URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Septembrie 2015, 07:16

Nu vor ruşii! Primăria nu poate implementa un proiect de 17,6 milioane lei din cauza NIS Petrol

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ruşii stabilesc ce şi unde se forează în Oradea! Primăria este în imposibilitatea de a implementa un proiect pe fonduri norvegiene în valoare de 17,6 milioane lei, pentru că firma NIS Petrol, care a concesionat de la stat perimetrul  2 Tria, din care face parte şi Oradea, refuză să îi elibereze aviz de forare.

Municipalitatea vrea să încălzească pe apă geotermală consumatorii deserviţi de Punctul Termic 902, printre care Liceul Sportiv şi alte imobile din zonă, din puţul deja existent în curtea Universităţii. Pentru ca acest lucru să devină posibil, Primăria va trebui să sape un puţ de reinjecţie a apei uzate termic pentru a evita epuizarea resursei, lucru pe care nu îl poate face fără avizul concesionarului deţinut de Gazprom.

"Când am ajuns la autorizarea lucrărilor ne-am lovit de o tâmpenie. Noi trebuie să construim puţul de reinjecţie la distanţă de minim 900 de metri de puţul de extracţie, în aşa fel încât să se poată face circuitul apei. Cei de la NIS nu vor să ne dea însă avizul de forare", a povestit, într-o conferinţă de presă, luni, primarul Ilie Bolojan.

Potrivit primarului, reprezentanţii municipalităţii, NIS Petrol şi Transgex s-au întâlnit pe 17 septembrie la sediul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale pentru o rezolvare a situaţiei, dar discuţiile au rămas fără finalitate.

Astfel, municipalitatea va cere marţi acordul Consiliului Local pentru a face demersuri ca teritoriul oraşului să fie scos pe viitor din perimetrul concesionat de NIS Petrol.

"Vom cere fără echivoc ANRM să scoată Oradea din petimetrul Tria care cuprinde jumătate din judeţul Bihor. Firma este conştientă că aici nu va exploata niciodată petrol pentru că nu îi vom da niciodată autorizaţie de construire şi atunci ne încurcă", a spus Bolojan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
adică, Oradea a fost vândută mai demult rușilor
deci, primarul degeaba e primar la el in oraș, că numai poate face ce vrea el, decât ce vor rușii?! sau nu
Postat 29 Septembrie 2015, 13:52 de vg
@tsd
Articol de presa, 04.07.2013 ,,Compania petrolieră sârbă NIS, în care Gazprom Neft deţine 56,15%, şi compania ungară Acoustic Geophysical Services (AGS) au încheiat un contract prin care AGS va efectua prospecţiuni seismice 2D şi 3D pe o suprafaţă de 545 kmp şi 84 km liniari în perimetrul Tria din Bihor. Lucrările de teren au ca scop căutarea şi explorarea rezervelor de petrol şi gaze tradiţionale." Monstruoasa coalitie uslamista s-a destramat in 25.02.2014, deci contractul de oncesiune a fost semnat de vreun puscariabil uslamist, posibil niță. P.S. In chestiunea basescu/ioana basescu, m-ai pierdut, la mine postul antena 3 este dupa mezzo si trinitas, realizezi cat ma uit la el...
Postat 29 Septembrie 2015, 10:49 de pinonel
BĂSE
@pinonel NIS Petrol-ul nu e prieten cu familia Băsescu prin Ioana Băsescu?
Postat 29 Septembrie 2015, 09:54 de TDS
Alo, domnule mang_litorule !
Eu am invatat ca bogatiile subsolului sunt ale Patriei, art 136(3) din Constitutia Romaniei (v-am dat pontul gratis, d-na Borbely Eugenia), citez: ,,Bogăţiile de interes public ale subsolului, spaţiul aerian, apele cu potenţial energetic valorificabil, de interes naţional, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, precum şi alte bunuri stabilite de legea organică, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice." Asa-zisii ,,juristi" ai primariei sa-si puna capatele la treaba si sa ceara in instanta avizul. S-a ajuns in aceasta situatie si datorita klingonianului, care numai avocat al poporului nu este! Revenind la ai nostri, ia luati-va d-voastra, d-le mang_litorule picioarele la spinare si mergeti la dumnezeii d-voastra, condamnatul Dragnea Nicolae Liviu si la plagiatorul+urmaritul penal+..., trimis in judecata in ,,n" cauze, Ponta Victor-Viorel si obtineti un ucaz prin care sa fim dez-iobagiti! Nu mergeti singur, luati-l si pe omul guvernului in teritoriu, prefectul. Nu-l uitati nici pe popa ciordel, ii stie bine pe psd-isti, doar a batut palma cu ei pe vremea odiosului uslam! Altminteri penalii locali(alta gasca de hoti!) vor folosi in campaniile din 2016 orice motiv pt. a va lovi. Si au destula munitie, nu trebuie sa le mai dati!
Postat 29 Septembrie 2015, 08:45 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON