URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 August 2013, 14:20

Noul sediu al Ambulanţei a fost inaugurat: Bihorenii, invitaţi să îl vadă şi să înveţe cum se acordă primul ajutor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ani de aşteptare, angajaţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă au, în sfârşit, un sediu al lor. Toată floarea cea vestită a politicienilor locali s-a adunat, vineri, la festivitatea de inaugurare a noului sediu central, din Oradea, construit, în ultimii doi ani, pe strada Sucevei 24, unde odinioară erau atelierele şi boxele de reparaţii ale maşinilor serviciului.

Sprijin de la Bucureşti

"Serviciul Judeţean de Ambulanţă are personalitate juridică din 1995, iar de atunci şi până în 2013 şi-a desfăşurat activitatea în Oradea pe strada Snagovului, într-o clădire închiriată de la Episcopia Romano-Catolică", a explicat, în cuvântul de deschidere, managerul SAJ, Daniela Petrişor.

Petrişor a făcut şi un mic istoric al construcţiei noului sediu, de la decizia construirii, din 2010, până în prezent. Lucrările s-au întins pe mai bine de doi ani, deşi, conform termenului asumat de constructor, trebuiau finalizate în două luni şi 12 zile!

"Fondurile necesare au fost solicitate şi aprobate de Ministerul Sănătăţii, cu sprijinul domnilor miniştri Attila Cseke şi Vasile Cepoi. În total, ne-au fost alocaţi 3.180.612 lei, pentru sediul central din Oradea şi pentru reparaţii capitale la substaţiile din Beiuş, Marghita, Salonta, Ştei. Lucrările la staţia centrală Oradea au fost demarate în noiembrie 2011, dar din cauza condiţiilor meteo din timpul iernii au fost întrerupte până în primăvara anului 2012 şi finalizate în primăvara anului 2013", a amintit Petrişor.

Lucrările la sediul din Oradea au fost realizate de firma Vestind Constuct, care a câştigat licitaţia cu preţul de 2,1 milioane lei şi care a obţinut şi o suplimentare a sumei, de aproximativ 427.000 de lei.

Bihorul "avangardist"

La festivitate a participat şi secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat, care a felicitat unitatea bihoreană şi autorităţile pentru inaugurarea noului sediu şi a pus accent pe faptul că medicii trebuie să lucreze în condiţii decente, pentru a oferi servicii prompte şi de calitate.

"Sistemul de urgenţă din Bihor este cunoscut că întotdeauna a fost în avangardă. Primul judeţ care a preluat modelul de la Mureş cu organizarea cu SMURD-ul a fost judeţul Bihor. Apoi, ca număr de substaţii, fie că sunt ale Serviciului de Ambulanţă, fie că sunt ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi SMURD, ele dau o acoperire aproape completă pe judeţul Bihor, aşa încât să se respecte timpii de reacţie prevăzuţi în lege. Condiţiile sunt din ce în ce mai bune şi mai normale", a spus Arafat.

La rândul său, deputatul UDMR Cseke Attila, cel care, ca ministru al Sănătăţii, a direcţionat cea mai mare parte a sumei pentru reabilitarea staţiei, a spus că inaugurarea rezolvă problemele majore din sistem. "Dezvoltarea infrastructurii sanitare în Bihor, din 2010, a avut trei paliere importante: palierul reabilitării spitalelor, cu construirea Centrului Oncologic, palierul rezolvării sediului Direcţiei de Sănătate Publică şi palierul rezolvării sediului Serviciului de Ambulanţă. În mare parte astăzi putem să închidem cele trei paliere. Deşi, sigur, sistemul are nevoie de dezvoltare continuă, marile probleme de infrastructură sanitară şi de funcţionare a sistemului sanitar în Bihor sunt rezolvate", a spus Cseke.

Sediu nou şi modern

Faţă de vechiul sediu, actualul este unul modern, dar mai ales adaptat specificului serviciului de urgenţă, încă de la circuit. Dacă la parterul clădirii cu etaj este concentrată partea medicală, cu o sală de aşteptare, dormitoare pentru ambulanţieri şi pentru medicii de gardă, plus o sală cu medicamentele necesare în autospeciale, la etaj sunt birourile şi aparatul administrativ.

În curte au fost amenajate boxe cu rampe pentru reparaţiile maşinilor, dar şi depozite de medicamente şi ustensile medicale.

Interesant este că, dacă la vechiul sediu, angajaţii călcau pe cabluri, aici, sistemul a fost trasat diferit, cu ajutorul unor stâlpi, prin aer. Autospecialele, care consumă energie electrică în cantităţi mari având în vedere aparatura cu care sunt dotate, sunt alimentate cu curent electric direct din locul de parcare. Mobilierul, însă, a rămas acelaşi, multe piese fiind vechi şi scorojite, ca de pildă paturile vechi, din fier, din dormitoarele ambulanţierilor.

Învăţaţi să resuscitaţi

Inaugurarea noului sediu s-a făcut cu prilejul împlinirii a 107 ani de serviciu de Ambulanţă la nivel naţional. În cadrul festivităţii, manageriţa Daniela Petrişor anunţat şi că timp de o săptămână curioşii vor putea vizita noul sediu din Oradea, zilnic, între orele 9 şi 15, dar şi că doritorii au posibilitatea să înveţe acordarea primului ajutor în prima sâmbătă din fiecare lună.

"Vom organiza, gratuit, pentru populaţie, cursuri de resuscitare", a spus Petrişor. Doritorii se pot înscrie sunând la tel. 0720.50.65.23 sau pe site-ul instituţiei, www.ambulantabihor.ro, folosind formularul de înscriere care va fi activat în zilele următoare.

Pe de altă parte, tot de Ziua Ambulanţei, vineri, a avut loc o paradă a autospecialelor prin oraş, unde personalul medical a împărţit materiale informative.

În prezent, Serviciul Judeţean de Ambulanţă are, în tot judeţul, 409 angajaţi, din care 39 de medici şi 139 de asistenţi medicali, iar parcul auto cuprinde 64 de autosanitare împărţite pe categorii, care anul trecut au avut, în total, la 79.129 intervenţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
arafatu sa va ia
tuvangura de politruci nennorociti, vedea v as pe fiecare crapin intr o salvare smurd....
Postat 03 August 2013, 22:10 de politrucii
...........
Sa nu uitam ca cel caruia i se datoreaza aceasta noua locatie a Salvarii, este Tibi Bondar!
Postat 03 August 2013, 19:34 de ........
Ce dati aveti, amin !
va doresc sa nu ajungeti in spital niciodata, au murit oameni si nu au fost atinsi de "medici " au murit fericiti , nu creati o dependenta in altii, aveti incredere in voi si o sa aveti parte de o moarte linistita nu in chinuri ca in spital . Multi nevinoavati au fost ucisi in spital si s au bazat pe alti, voi sa nu faceti acesta greseala NICIODATA , sa nu aveti incredere decat in VOI, atat , lasati banii, averea , lasati prostia ca oricum va vor vana pentru ele, nu duceti nimic cu voi, transmiteti le din timp altora,dati si primti din energia lor pozitiva, fericirea lor , donati le la handicapati ,cu conditia sa le dea altor handicapati mai departe , aveti minte. Ce dati aveti, amin !
Postat 03 August 2013, 10:57 de Ce dati aveti, amin
SIMTITI cum este talharit ROMANUL , ca dpoar nu sunteti nesimtiti :))?
ma asteptam ca ARAxxxx sa se implice in cresterea copiilor sanatosi, pe cuvant de OM noramal la cap, RESTUL au nevoie de psihologi, atat. COPii au nevoi de toata atentia , restul au avut parte de ea , se presupune, dar nu , ei se indrepta unde sunt moneyyyyyyyyyy, moneyyyyyyy, moneyyyyyyyyyyyyyyyyy. SIMTITI cum este talharit ROMANUL , ca dpoar nu sunteti nesimtiti :))? NU V ATI SATURAT DE oameni lipsiti de coloana vertebrala in public !!
Postat 03 August 2013, 09:44 de NU V ATI SATURAT DE
nu traiesc intre oamenii?
de ce trebuie sa mi salveze viata un medic, un asistent, etc. nu traiesc intre oameni :))) ? sa induci panica, frica in inima cetateanului este CRIMA in masa :)))! Unii strica si altii repara , SCAPA care POATE din mainile criminalilor :))) , intersanta civilizatie haotica si mai grav facuta de nebuni platiti :))) !
Postat 03 August 2013, 09:40 de nu are logica !!
In afara de a salva cum va mai castigati painea ?
ce cretini vor si victime cu gandul :))! Doamne freste ne de cretinism social !Le doresc din tot sufletul sa si salveze neamul sa fie singurele victime sa nu atraga si altele, amin ! da le Doamne ce isi doresc, VICTIME dar din neamul lor, amin ! nu degeaba isi aleg crima in societatea, obsedati in a salva dar motivati cu bani :)) !! In afara de a salva cum va mai castigati painea ? NU putem avea victime non stop , la mintea prostimii !!
Postat 03 August 2013, 09:36 de cum ?
english please
dalindu: e femininul de la "manageroi"
Postat 03 August 2013, 08:31 de :)
pt raluca avram
nu am gasit in DEx cuvantul \"manageriţa\". Cred ca a expirat dexul meu, trebuie sa imi caut altul mai nou.
Postat 02 August 2013, 23:12 de dalindu
nu am gasit pe site sectiunea
nu am gasit pe site-ul lor sectiunea unde ne putem inscrie pentru cursuri... :( De altfel e un site aerisit, bine structurat, poate cel mai bun de pana acum al unei institutii de stat
Postat 02 August 2013, 17:44 de Citizen X
ceau
bina ca azi marsaluiau prin centru 5 ambulante cu antemergator....si daca iti trebe ambulanta nu au.....fereasca Dumnezeu sa ajungi la UPU..la cum esti tratat de personalul de acolo...stai cate 6 ore...posibil asa ceva?...dc ziaristi nu investigheaza aceste lucruri acolo? sa mearga cu o camera sa filmeze????
Postat 02 August 2013, 16:25 de sal
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON