URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Septembrie 2016, 13:25

"Nu vă va fi uşor": Prima confruntare publică între Bolojan şi Pasztor, la desemnarea reprezentanţilor în Consiliul Agenţiei de Dezvoltare Nord-Vest

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ciuda declaraţiilor publice că şi-ar dori colaborarea şi cu aleşii PNL deoarece aceştia reprezintă aproape jumătate dintre cetăţenii din municipiile, oraşele şi comunele bihorene, şeful Consiliului Judeţean, Pasztor Sandor, a dovedit că singurul parteneriat pe care îl vrea cu adevărat e cel cu reprezentanţii PSD.

Aşa s-a văzut luni dimineaţă, la alegerea reprezentanţilor Bihorului în Consiliul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Vest, al căror rol va fi să susţină proiectele locale din judeţ despuse pentru finanţări nerambursabile în cadrul programelor regionale de dezvoltare.

Bătaie pe reprezentare

Cum fiecare din cele 6 judeţe din Regiunea Nord-Vest este reprezentat în Consiliul Regional de câte 4 persoane, dintre care una este preşedintele CJ, iar celelalte 3 trebuie votate, distinct, de primarii de municipii, de primarii de oraşe şi de primarii de comune, ordinea în care urma să se facă votarea urma să decidă şi câţi reprezentanţi va avea fiecare din cele trei partide importante din judeţ, adică PNL, UDMR şi PSD.

Din start, şeful CJ, Pasztor Sandor, a vrut ca cei trei reprezentanţi ai primarilor bihoreni să fie votaţi în ordinea comune, oraşe, municipii, invocând cutuma de la votarea de acum patru ani, când Bihorul a fost reprezentat de preşedintele de atunci al CJ, Cornel Popa (PNL), de primarul Oradiei (tot PNL), ca reprezentant al municipiilor, de primarul oraşului Valea lui Mihai (UDMR) ca reprezentant al oraşelor, şi de edilul comunei Ţeţchea (PSD) ca reprezentant al comunelor.

"Noi dorim să folosim şi acum aceeaşi metodologie", a spus Pasztor, propunând ca întâi să fie votat reprezentantul PSD-ist al comunelor, apoi un reprezentant UDMR al oraşelor şi la final cel PNL al municipiilor, ceea ce ar fi însemnat ca în final UDMR să aibă 2 delegaţi din 4, chiar dacă la alegerile locale a obţinut doar 18% din voturile bihorenilor.

"Nu mai avem nicio înţelegere"

Bolojan s-a opus însă acestei ordini, dezvăluind că dacă acum patru ani a existat în acest sens o înţelegere între liderii partidelor, de data aceasta nu a existat nicio înţelegere, dar şi că deţine informaţii conform cărora alianţa UDMR-PSD intenţiona să-şi aroge 3 locuri din cele 4, adică trei sferturi, deşi la locale aleşii PNL au primit peste 44,5% din voturile bihorenilor.

"În ciclurile electorale anterioare au fost stabiliţi reprezentanţii printr-o înţelegere între şefii de partide, luându-se în calcul ponderea partidelor, reprezentarea în Consiliul Judeţean şi acoperirea judeţului. Acum este prima dată când această chestiune nu funcţionează, datorită faptului că nu mai există nicio înţelegere", a dezvăluit Bolojan.

Primarul Oradiei a amintit, de asemenea, că în 2008 şi 2012 "preşedintele CJ avea altă legitimitate", fiind ales uninominal, prin votul direct al tuturor bihorenilor, pe când acum Pasztor a fost ales doar prin voturile consilierilor judeţeni ai UDMR, PSD şi ALDE, dând de înţeles că UDMR nu mai poate pretinde să aibă şi un reprezentant al oraşelor, neavând jumătate din voturile bihorenilor.

Ca urmare, Bolojan a anunţat că PNL doreşte ca votarea să nu înceapă cu desemnarea reprezentanţilor comunelor, să continue cu stabilirea reprezentanţilor oraşelor şi să se încheie cu cea a reprezentanţilor municipiilor, liberalii urmând să propună un candidat la nivel de comune, dar să-l retragă dacă UDMR şi PSD vor dovedi că nu sunt "lacome" la oraşe.

Bolojan a avertizat că în caz contrar lui Pasztor, ca şef al coaliţiei UDMR-PSD, îi va fi extrem de greu să obţină în CJ voturilor consilierilor PNL. "O reprezentare care nu este acoperită de realitatea votului cetăţenilor ne va pune (n.r. – pe liberali) într-o situaţie de a reacţiona ca atare în plenul Consiliului Judeţean şi, desigur, în celelalte Consilii, locale, unde avem reprezentanţi. (...) Îl avertizez pe dl. Pasztor, desigur că este preşedintele CJ şi că îi doresc succes să facă foarte multe pentru judeţul Bihor, dar dacă a ajuns preşedinte de judeţ doar pentru a schimba o conducere de partid cu alta, e prea puţin pentru a avea o înţelegere. În mod cert, dacă ne veţi trata în continuare cum ne trataţi acum, trebuie să ştiţi că cele două treimi pentru proiectele mari nu le veţi obţine uşor. Vă rog, ca atare, să respectaţi ponderea dată de rezultatul votului", a spus Bolojan.

"Vă mulţumesc pentru avertizare"

Deşi i s-au înroşit obrajii în timp ce Bolojan vorbea, Pasztor nu a renunţat la "metodologia" pe care şi-au dorit-o reprezentanţii UDMR-PSD şi a supus la vot întâi alegerea reprezentantului primarilor de comune.

Aici, cei 90 de edili l-au ales prin vot deschis pe PSD-istul Sorin Sarca (fost PDL), cu cele 50 de voturi ale UDMR şi PSD, acesta depăşindul astfel pe candidatul propus de PNL, Lazăr Ionuţ, primarul comunei Aştileu, votat doar de cei 45 colegi de partid.

Apoi, deşi votul pornise de la comune şi logic era să urmeze cu cel pentru oraşe, alianţa UDMR-PSD a impus votarea primarului care să-i reprezinte pe cei 4 edili de municipii. Primarul municipiului Salonta, UDMR-istul Torok Laszlo, l-a propus pe omologul orădean, Ilie Bolojan, care a şi primit toate cele 4 voturi, în unanimitate.

Poticnirea a urmat la ultimul scrutin, când cei 6 primari de oraşe trebuiau să-şi aleagă reprezentantul, însă nu au reuşit. Motivul? Din partea PNL a candidat primarul oraşului Ştei, Iulian Bălaj, care a primit 3 voturi, ale colegilor din propriul partid, iar din partea UDMR a candidat edilul oraşului Valea lui Mihai, Nyako Jozsef, care – la fel – a primit cele 3 voturi ale edililor maghiari.

Time out degeaba

Dată fiind egalitatea la categoria oraşe, Pasztor s-a mulţumit să o constate şi să spună că un balotaj între candidaţii PNL şi UDMR va fi organizat la o şedinţă ulterioară, însă Bolojan a atras atenţia că Bihorul este singurul judeţ care încă nu şi-a desemnat reprezentanţii în Consiliul ADR Nord-Vest şi a cerut ca votarea să fie finalizată pe loc, eventual după o pauză de consultări. "Putem face un time out, dacă doriţi", a spus primarul Oradiei.

Deşi atât Bolojan, cât şi Pasztor au plecat din sală pentru discuţii, după 20 de minute s-au întors fără a fi reuşit să ajungă la un consens. Blocajul a fost anunţat de UDMR-ist, care a anunţat că "avem un rezultat zero la zero", astfel că "urmează să mai facem o votare", cu o altă ocazie.

La finalul reuniunii, primarul Ilie Bolojan a trebuit să se recunoască învins, el declarând BIHOREANULUI că apreciază drept "incorect faptul că nu se respectă ponderea primarilor din judeţul Bihor", dar fără a adăuga, concret, ce replică urmează să dea reprezentanţii PNL adversarilor de la UDMR şi PSD care şi-au tăiat jumătate din "tort" în ce priveşte reprezentarea în conducerea Agenţiei Regionale de Dezvoltare Nord-Vest.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
@pinonel
Iar ai incercat un exercitiu de logica si ti-a iesit "varza a la Cluj". Nu poti si pace. Resemneaza-te!
Postat 19 Septembrie 2016, 22:51 de User anonimizat
La ordinul lui Pasztor, ungurii l-au ales pe nea ilie! Si rau au facut!
Alianta i-a aratat birtinezului ce inseamna politica si cum se face! Numai ca nu stie taranul la ce-i bun sofranul. La alegerea reprezentantului municipiilor, alianta l-a propus pe birtinez, care a si fost ales in UNANIMITATE. Culmea! situatia era aceeasi ca la orase, de egalitate: Beiusul si Oradea au primari pnl, Marghita si Salonta au primari udmr. Consider ca aici au gresit pasztor si mang, cand l-au trimis pe bolojan in conducerea ADNV. Degeaba se smiorcaie uratul! Cum de au pierdut pnal-ii la comune, ca se impaunau ca al lor e judetul?! Asa e! Si minciuna-i vorba! Si ca veni vorba de minciuni, citez din articol:,,În ciuda declaraţiilor publice că şi-ar dori colaborarea şi cu aleşii pnl deoarece aceştia reprezintă aproape jumătate dintre cetăţenii din municipiile, oraşele şi comunele bihorene, şeful Consiliului Judeţean, Pasztor Sandor, a dovedit că singurul parteneriat pe care îl vrea cu adevărat e cel cu reprezentanţii PSD." Pai tocmai ca s-a tinut de cuvant Pasztor! Primarii lui, cel de la Marghita si cel de la Salonta l-au votat pe birtinez! Prostii!!!
Postat 19 Septembrie 2016, 16:08 de pinonel
"preşedintele CJ avea altă legitimitate"
Definiţia dată de Francis Fukuyama statului de drept: „statul de drept e acea situaţie în care conducătorii unei ţări acceptă şi respectă ordinea de drept (legea) care i-a precedat. Cu alte cuvinte, avem stat de drept doar atunci când cine are puterea acceptă să fie constrâns de lege fără a o manipula sau rescrie”. Aşa constatăm caracterul, respectul faţă de lege şi deficienţele de memorie ale celui cu comportament de microb uman. Anticorpii, la rândul lor, au ca misiune instalarea noului lor sindrom şi nicidecum eliminarea microbului. Sunt mai mult o modificare genetică a bolii care în mandatul trecut funcţiona drept tratament vizionar. „Acum este prima dată când această chestiune nu funcţionează, datorită faptului că nu mai există nici o înţelegere". Cât timp majoritatea era compusă de penelei, fie şi împreună cu udemereii, nu era toxică! În tratatele de medicnă va rămâne consemnată bivalenţa UDMR. Profesorul penelist, precum cercetătorii britanici, descoperă periodic cele două feţe ale aceleiaşi cercetări. Aflăm astfel că, medicamentele prescrise timp de opt ani, pe lângă că erau expirate (de aceea aveau şi preţ redus), fac parte din categoria stupefiantelor!
Postat 19 Septembrie 2016, 15:02 de eutanasiu
Domnul @TC
PSD și UDMR = Rezultate de dezvoltare sănătoasă . Unde vezi în alianța PSD-UDMR , PDL-ul ?
Postat 19 Septembrie 2016, 14:58 de vocilebihoreanului29
la sediul udmr..trandafirule!!
du-te vopsit in verde altfel vei lua bataie!
Postat 19 Septembrie 2016, 14:58 de TC
Unde pot semna petiția
Împotriva demolării Străzilor Avram Iancu și Sucevei ?
Postat 19 Septembrie 2016, 14:56 de vocilebihoreanului29
iar prostimea (udmr - psd si al(de)tii) - se fac de ras...
si totul pe seama bihorenilor! Ani de zile Bihorul a fost bataia de joc a guvernelor psd-udmr-pdl.. si din nou aceeasi poveste. In afara de butoane si pe cascaval, altceva e praf in ochi. Ce tu: proiecte, plan de dezvoltare pt. judet.. nici macar o copie nu a fost in stare sa xeroxeze mang in campanie. Da nici nu e nevoie, pt. ei important e sa nu faca nimic si sa conduca deconcentratele..cascavalul. Si voi fraierilor ...votati rosu (adica verde), ca ianos si trandafirii s-au vopsit. Nu va umple rusinea in obraji ca pe Pasztor in plen???
Postat 19 Septembrie 2016, 14:54 de TC
Pasztor și Ianos se cred pe cai mari...
Acest ungur odată văzut înscăunat la Cj Bihor se crede pe cai mari , dar sub el sunt doar niște martoage amărâte. Amăreală asta le face de a trage tot ce prind spre ele. Binele județului? aș, cine crede că pasztor și ianos or face altceva decât spre binele propriu și al clientelei politice, să-și pună pofta în cui. Acest directoras de la ABA Crisuri, care le protocoale și prezentări ale marilor realizări nu prea are cine să-l întreacă,minte mai mereu și le imbarliga după cum poftește. Cine îl cunoaște de aproape știe prea bine, la fel un ranchiunos și un răzbunător dacă nu e cum vrea el. PNL-ul va avea zile grele în opoziție cu astfel de specimene...
Postat 19 Septembrie 2016, 14:39 de ardelean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON