului si a hotarelor, nu taceri cu subintelesuri, aici, unde avem si acele sfaturi din strabuni, de care sa se tina cont, mai ales ca ei sunt inaintemergatorii care “au inflorit brazda”.
Postat 06 Octombrie 2013, 03:35 de Aircraft Patrolled
szabo odon gunoiul
bai nenorocitule, sunteti demni de tot dispretul. sunteti excrecabili. ati sabotat dezvoltarea orasului ca sa creati avantaje hungariei. marsh in hungaria si faceti acolo segregationisme, autonomii si pe dracul sa va ia gunoaie iredentiste !
Postat 05 Octombrie 2013, 23:24 de @szabo odon gunoiul
Obsesia ungurimii
har-cov-mures + partium viktor orban, incoloneaza ungurii din Romania sub sloganul: “AUTONOMIA, SINGURA SOLUTIE ACCEPTABILA”
Postat 05 Octombrie 2013, 21:02 de Valhalla-Asgard
@Menumorut
te agiti degeaba. nu cred ca va fi Crisana Istorica.varianta ta n-are sorti de izbanda. udemeristii se opun primii oricarei alte variante in afara de BH, SM si SJ, (partium: partea regatului unguresc, in traducere libera), cu toate ca nici cei din SM. sau SJ nu-i vor. sunt in stare sa-i scoata pe unguri in strada ca sa le sustina varianta.
Postat 05 Octombrie 2013, 16:06 de @Menumorut
Crisana
Politicienii nostri sa lupte pt CRISANA ISTORICA, de la Mures la Somes, si de la granita cu Ungaria pina la culmile Apusenilor, cu resedinta la ORADEA, asa cum a fost inainte.Orice alta varianta, dar mai ales varianta Partium(BH impreuna cu SJ si SM) nu ar fi potrivite.
Postat 05 Octombrie 2013, 09:16 de Menumorut
Români, citiţi cu atenţie :
ATENTIE ROMANI ! [04.10.2013, 05:31] lepra udmr, trage cu dinţii de varianta cu 16 regiuni, (observăm regiunea formată strategic din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, zonă în care ungurii sunt majoritari) plus regiunea Bihor, Satu-Mare si Sălaj (procent destul de important al acestei minorităţi) aşa zisul partium. Aceste două regiuni îi \"arde\" pe udemerişti ! Se observă încercarea de compactare a etnicilor unguri, in zonele respective. Este lesne de observat \"caracterul etnic\", al variantei respective. Varianta ar fi cît se poate de defavorabilă pt românii din aceste zone. Sunt foarte cunoscute cazurile de numeroase abuzuri semnalate de români, în primăriile conduse de udemerişti. Vedeţi mai multe pe internet. Intraţi pt informare pe \"Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita si Mureş\". Aici, aproape, ştim cu toţii situaţiile din Oradea, Salonta, etc. situaţii relatate şi in Bihoreanul.
Postat 05 Octombrie 2013, 01:19 de 24/7
unguroci iredentisti
Clujul va fi cu noi in regiune si asa e cel mai bine.
Postat 04 Octombrie 2013, 22:34 de M5
unguroci iredentisti
mergem cu romanii, nu cu escrocii ungurii redentisti.
Postat 04 Octombrie 2013, 22:33 de M5
unguroci iredentisti
mergeti dracului cu partiumul vostru cu tot. vreti sa furati tot ce vedeti cu ochii
Postat 04 Octombrie 2013, 22:31 de M5
@oradean
Te contrazici in ,,argumente" ! boc n-avea alta solutie, nu ,,taia" el, eram mai rau decat grecii, pt. noi nu sarea nimeni. Si tu unde traiesti, ti se pare ca usl-ul e mai bun ?! Nu vezi, pardon, nu simti cum ne jupoaie premierul xerox ?! Si ce influenta are un primar, chiar daca e boc, intr-o guvernare usl cu 70%?! Am zis, tu n-ai argumente, da' postezi.. e dreptul tau. Totusi, un pic de efort de a gandi inainte de a posta nu strica nimanui. Asa vine unul si zice ca nu vrea Clujul pt. ca Mihai Viteazu a fost omorat la Turda, in judetul Cluj.
Postat 04 Octombrie 2013, 19:51 de .
@andrei
Eu nu l-am votat pe Ciordel Popa, si nici pe manglitorul... De acord pana la un punct cu tine... Dar ce zici de boc? boc e mai bun cu ceva? A tras si pielea de pe noi... Si mai cunosc destui clujeni care ii seamana. De aia nu vreau clujul
Postat 04 Octombrie 2013, 19:11 de oradean
CIOLANEEEEEEE !!!
Ciolan pentru UDMR. Acu nu ca nu ar fi ceva adevar aici dar, dar daca s-ar adopta aceast fel de regionalizare in 20 de ani aceasta regiune ar cere dezlipirea de romania si alipirea de HUNgaria !!!!! In rest CIOLAN de ros pentru UDMR si alti politruci ce verde-alb-rosu.
Postat 04 Octombrie 2013, 17:25 de s.
Odon tio iei prin PARTI -um
Mai Odiosule nu intelegi ca datorita politicii voastre mizerabile de iredentisti, nimeni nu vrea cu Bihorul, nici Salajul nici Satu- Mare din nefericire pentru ca nu au fost consultati niciodata cu adevarat, ati pierdut ocazia ca Oradea sa fie capitala Crisanei cum a fost din todeauna pt ati aberat acum 2 ani cand i sa acrit si lui Base ca nu ati lasat nimic de la voi, ati tinut-o tot cu regiunea Har-Cov-*si PÎrtium si sa ales praful, nu am nimic cu Clujul e mai mare e mai tare dar sa isi conduca regiunea lor de dincolo de Piatra Craiului ... cine cunoaste istorie Oradea - Bihorul nu a avut capitala la Cluj niciodata ...
Postat 04 Octombrie 2013, 17:19 de john
@oradean
deja multi oradeni s-au mutat la Cluj din cauza unora ca tine. acum chiar vrei sa plece toti oradenii realisti doar pentru ca voi sa aveti propria regiune? daca asta vrei inseamna ca ai creierul terci
Postat 04 Octombrie 2013, 15:55 de tony
@ andrei
ai dreptate ! de fapt si asta care posteaza aberand ca regiunea sa fie bh,sm, sj (partium), e udemeristul idiot al site-ului. posteaza nebunul cu nume romanesti. au suportul si sprijinul budei plus complicitatea unor escroci ca si mang, etc. nevasta lui mang e unguroaica.
Postat 04 Octombrie 2013, 15:37 de ungurimeasi ciolanu'
Plecati in pusta!
ungurrii vor segregatiunism, separatism instigati si sustinuti de buda ! sa mearga dreaq sa-i ia in pusta si sa faca circ acolo !
Postat 04 Octombrie 2013, 15:28 de ungurimeasi ciolanu'
Asa-zis @oradean si altii
Din cauza unor dobitoci care i-au ales pe popa ciordel, pe mang_litor, pe bolovan, in sfarsit, pe totii PeNaLii si uslamistii, vreau Clujul ! Cu acesti dobitoci, nu asa multi dar vocali si perseverenti, ne putem trezi maine-poimaine cu kiss sau chiar cu acest odios odon la conducerea regiunii. Precedent exista : la o pondere de 25% a ungurilor din totalul bihorenilor ei, hungurii, l-au avut pe kiss presedinte de consiliu judetean !!!
Postat 04 Octombrie 2013, 15:15 de andrei
pt andrei
Daca vrei cu clujul, de ce nu te muti la cluj?
Postat 04 Octombrie 2013, 14:54 de oradean
PS: de ce?
Totusi, pentru ce ne trebe referendum? De ce nu se decide ca cel mai important judet din regiune sa conduca regiunea. In cazul asta Clujul. Nici cei din Satu-Mare nu sunt de acord cu Oradea, nici mie nu mi-ar conveni sa fie la Satu-Mare, probabil din aceleasi motive. Aruncam banii pe geam ca sa aiba mafiotul de Mang de lucru.
Postat 04 Octombrie 2013, 13:05 de andrei
cluj!
Sunt oradean si vreau la Cluj. Nici nu avem ce discuta. Cum adica sa fie la Oradea in mainile lui Mang si restul mafiotilor PSD. Nici gand! Clujul e capitala ardelenilor, o stiu toti, inafara de interlopi si unguri. Iar cei care fac gura mare, ce-ar fi sa ne schimbam si resedinta la Suplacu de Barcau, ca doar asa vor satenii de acolo.
Postat 04 Octombrie 2013, 13:01 de andrei
nu vrem cu partiumul
in calitate de salajean 100% nu doresc ca judetul meu sa fie condus de Oradea. nici acum nici in urmatoarea suta de ani. Clujul este net superior nu se pot compara aceste orase
Postat 04 Octombrie 2013, 12:05 de tony
mai...mai....
Da-n regiunile astea cu filet pe stanga ...vreti si iubitori de jigodii? scuze ,,pufosenii mizerbile'' ?
Postat 04 Octombrie 2013, 11:56 de ss 3
Vai,vai...
..ce grijuliu este tapul udemerist!!!!!!Mor de ris,asta e ruda cu Dabija..du-te ma la 7 km de aici,ramai acolo sa fii autonom!Hai sictir si cea zis Gheorghe...in virful dealului!Iti place tapule?
Postat 04 Octombrie 2013, 09:32 de ion ROMANUL
super
bine ca s-a gandit cineva si la un referendum pentru o treaba serioasa. Felicitari celor care vor initia acest referendum. Pentru asta ar trebui sa iesim in strada nu pentru prostii. Am dreptul la libera exprimare si nu doresc sa apartin de Cluj...si sunt roman...si nici nu ar mai trebui sa conteze ce esti...avand in vedere ca suntem in secolul 21 si avem pretentia ca avem o educatie...si membri UE si multe altele...
Postat 04 Octombrie 2013, 08:45 de gal
AFAR
SA VA IA DRACU DE UNGURI BORATI , PLECATI IN UNGARIA DACA VA TREBUIE REGIUNI AUTONOME SI ATUNCI VETI FI FERICITI . MARS AFARA DIN TARA . DEJECTII CE SUNTETI .
Postat 04 Octombrie 2013, 08:41 de SS
De ce nu va mutati la cluj?
Voi care va dati mari patrioti, voi care vreti cu clujul, de ce naiba nu va mutati la cluj? Patriotismul nu inseamna sa fii sovin, xenofob, etc. Este o mare diferenta! Sunt roman get-beget, dar asta nu inseamna ca automat trebuie sa-i urasc pe unguri. Pe de alta parte, daca cititi statisticile, in niciunul din cele 3 judete nu sunt majoritari ungurii, deci nu stiu de ce tremurati atata de frica ungurilor... sunteti de-a dreptul paranoici!
Postat 04 Octombrie 2013, 08:11 de j
Ce zici tu, prosti-s romanii !
Neamul asta de pripas, hungurii, trebuie raspandit sa fie maxim 15% intr-o regiune, ca daca-s 20% trebuie sa invatam ungurete, fir-ar mama lor a draqu de ,,politicieni" romani, ei si (faradelegile lor, )cum au vandut si vand tot, pana si limba romana, doar sa fie la ciolan ! Deci CLUJUL !
Postat 04 Octombrie 2013, 05:53 de pinonel
ATENTIE ROMANI !
lepra udmr, trage cu dinţii de varianta cu 16 regiuni, (observăm regiunea formată strategic din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, zonă în care ungurii sunt majoritari) plus regiunea Bihor, Satu-Mare si Sălaj (procent destul de important al acestei minorităţi) aşa zisul partium. Aceste două regiuni îi \"arde\" pe udemerişti ! Se observă încercarea de compactare a etnicilor unguri, in zonele respective. Este lesne de observat \"caracterul etnic\", al variantei respective. Varianta ar fi cît se poate de defavorabilă pt românii din aceste zone. Sunt foarte cunoscute cazurile de numeroase abuzuri semnalate de români, în primăriile conduse de udemerişti. Vedeţi mai multe pe internet. Intraţi pt informare pe \"Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita si Mureş\". Aici, aproape, ştim cu toţii situaţiile din Oradea, Salonta, etc. situaţii relatate şi in Bihoreanul.
Postat 04 Octombrie 2013, 05:31 de ATENTIE ROMANI !
Obsesia ungureasca :
har-cov-mures + partium viktor orban, incoloneaza ungurii din Romania sub sloganul: “AUTONOMIA, SINGURA SOLUTIE ACCEPTABILA”
Postat 04 Octombrie 2013, 02:44 de Valhalla-Asgard
gunoi segregationist
Satu-Mare, v-a dat 'mumu'. A spus clar ca nu vor face jocurile voastre (udemeristii ) si ale tokesistilor... mars in pusta si acolo faceti partium si enclavizari unguresti, nu aici in Ardealul Romanesc !!! Clujul este solutia cea mai buna iar voi va trebui sa vorbiti romaneste si sa va supuneti legilor Statului Roman ! Nu va convine, plecati in hungaria !
Postat 04 Octombrie 2013, 02:34 de 1918
.
unde pot semna ? semnez de 5 ori daca trebe
Postat 04 Octombrie 2013, 00:33 de David
Să segregăm BINE! Ep.: Szabo Odon. Again
1. Faptul că Oradea nu va deveni reşedinţă de regiune se datorează exclusiv segregaţioniştilor şi iredentiştilor din UDMR, PPMT şi PCM, dar şi concesiilor iresponsabile, dar cointeresate(?), făcute acestora de către unii nomenclaturişti-”călugăriţe” din USL şi PDL; 2. ”E limpede pentru oricine că o regiune de patru judeţe, cum este Banatul, se gestionează mult mai bine şi eficient decât una cu şase”, a afirmat deputatul. - Şi politrucul Szabo ştie că viitoarele regiuni cu mai mult de 4 judeţe ca: Moldova, Transilvania, Oltenia şi Muntenia, se vor gestiona foarte bine, cu condiţia ca ”la butoane” să ajungă oameni potriviţi în adevăratul sens al cuvântului, deci şi buni cetăţeni români. Szervusztok!
Postat 03 Octombrie 2013, 21:48 de anonymus
@ o
Lasa istoria ca nu-i de nasul tau, istoria Europei are mii de ani spre deosebire da a ta, schimba subiectul.
Postat 03 Octombrie 2013, 20:54 de Adevar si cai
Tu Pinochio vrei de fapt altceva.
Ne doare la basca de ce vrei tu. Si noi si tu stim ce vrei de fapt. Niciodata.
Postat 03 Octombrie 2013, 20:50 de Oradean
adevar si precizie
1. ar trebui niste elemente minime de istorie inainte de a spune ceva. http://ro.wikipedia.org/wiki/Partium 2.Cehia 1.2 mil, Slovacia 1.2 mil, Bulgaria 1.3 si Polonia are regiuni mai mici ca noi asta e sursa: http://ec.europa.eu/eurostat 3. cele trei judete au 75% romani din tot ce ati scris rezulta ca nu aveti pic de habar despre ce vorbiti Oradea trebuie sa fie centru regional pt ca a fost asa sub unguri, habsburgi si romani de peste 1000 de ani. Unii neinformati, sau slugarnici fata de centrul de partid de la Bucuresti si mai putin localpatrioti sustin ca Oradea sa nu fie centru regional
Postat 03 Octombrie 2013, 20:31 de o
Semnează şi în locul meu caraghiosule !?!
Unde ai văzut în Europa regiuni de dezvoltare cu mai puţin de 2.000.000 locuitori ??? Iar dacă aduni semnături, să zicem 99%, ce o să faci cu ele ??? Hârtie igienică nu iese !?!
Postat 03 Octombrie 2013, 19:03 de Carp III
NU Partium!
Nu vrem Partium!Vrem Crisana istorica, sau macar Crisana dinainte de 1968!Daca nu se poate Crisana, atunci mai bine cu Clujul(80% romanesc)decat in Partium-ul unguresc(cu SJ si SM)
Postat 03 Octombrie 2013, 17:55 de Crisan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON